Najbolji filmovi 2020. koje morate pogledati

Najbolji filmovi 2020. koje
morate pogledati

Potpuno atipična 2020. godine uzela je danak i u svijetu filmske industrije Odgođene premijere i prekinuta snimanja narušile su cijeli filmski repertoar, a puno smo više pribjegavali najpopularnijim serijama godine. Međutim, nekoliko se genijalnih filmskih naslova ipak istaknulo.

Zatvorena vrata kinodvorana na kratko su preselila filmske premijere na streaming servise poput Netflixa, HBO GO-a i Amazon Primea. Najbolji filmovi 2020. godine su nam tako popunjavali vrijeme kod kuće i činili vikende zanimljivijima, a sad je vrijeme na pogledamo unatrag i prikupimo 10 omiljenih.

Da 5 Bloods

U lipnju je izašao jedan od najboljih filmova ove godine s potpisom jednog od najotkačenijih redatelja uope. Spike Lee 2020. obilježio je malo drugačijim filmom o ratu u Vijetnamu, ‘Da 5 Bloods. Film prati četiri Afroamerikanca, veterane koji se vraćaju u Vijetnam kako bi pronašli svog palog vođu te obećano blago. Na tom putu suočavaju se s prirodom, ali i s moralnim kaosom koji vlada Vijetnamom.

Never Rarely Sometimes Always

Film američke redateljice Elize Hittman upoznaje nas sa 17-godišnjom Autmn koja živi u Pennsylvaniji i neplanirano ostaje trudna. Budući da zakoni u mjestu u kojem živi zahtjevaju dozvolu roditelja za abortus, odluči s rođakinjom prijeći granicu. Nada se da će iz situacije u kojoj se našla izaći odlaskom u New York, ali i tamo nailazi na niz stvari koje razbijaju iluziju o liberalnom društvu. Najbolji filmovi 2020. godine redom su genijalni, ali ‘Never Rarely Sometimes Always’ nalazi se u samom vrhu.

First Cow

Američka drama prvi je put izašla 2019. godine na filmskom festivalu u Tellurideu, a zatim je službenu premijeru imala u ožujku ove godine. Film Kelly Reichardt nedavno je osvojio nagradu za najbolji film na dodjeli New York Fil Critics Circle Awards. Radnja prati dva putnika koja bježe od opasne bande 1820-ih godina. Sanjaju o tome da se obogate i imaju savršeni plan: ukrast će mlijeko krave bogatog zemljoposjednika. Tako nastaje sasvim neočekivani splet priča o prijateljstvu, kapitalizmu, prirodi i samoći. Jedan je ovo od najvećih filmskih favorita 2020. godine.

The Trial of the Chicago 7

Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt, Michael Keaton, Noah Robbins, Yahyja Abdul-Mateen II, Frank Langella, John Carrol Lynch, Mark Rylance i Jeremy Strong obilježili su jesen u filmu ‘The Trial of the Chicago 7.’ Režira ga je Aaron Sorkin koji, izgleda, nastavlja niz svojim genijalnih uspjeha i ponovno diže oskarovsku prašinu. Film prati suđenje koje je uslijedilo nakon velikog protesta u Chicagu 1968. godine. Sve o radnji filma i tome zašto nas je oduševio otkrijte ovdje.

The Assistant

Prošle je godine nekoliko nominacija zaradila drama ‘Bombshells’ koja je jedan od filmova u duhu važnog #MeToo pokreta. Međutim, u usporedbi s filmom s Charlize Theron u glavnoj ulozi, ‘The Assistant’ zvuči drastično kvalitenije, intrigantnije i bolje. Radnja je fokusirana na Jane (Julia Garner), novu asistentcu hollywoodskog producenta, lika koji je napravljen po uzoru na osuđenog Harveyja Weinsteina. Film prikazuje Janeinu svakodnevicu, predrasude muškaraca u uredu te prtisak i mobing moćnog producenta. Iako se sami predator nikad ne prikaže u filmu, njegovo se prisustvo osjeća pa tako napetost doseže vrhunac, a film polak postaje gotovo horor.

Bad Education

U travnju je na HBO GO-u izašao film ‘Bad Education’ u kojem glavne uloge tumače genijalni Hugh Jackman i oskarovka Alison Janney. Film prati priču nadzornika prestižne škole Franka Tassonea koji mora smisliti suludi plan kako bi zataškao troškove i pronevjeru novca epskih razmjera. Crna komedija temelji se na stvarnim događajima o najvećoj prevari u javnoj školi u američkoj povijesti.

Dick Johnson Is Dead

Jedan od najboljih dokumentaraca godine u fokus stavlja posebno tešku temu: razgovor i odnos s osobama koje se bliže kraju svog života. Ali na sasvim pitak i genijalan način. Kad njezin otac Dick zbog demencije više ne može živjeti sam, redateljica Kirsten Johnson useli ga kod sebe u stan. Njih dvoje započinju sasvim neobičan, pomalo bizaran projekt. Počinju snimati zamišljene prizore svih načina na koje bi Dick mogao umrijeti.

Nomadland

Svakako najveći kandidat za nadolazeću sezonu dodjela nagrada je ‘Nomadland’, a posebice Frances McDormand. Nisam homeless, samo sam houseless”, govori u filmu Fern (McDormand), jedna od tisuće ljudi koji su nakon kolapsa ekonomije 2008. godine ostali bez doma, napustili tradicionalni način života i počeli živjeti kao nomadi – ponekad iz svoje želje, ali puno češće prisiljeni uvjetima. McDormand glumi ženu iz malog gradića uništenog u krizi, koja nakon što sve izgubi odluči spakirati kofere i putovati svojim kombijem po Americi. Na tom putu susreće druge nomade, većinom naturščike koji zapravo glume fikcijsku verziju samih sebe, žive u svojim kombijima i rade kratke poslove od kojih preživljavaju od danas do sutra. Baš je zato ‘Nomadland’ neobičan spoj fikcije i dokumentarnog filma koji režira Chloe Zhao.

Ma Rainey’s Black Bottom

Prije samo nekoliko je dana stigao na Netflix, a već je zaradio lavinu dobrh kritika. filmu glume genijalna Viola Davis, Glynn Turman, Colman Domino, Michael Potts te jednu od glavnih uloga (uz Davis) igra Chadwick Boseman koji je preminuo u kolovozu ove godine. Film ‘Ma Rainey’s Black Bottom’ nas vodi u glazbeni studio u kojem pjesmu s bendom mora otpjevati Ma Rainey, kraljica bluesa 20-ih godina prošloga stoljeća u Chicagu kojom je film inspiriran. Dok ona vodi svoju borbu s menadžerom koji želi preuzeti potpunu kontrolu na njezinom glazbom, trubač Levee (Boseman) i sam se želi ostvariti u glazbenoj industriji. Napetosti vrlo brzo rastu među glazbenicima, a istovremeno se prepliću teme rase, identiteta, nadmoći i industrije koja vlada muzičarima.

Soul

Kao jedan od najboljih filmova 2020. godine mnogi su kritičari istaknuli novi film iz Disneyjeve tvornice, ‘Soul.’ Potpisuje ga Peter Docter, oskarovac zaslužan za nama najdraži Dineyjev film ‘Inside Out.’ U središtu priče je Joe, učitelj glazbene umjetnosti u osnovnoj školi, koji sanja postati jazz glazbenik. Uoči velikog nastupa koji bi mu mogao donijeti željenu karijeru Joe doživi nesreću zbog koje mu se duša odvoji od tijela. Joeova se duša želi i treba vratiti u svoj život, a na tom putu će mu pomoći tajanstveni lik „22”. Divan film uskoro možemo gledati i u Cinestaru!

Ako najbolji filmovi 2020. godine nisu dovoljni za vašu binge groznicu, pogledajte najpopularnije serije na Netflixu koje su obilježile ovu godinu.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori