Najbolji filmovi ikada sa Sundance Film Festivala

Najbolji filmovi ikada sa
Sundance Film Festivala

(500) Days of Summer

Upravo traje jedan od zanimljivijih filmskih festivala na kojemu često spotlight zauzmu indie filmovi. Dok ne proglase pobjednike Sundance Film Festivala 28. siječnja, podsjetimo se koja su sve odlična filmska ostvarenja zasjala upravo na ovom festivalu…

(500) Days of Summer

Tom, mladić, usprkos ciničnom modernom svijetu koji ga okružuje, vjeruje u kozmički predodređenu, sudbonosnu, fatalnu ljubav. Summer, djevojka, ne vjeruje. Nimalo. Ali to neće spriječiti Toma da ju krene osvajati, iznova i iznova, poput modernog Don Quixota. No, odjednom, Tom više nije zaljubljen samo u krasnu, duhovitu i inteligentnu ženu, već i u ideju koju Summer predstavlja – ideju ljubavi koja oduzima dah i zaustavlja svijet.

I kako nam priča prikazuje ponekad blaženo, ponekad burno ljubakanje Toma i Summer, ona kaotičnim skokovima u vremenu, podijeljenim ekranom i karaoke nastupima pokriva kompletni raspon od zaljubljivanja, spojeva i seksa do raskida, međusobnog optuživanja i iskupljenja – stvarajući kaleidoskopski odgovor na pitanje zašto i kako to da se još uvijek toliko naporno trudimo shvatiti ljubav.

Whiplash

Redatelj i scenarist Damien Chazelle donosi nam, od kritike iznimno hvaljeni, glazbeni film o odnosu između talentiranog bubnjara i njegovog strogog profesora.

Andrew Neiman (Miles Teller) ambiciozan je mladi jazz svirač bubnjeva koji se želi probiti na sam vrh elitnog glazbenog konzervatorija. Progonjen činjenicom što mu je otac propali pisac, Andrew svakog dana i noći žudi za tim da postane jedan od najboljih svirača bubnjeva ikada. Terence Fletcher (J. K. Simmons), profesor jednako poznat po svom učiteljskom talentu i zastrašujućim metodama, voditelj je vrhunskog jazz benda u školi. Fletcher otkriva Andrewa i dovodi nadarenog bubnjara u svoj bend te na taj način zauvijek mijenja mladićev život.

Andrewova strast za postizanjem savršenstva, međutim, vrlo brzo prerasta u opsesiju, a nemilosrdne metode učitelja nastavljaju ga gurati do ruba vlastitih mogućnosti.

Big Night

Primo i Secondo dvojica su braće koji su emigrirali iz Italije kako bi otvorili autentični talijanski restoran u Americi. Primo je naprasit i talentiran kuhar, briljantan kulinarski genij, no odlučan u tome da ne potrati svoj dar pripremanjem ustaljenih jela koja mušterije očekuju.

Secondo je uglađeni šef, koji pokušava održati restoran u funkciji, usprkos rijetkim mušterijama izuzev jednog siromašnog umjetnika koji hranu plaća svojim slikama. Vlasnik obližnjeg restorana Pascal’s, strahovito uspješnog (unatoč osrednjoj hrani), pruži rješenje – on će pozvati svog prijatelja, poznatog jazz-glazbenika, da odsvira jedan koncert u dobrotvorne svrhe u njihovu restoranu. Primo započne pripremati svoje remek-djelo i gozbu života.

BIG NIGHT

Garden State

Dražesni i topli uradak ispunjen mnogim čudnim likovima i situacijama Garden State, postigao je velik uspjeh na Sundance Film Festivalu. U ovom slučaju riječ je o redateljskom prvijencu Zacha Braffa (proslavljen glavnom ulogom u humorističkoj seriji Stažist) i redom perspektivnim, pa čak i etabliranim mladim glumcima koji su nagrađeni Zlatnim globusima, Oskarima i Emmyjima, poput Portmanove i doista izvrsnog Sarsgaarda.

Garden State

Reservoir Dogs

Joe Cabot iskusni je kriminalac koji okuplja skupinu lopova kako bi izveli veliku pljačku dijamanata. Važan dio njegova plana jest da se pljačkaši međusobno ne poznaju, ne znaju ni imena, a sve u svrhu da – ako nekoga od njih uhvati policija – ne može odati ostale. Imena im daje po bojama: Mr. White, Mr. Orange itd… Nakon što u flashbackovima vidimo akciju pljačke, radnja se smješta u skladište u kojem se Mr. Blonde/Vic okrutno iživljava na čovjeku za kojega misli da je policajac. Počinje igra živaca s mnogo krvi i nasilja, sve do završnog obračuna i zadovoljenja pravde…

Ujedno što je glumio i glavnu ulogu, Keitel je koproducirao film, a jedan od izvršnih producenata bio je Monte Hellman. Svakako treba istaknuti izvanredan nastup legendarnog žestokog momka Lawrencea Tierneyja koji je zbog temperamentnog karaktera, kako na filmu tako i u privatnom životu, bio čest gost zatvora. Film je premijerno prikazan na Sundance festivalu 1992.

Secretary

Nominirana za Zlatni globus u kategoriji najbolje ženske uloge, te nagrađena na prestižnom festivalu u Sundanceu, humorna romantična drama redatelja Stevena Shainberga (Udari me) izvrsno je ostvarenje čiji se scenarij temelji na kontroverznoj kratkoj priči Mary Gaitskill. Riječ je o energičnom, zabavnom i iznenađujuće nježnom i romantičnom filmu scenaristice Erin Cresside Wilson (Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus, My Lunch with Larry), te koji inteligentno propitkuje moralne regule i konvencije muško-ženskih odnosa.

Sugestivan nastup M. Gyllenhaal, čija Lee ni u jednom trenutku ne zapada u patetiku, čini ju pravim glumačkim otkrićem sposobnim za izuzetno visoke glumačke domete. U cjelini, Secretary je hrabra i subverzivna humorna romantična drama čiji će specifični šarm zacijelo iznenaditi ljubitelje srednjostrujaških holivudskih romantičnih komedija. U sporednim ulogama nastupaju znani Jeremy Davies i izvrsna Lesley Ann Warren, za sporednu ulogu u hitu Victor Victoria Blakea Edwardsa 1983. nominirana za Oscara. Dojmljivu filmsku glazbu potpisuje nagrađivani Angelo Badalamenti, čest suradnik Davida Lyncha, a fotografiju cijenjeni Steven Fierberg.

Secretary

Four Weddings and a Funeral

Ljubav za koju navijamo, ona Andie McDowell i Hugha Granta, pokušava se realizirati kroz čak četiri vjenčanja i jedan sprovod u ovoj poznatoj komediji 90-ih. Savršeni duhoviti britanski feel good movie.

hugh-grant-four-weddings-and-a-funeral

American Psycho

American Psycho

Kultni film iz 2000. godine donosi priču o investicijskom bankaru Patricku Batemanu koji skriva svoji psihopatski alter ego od svojih prijatelja, kolega i zaručnice. No, vrlo brzo, u prvom dijelu filma, otkriva nam tu svoju mračnu stranu – nasilnu, ubojitu stranu s hedonističkim užitkom u svojim ubojstvima. Film je režirala Mary Harron tada poznata po filmu I Shot Andy Warhol, dok je scenarij napisala zajedno s Guinevere Turner. Adaptirale su knjigu autora Bret Easton Ellis u satirično djelo o materijalistu, serijskom ubojici koji zapravo pripada yuppie generaciji. Genijalno ga je odglumio tada dvadesetšestogodišnji Christian Bale i tom ulogom utro si je put u grupu ozbiljnih, dramskih odraslih glumaca. Do tada je bio najviše poznat kao dječja filmska zvijezda. Film je možda najpoznatiji po svojoj satiri i crnom humoru te ako tražite stilski obilježen hororac uz koji ćete se i smijati – ovo je film za vas.

Memento

Memento

Režiser i scenarist Christopher Nolan je nadaren i iznimno obrazovan autor velike imaginacije, koji suvereno vlada svim elementima zanata. Izvrsnoga suradnika imao je i u Guyu Pearceu (L. A. povjerljivo), Australcu engleskoga podrijetla, koji je suvereno odigrao glavnu ulogu. Dobru epizodnu ulogu ostvarila je i Carrie-Anne Moss, gledateljima poznata iz uspješnica Matrixa.

memento 2

The Usual Suspects

Intrigantan je to detektivski film neobične, sugestivne atmosfere, kompleksnog i pomno osmišljenog scenarija neočekivanih obrata (Christopher McQuarri nagrađen je Oscarom za scenarij) te izvrsnih glumačkih interpretacija – Chazz Palminteri, Stephen Baldwin, te Kevin Spacey koji je ovom ulogom osvojio Oscara za sporednu ulogu.

The Big Sick

Temeljen na ljubavnoj priči iz stvarnog života Kumaila Nanjianija i Emily V. Gordon, film govori o komičaru pakistanskog podrijetla Kumailu koji se upoznaje sa studenticom Emily prilikom jednog od njegovih komičarskih nastupa. Iako su mislili da će njihov odnos ostati na seksu za jednu noć, sve se razvija u pravu ljubav, što komplicira Kumailov život jer njegovi roditelji, tradicionalni muslimani, očekuju nešto sasvim drugo.

Kada se Emily razboli od misteriozne bolesti, Kumail će prolaziti kroz medicinsku krizu s njezinim roditeljima koje nikada nije upoznao, a prisiljen je nositi se i s emotivnim sukobom u kojem mora birati između svojih roditelja i svoga srca.

Timothée Chalamet 2

Call Me By Your Name

Divan je to indie film režisera Luce Guadagnina koji donosi romantičnu radnju, koja prije svega osvaja svojom atmosferom, vizualnim doživljajem i blagim, laganim ljetnim ritmom. Ako ste ljubitelji filma A Bigger Splash s Tildom Swinton i Ralphom Finnesom te Dakotom Johnson iz 2015. godine., remakea La Piscina iz 1969. s Romy Schneider i Alainom Delonom, onda će vam se ovo njegovo novo ostvarenje jako dopasti. Film je ekranizacija uspješnog romana kojeg potpisuje André Aciman.

Film donosi romantičnu radnju o odnosu između mladića Elija i američkog studenta Olivera koji dođe živjeti u kući Elijevih roditelja tijekom ljeta. Elio i Oliver otkriju osjećaje koje njeguju jedan prema drugome i upute se u ljetnu avanturu koja će im zauvijek promijeniti živote. U filmu glume Armie Hammer i Timothée Chalamet, a film se počeo prikazivati u kinima početkom studenog. ako ga do sada niste pogledali, donosimo trailer koji prilično vjerno prenosi tu atmosferu karakterističnu za filmove s potpisom Guadagninija.

Timothée Chalamet 1

Učitati još
Zatvori