Ovo su najbolji filmovi koji su obilježili 2010-e

Ovo su najbolji filmovi koji su
obilježili 2010-e

Proteklih 10 godina obilježila su brojna društvena i politička pitanja, a takve su se uzavrele okolnosti itekako preslikale i na kreativnu industriju. Upravo su zato desetljeće obilježile snažne socijalne drame, a mnoge od njih su inspirirane stvarnim događajima. Istaknule su i se i priče o pojedincima i njihovim unutarnjim razmišljanjima, odrastanju i načinu na koji se nose s događajima iz prošlosti koji su ih obilježili. Ovi filmovi u sebi sadrže i djeliće današnjice, društvenih okvira u kojima su nastali, a uz to se ističu hvalevrijednom estetikom što zahvaljujući tehnologiji, a što iznimnoj scenografiji i kostimografiji.

Kao kriterij smo uzeli ocjene s jednog od najpoznatijeg filmskog portala Metacritic. Sljedećih 10 filmova uspjelo je dobiti najviše ocjene publike, ali i kritičara.

Boyhood

Drama snimana tijekom 12 godina prikazuje emotivnu priču o odrastanju iz perspektive dječaka Masona. Film koji je sniman od 2001. godine do 2013. godine, u glavnim ulogama ima fantastičnu Patriciju Arquette, Ellara Coltranea, Lorelei Linklater te Ethana Hawkea.

Foto: IMDb

Nostalgična priča o djetinjstvu utoliko je fascinantnija jer na ekranu doslovno pratimo kako dječak u glavnoj ulozi raste, a tako sazrijeva i njegov filmski lik. Ova coming of age drama nagrađena je s čak tri Zlatna globusa te Oscarom za najbolju žensku sporednu ulogu.

Moonlight

Teška drama koja je potpuno zaludjela svijet i kritičare snimljena je prema nikad objavljenoj drami Tarella Alvina McCraneyja s autobiografskim elementima.

Film prati nekoliko faza života glavnog lika pri čemu pratimo on otkriva samog sebe i svoju seksualnost, psihički se mijenja i gradi svoj identitet u društvu koje isti ne prihvaća. Moonlight je dobitnik Oscara u kategorijama za najbolji film, sporednog glumca te adaptirani scenarij, a na glasu je kao jedan od najkvalitetnijih filmova 21. stoljeća.

Roma

Dvosatna ‘Roma’ bila je apsolutni filmski hit režisera Alfonsa Cuarona koji ga je producirao, snimio i sudjelovao u montaži. Crno-bijeli prikaz odrastanja, inspiriran djelomično i redateljevim životom u naselju u Mexico Cityju, streamao se na Netflixu.

Film je zaradio brojne nominacije, a postao je prvi meksički film koji je odnio pobjedu u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku te prvi strani film koji je dobio nagradu za najboljeg redatelja. Cuaron je uz to postao i prvi redatelj koji je dobio nagradu za najbolju kinematografiju za vlastiti film.

Manchester by the Sea

Američka drama iz 2016. godine vrti se oko čovjeka čiji brat premine, a zbog toga mora skrbiti o svom nećaku tinejdžeru. Prisiljen je vratiti se u zajednicu i život od kojeg je bježao.

FIlm je imao budžet od 9 milijuna dolara, a zaradio je preko 79 milijuna dolara. Kritičari su ga nazivali najboljim filmom 2016. godine. Casey Affleck za svoju je ulogu dobio Oscara za najboljeg glumca te Zlatni globus.

12 Years a Slave

Američka povijesna drama snimljena je prema memoarima Solomona Northupa iz 1853. godine. Potresna priča gradi se oko Afroamerikanca koji je otet u Washingtonu i prodan kao rob zbog čega je 12 godina proveo u ropstvu.

Foto: IMDb

Dramatičnim memoarima bavili su se i povjesničari koji su zaključili da su detalji priče točni pa su tako i sporedni likovi u filmu bile stvarne osobe. Redatelj Steve McQueen uspio je za svoje djelo dobiti čak 9 nominacija za Oscara, a od toga je osvojio nagradu za najbolji film i adaptirani scenarij. Lupita N’yongo bila je dobitnica Oscara za najbolju sporednu ulogu.

Gravity

Redatelj Alfonso Cuaron uspio je čak dva svoja filma svrstati u filmove desetljeća. Gravity je sci-fi triler u kojem glume megapopularni George Clooney i Sandra Bullock kao američki astronauti koji su zapeli u svemiru.

Foto: IMDb

Vizualni efekti za film usavršavali su se gotovo tri godine, a danas prožimaju čak 80 od 90 minuta filma. Gravity je postao osmi po redu film s najvećom zaradom 2013. godine uz zarađenih 723 milijuna dolara.

Portrait of a Lady on Fire

Francusku povijesnu dramu režirala je Celine Sciamma, a dobila je nagradu Queer Palm u Cannesu. Tako je Portrait of a Lady on Fire postao prvi film koji je režirala žena da je dobio prestižnu nagradu.

Na platnu pratimo francusku slikaricu Marianne 1770. godine koja mora naslikati vjenčani portret buntovne mladenke Heloise. To mora učiniti bez njezinog znanja pa je tako promatra svaki dan i u tajnosti slika.

Parasite

Radi se o filmu koji je možda i najistaknutije filmsko ostvarenje godine. Nakon prikazivanja u Cannesu publika mu je pljeskala osam minuta, a logično – dobitnik je i Zlatne palme.

Foto: IMDb

Južnokorejski film nominiran je za tri Zlatna globusa. Radi se o crnoj komediji i trileru koji prati jednu siromašnu obitelj koja pokušava pronaći način da se inflitrira u jednu puno bogatiju i glamurozniju familiju.

Carol

Romantična drama s Cate Blanchett i Rooney Marom odvija se 50-ih godina u New Yorku. Publika prati odnos mlade fotografkinje i starije žene koja prolazi težak razvod braka. Na filmu se počelo raditi još 1997. godine, ali u konačnici je film zaradio čak pet nominacija za Zlatni globus i šest nominacija za Oscara.

The Social Network

Jesse Eisenberg glumi Marcka Zuckerberga u američkoj biografskoj drami. Film o nastajanju Facebooka i njegovim počecima dobio je same pohvale kritičara, a osvojio je i tri Oscara. Nitko iz Facebooka nije službeno sudjelovao u snimanju filma koji prikazuje ključan trenutak u stvaranju mreže koja je potpuno promijenila svijet.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori