Nova era najboljih teen serija ikad

Nova era najboljih teen serija ikad

Comfort food i serije
Atypical

Svemir teen žanra neprestano se širi. Nakon zlatnog doba kabelske televizije, nadmetanje TV sadržajima koji govori o životu tinejdžera i odrastanju jednostavno se preselio na streaming platforme gdje je dosegnuo svoj vrhunac. Svake godine debitira barem jedan naslov iz ovog žanra koji nadmaši popularnost onog prethodnog.

I to nije slučajnost – jer univerzalnost tema koje teen serije pokrivaju čine ih binge materijalnom za sve generacije. Sve ono ‘prvo’ što se događa na ekranu: prvi prijatelji, izlasci, putovanja, ljubavi, nova okolina u školi ili fakultet – sve su to stvari s kojima se baš svatko od nas može povezati i emocije koje smo sasvim sigurno jednom prošli. Baš te emocije i uspomene neke su od najintenzivnijih ili smo ih barem tada tako naivno doživljavali, a doza nostalgije neminovno igra ulogu. Teen serijama baš je zato teško odoljeti pa čak i kad glumačke izvedbe ili čitav storyline nisu vrhunski, pa ni vrlo dobri.

Kako su se mijenjale naše omiljene teen serije?

Kao što se dogodilo sa serijama španjolske produkcije, i teen žanr doživio je pravu transformaciju tijekom godina. Jedna od prvih takvih TV priča bila je Beverly Hills, 90210 koja je 90. godine prošloga stoljeća izazvala mali kulturološki boom. Po prvi su put teen protagonisti stavljeni u prvi plan, dok se radnja počela preplitati s ozbiljnijim društvenim problemima jednostavno uronjenima u svijet tinejdžera. Beverly Hills utabao je put za ostale teen hitove, kao što je Buffy the Vampire Slayer, Dawson’s Creek, a uskoro i kultne Gilmoreice.

Beverly Hills, 90210
Gilmore Girls kuharica
Gilmore Girls
The O.C.

Sve su te serije u neki ruku bile preteča onima iz sredine 2000-ih, posebno s naglaskom na jednostavan život u malom gradu u kojem se ništa ne događa. The O.C. unio je još jedan twist, dodavši element visokog društva i sukob slojeva koji će kasnije inspirirati i Gossip Girl. Tijekom godina su teen serije postajale sve više okrenute jednom žanru – počevši od slavne The Vampire Diaries, a zatim i Teen Wolf pa sve do Pretty Little Liars. Naglasak je, čini nam se, bio na samim događajima, avanturama, spletkama između likova, dok su sami motivi i razmišljanja svojstvena upravo tinejdžerima na kratko pala u drugi plan.

Nova generacija najboljih teen serija ikad snimljenih

Toj je eri došao kraj prije nekoliko godina kad su se teen serije počele vraćati onom najvažnijem što donose nama gledateljima – teen iskustvu! I upravo su ovoj novoj eri nastale neke od serije koje će se zasigurno smatrati nekim od najboljih serija uopće. To ne znači da su drugi žanrovi sasvim isparili, kao primjerice SF u Stranger Things, samo nisu prisutni na uštrb onih pravih teen emocija u pričama.

četvrta sezona serije Stranger Things cover
Stranger Things

Osim odlične SF kriminalističke priče, likova, glume i savršeno prikazane atmosfere kultnih filmova ranih 1980.-ih, serija je oduševila i sa soundtrackom te ne čudi da je odmah po završetku stekla skoro pa kultni status. Stranger Things je postao odličan hommage filmovima 70-ih i 80-ih, ali s dodatnom vrijednošću da se ne zaustavlja samo na inspiraciji idejom već nadograđuje koncept modernog doba. Adut serije odmah su postali protagonisti i djeca čije smo odrastanje i teen iskustva pratili kroz tri sezone.

Euphoria

Euphoria je serija koja se bavi ovisnošću, seksualnošću, pornografijom, sramoćenjem tijela, drogama, seksualnim napadima, toksičnom muževnošću, samoozljeđivanjem i gotovo svakim drugim problemom kojih se možemo sjetiti … i to u osam epizoda prve sezone. Do sada pogledane tri nisu nikoga ostavile ravnodušnim i iskreno, s nestrpljenjem čekamo sljedeću koja će se emitirati 7. srpnja. U usporedbi s 13 Reasons Why, autor i scenarist Nation Sam Levinson uspio je kreirati nešto do sada neostvareno.

Sex Education
Comfort food i serije

Sex Education upoznala nas je sa smušenim tinejdžerom Otisom (glumi ga Asa Butterfield), njegovim prijateljima iz srednje škole Moordale Secondary i njegovim životom s majkom seks terapeutkinjom koju je odlično odigrala Gillian Anderson. Nakon što se početkom nove školske godine sprijateljuje s buntovnicom Maeve (glumi ju Emma Mackey), spletom okolnosti, njih dvoje započinju neku vrstu seksualne terapije u školi. Kako radnja odmiče, svaka epizoda otkriva vam nove detalje iz života glavnih i odlično razrađenih sporednih likova koji su, čak i kada su ozbiljni, obrađeni na jednostavan i iskren način. Duhovito, simpatično i relateable – tako bismo opisali ovu odličnu seriju koja ne bježi ni od pitanja seksualnog napastovanja, društvene marginalizacije i ispitivanja vlastitog seksualnog identiteta.

On My Block

Među neke od najboljih teen serija nove generacije može se svrstati i On My Block. Jedna od najboljih Netflixovih teen drama koja je osvojila publiku i kritičare. Radnja je usmjerena na Los Angeles u naselje u kojem većinom žive hispano i afroamerička populacija. Kroz prizmu četvero bliskih prijatelja proživljavamo prve dane srednje škole, ali kroz drugačiji prizmu. Iako prepuna šarmantnih zgodan glavnih likova, oni se istovremeno nose s bivanjem na margini, kao i pitanjem ekonomskog statusa i nasilja.

Teen serije kojima također možete dati priliku i neće požaliti su:

  • Atypical
  • SKAM
  • The End of the F****ing World
  • Derry Girls

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori