Najbolji božićni filmovi koje ćemo opet gledati i ovih blagdana
Najbolji božićni filmovi koje ćemo opet gledati i ovih blagdana

Najbolji božićni filmovi koje ćemo
opet gledati i ovih blagdana

Što dočarava božićni duh bolje od filmova s božićnom tematikom? Koliko god puta pogledali prepoznatljive filmske scene s junacima koji su postali pravi simbol Božića, svake godine ih uvijek iznova, gotovo ritualno želimo gledati. Ušuškani, topli ambijent preplavljen svjetlošću lampica unosi u prostor samo lijepe emocije. Ukusni zalogaji s okusom Božića, mirisne svijeće, nježne i neutralne boje kao i nezaobilazni crveni i zeleni detalji, sobovi, saonice, anđeli i vilenjaci, svi oni pretvaraju naš intimni svijet u čaroliju koja je tako opipljiva.

Cosy uređenje doma, topao napitak u rukama, ugodno okruženje uz najdraže ukućane i uživanje u božićnim filmovima (uz koje je zima tako topla i radosna), može početi.

Donosimo popis svevremenskim zimskih favorita koji u sebi nose ljepotu Božića. Bilo da je vaš izbor animirani ili igrani, komedija ili drama, zasigurno ćete uživati u baš svakom od ovih naslova.

Samo prijatelji

Nije nikakva tajna da je Ryan Reynolds smiješan, a to je očito dokazao u filmovima Deadpool i IG. No, ova romantična komedija, u kojemu glumi tinejdžera koji je imao problema s prekomjernom težinom i sada se slučajno vraća u rodni grad za blagdane.Bio je to rani dokaz da je sjajan glumac i karizmatičan komičar. Anna Faris kao netalentirana pop – zvijezda jednako je sjajna.

Zapravo ljubav

U filmu Zapravo ljubav svoj redateljski debi imao je uspješni engleski scenarist Richard Curtis. Obožavatelji ga smatraju vrhunskim djelom uz koje ćete se opustiti i raznježiti zbog humora, topline i optimizma. Film prikazuje nekoliko ljubavnih priča čiji se glavni likovi tijekom filma međusobno isprepliću. Ovdje ćete se upoznati s ljubavnim zavrzlamama političara, rock zvijezda, kućnih pomoćnica… A sve je zaokruženo u jedno savršeno nijansirano djelo s britkim humorom.

Obiteljski kamen

Obiteljski kamen je spoj romantične komedije i klasične obiteljske drame idealne za blagdansku atmosferu. U potpunosti je autorsko djelo redatelja i scenarista Thomasa Bezuche koji je ovim filmom pokazao kako zna privlačno i zanimljivo ispričati sve detalje i nijanse jednoga obiteljskog okupljanja.

U danima prije Božiću, obitelj Stone se okuplja u svome obiteljskom domu. Roditelji Sybil (Diane Keaton) i Kelly (Craig T. Nelson) vesele se što će se opet na istome mjestu moći družiti sa svoje petoro djece.

Pridošlica u ovome društvu svakako je zaručnica “savršenog” sina Everetta – Meredith (Sarah Jessica Parker). Ona je onzervativna i puna predrasuda pa se zbog toga teško uspijeva složiti s liberalnom obitelji Stone. Svjesna da je uz nju samo Everett, Meredith u pomoć poziva i svoju sestru Julie (Claire Danes), no kada se ona odmah svidi svim Stoneima, Meredith odluči pobjeći.

Tijekom potrage obitelj na zanimljiv i upečatljiv način promišlja o tome što im uistinu znači obitelj, ljubav i sloga.

Elf

Will Ferrell je toliko smiješan i neodoljiv kao Buddy, čovjek kojega su odgojili vilenjaci na Sjevernom polu. Putuje u New York u potrazi za svojim istinskim identitetom i otkriva da je život izvan radionice Djeda Božićnjaka zastrašujući, ali možda je potpuno vrijedan svih izazova.

Gremlini

Mladić dobiva slatko, krzneno stvorenje koje se zove mogwai kao dar, ali ne slijedi jedno od tri pravila podizanja: hranio je maleno, preslatko biće nakon ponoći. To dovodi do brzog mriješćenja zla, destruktivnih Gremlina. Koliko god su rušilački nastrojeni i podižu napetost tijekom cijelog filma, nećete im moći odoljeti. Čak ćete priželjkivati da i vi pronađete jednog Gremlina ispod božićnog drvca.

Polar Express

Na temelju dječje knjige Chris Van Allsburga, The Polar Express je priča o mladoj dobi koja se odvija na vožnji vlakom do Sjevernog pola.

Na Badnju večer dječak kojemu je glas posudio Tom Hanks počinje sumnjati u postojanje Djeda Božićnjaka. Premda ga otac , majka i sestrica uvjeravaju da Djed Božićnjak uistinu postoji, dječak zaključi da darove za svu djecu svijeta nije moguce smjestiti u jednu vreću, a i nije mu jasno kako tijekom samo jedne večeri može obići baš cijeli svijet.

Dok vani pršti snijeg, točno pet minuta prije ponoći pred njegovom se kućom zaustavi starinski vlak, a  kondukter ga pozove da s ostalom djecom krene na put prema Sjevernom polu, gdje će, ako iskreno vjeruje, upoznati pravog Djeda Božićnjaka.

Dječak pristaje, a na nezaboravnom će mu putovanju društvo praviti njegov vršnjak, jedna beskrajno simpatična djevojčica,  jedan mališan sveznalica, skitnica, ali i sva ona djeca koja još jednom, prije nego što počnu sazrijevati, žele osjetiti  pravi duh Božića.

Frozen

Postoji li uopće osoba koja nije tijekom cijele zime pjevušila Let It Go? Čini se da ćemo svi ponovno pustiti na repeat  ovu predivnu pjesmu, a i pogledati film barem nekoliko puta prije, ali i nakon Božića.

Jennifer Lee napisala scenarij i s Chrisom Buckom režirala film. Christophe Beck skladao je glazbu za film, a bračni par Robert Lopez i Kristen Anderson-Lopez napisali su pjesme. U engleskoj inačici glasove su likovima dali Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad i Santino Fontana.

Frozen je osvojio čak dva Oscara: Oscara za najbolji animirani film i Oscara za najbolju originalnu pjesmu “Let It Go”, Zlatni globus za najbolji animirani film, nagradu BAFTA za najbolji animirani film, pet nagrada “Annie”  među kojima i onu za najbolji animirani film, dva Grammyja i dvije Nagrade filmskih kritičara za najbolji animirani film i najbolju originalnu pjesmu “Let It Go”.

Božićna priča

Film je snimljen prema romanu Jeana Shepherda “In God We Trust, All Others Pay Cash”. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih božićnih filmova, a to potvrđuje i nagrada Genie za scenarij i režiju.

Sve zbog jednog dječaka

Sve zbog jednog dječaka bio je nominiran za Oscara za scenarij, a Toni Collette osvojila je za sporednu žensku ulogu nagradu BSFC i bila nominirana za BAFTU, a Hugh Grant je osvojio britansku nagradu Empire za glavnu mušku ulogu. Pohvale je dobio i Nicholas Hoult za ulogu Marcusa, za koju je bio nominiran i za nagradu američkih fimskih kritičara. Film je bio nominiran za britanski film godine i za Zlatni globus, a za Zlatni globus bio je nominiran i Hugh Grant.

topla priča o dječaku koji traži prijatelja, podršku i oslonac koju je pronašao u čudnjikavom i otuđenom Willu kojeg tumači Hugh Grant. Nakon niza zavrzlama i nesporazuma pokuša spojiti svoju majku i Willa i stvoriti toplu obitelj punu podrškel, smijeha i razumijevanja.

Kako je Grinch ukrao Božić

kako je Grinch ukrao Božić je maštovita priča koja je postala božićni klasik zbog šarmantnog, iako u početku zločestog lika koji svojom probuđenom toplinom osvoji sve ljude iz svoje okoline koji zajedno slave Božić. Ovaj film, iako ponešto izmijenjena sadržaja, bio je 2000. godine najgledaniji film, a nalazi se i u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najunosniji božićni film svih vremena.

Sam u kući

Nemoguće je doživjeti božićni ugođaj bez vragolastog i beskrajno snalažljivog dječaka Kevina. On je s vremenom postao dijelom naših obitelji. Stoga, bez obzira što već znamo svaku scenu na pamet iz gotovo svih nastavaka ovog filma, uvijek mu se iznova obradujemo.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori