Najbolji dokumentarci koje ćete pogledati u jednom dahu

Najbolji dokumentarci koje ćete
pogledati u jednom dahu

Nakon što smo bingeali feel good filmove, bacili smo se na dokumentarce. Posljednjih je godina isplivala široka lepeza genijalnih dokumentarnih filmova koji govore o intrigantnim ličnostima, nezaboravnim događajima ili pak raznim kulturama. Dokumentarci su počeli mijenjati svijet, pružajući nam bolji uvid u situacije koje bi se inače činile dalekima.

Ovo su najbolji dokumentarci koje možete pogledati online.

Honeyland

Jedan od najvećih dokumentarnih hitova godine, film Medena zemlja koji kroz priču o skromnoj medarici iz Sjeverne Makedonije otkriva temeljni problem ljudskog odnosa prema prirodi možete pogledati u Restartovoj videoteci. Debitantski dugometražni dokumentarac Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, sniman u cinéma vérité stilu tijekom tri godine, fascinantan je film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodnim resursima – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita. Film je bio nominiran za dva Oscara.

Citizenfour

Jedan od najslavnijih dokumentaraca uopće, Citizenfour, također je dostupan na Restartu za naknadu. Prisjetimo se, film prati Edwarda Snowdena, bivšeg zaposlenike CIA-e koji je javnosti obznanio istinu o nezakonitom prisluškivanju građana od strane američke Nacionalne službe sigurnosti. Film je 2015. godine osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film.

Little Pyongyang

Na našem se popisu našao i film Guardianove produkcije koji možete pogledati na YouTubeu. Kratki dokumentarac prati priču migranta iz Sjeverne Koreje, bivšeg vojnika, koji danas živi sa ženom i djecom u Londonu. No, iako je pobjegao od strahovitog sistema, razara ga vlastita želja da se vrati u svoju domovinu koja ga je izdala.

Three Identical Strangers

Na Amazonu je dostupan dokumentarac Three Identical Strangers. Nevjerojatna je to priča iz 1980. godine kad se tri muškarca igrom slučaja upoznaju i shvate da su trojke i da su razdvojeni nakon rođenja. Bizaran dokumentarac istražuje što se zapravo dogodilo i kako je svako dijete završilo u različitim obiteljima, a ispostavlja se da ih je takva sudbina zadesila zbog znanstvenog eksperimenta.

Goli

Produkcijska kuća Factum dio svoje ponude sada nudi besplatno uz kod OSTANIDOMA. Jedan od njihovih pet najtraženijih filmova je i dokumentarac Goli, redateljice Tihe K. Gudac. Istražuje život vlastitog djeda koji je prije šezdesetak godina nestao na četiri godine, a tajna se skriva u političkom logoru Goli otok.

The Central Park Five

The Central Park Five prati potresnu istinitu priču o pet tinejdžera koji su uhićeni i optuženi za brutalno silovanje bijele žene koja je joggirala u newyorškom Central Parku. Proveli su pet godina u zatvoru za zločin koji nisu učinili. Dokumentarac je dostupan na Amazon Primeu, a na Netflixu možete pogledati igranu miniseriju.

Ballets and Bullets

Kratki dokumentarac iz produkcije poznatog magazina Vice dirljiv je prikaz grupe mladih djevojčica balerina u jednom od najbrutalnijih i opasnih favela u Riju de Janeiru. Dokumentarac u prvi plan stavlja baletni projekt 24-godišnje Tuany Nascimento, plesačice koja uči djevojčice baletu u mjestu gdje vlada rat narkokartela. Opasnost koja ih okružuje dodatno motivira Tuany da izgradi sigurno mjesto za njezine učenice. Dostupan je na YouTubeu.

Get me Roger Stone

Američki dokumentarac iz 2017. godine prati život Republikanca i lobista Rogera Stonea koji je godinama bio desna ruka Donalda Trumpa. Na jedinstven način film nam daje uvid u čovjeka koji je Trumpa pretvorio u pravog političkog mogula. Možete ga pogledati na Netflixu.

Whore’s Glory

Radi se o posljednjem filmu trilogije kultnog Michaela Glawoggera. Film oslikava sve detalje ‘najstarijeg zanata na svijetu’ i prikazuje prostitutke i seksualne radnice u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku. Restart ovaj dokumentarac, kao još 19 drugih naslova, nudi besplatno uz kod DOKU-IZOLACIJA.

Cowspiracy: The Sustainability Secret

Kontroverzni dokumentarac koji je dostupan na Netflixu proučava utjecaj uzgoja životinja za konzumaciju na okoliš, a pokazuje i priču iza kulisa poznatih organizacija za okoliš. Film će nas potaknuti da preispitamo vlastiti stav o uzgoju životinja, ali i na manijakalno pretraživanje interneta o temama poput globalnog zatopljenja i uništavanja šuma.

Foto: YouTube, IMDb

Učitati još
Zatvori