Top 10 najbolje ocijenjenih komedija ikad po IMDB-ju
Top 10 najbolje ocijenjenih komedija ikad po IMDB-ju

Top 10 najbolje ocijenjenih
komedija ikad po IMDB-ju

The Intouchables

Iako volimo otići u kino i pogledati baš dobar film zbog cijelog feelinga rituala koje posjet kinu ostavlja, daleko je najljepše zavaliti se u kauč ispred televizora ili laptopa nakon dugačkog radnog dana, napraviti kokice i uživati u dobroj komediji.

Komedija kao žanr nerijetko može biti tricky – nije lako postići da je film duhovit, a da zadrži inteligentnu radnju, razrađeni dijalog i zanimljive likove koji su više od simpatičnih komentara i bizarnih situacija u kojima se pronađu. IMDb odavno je naš go-to alat za biranje filmova koje ćemo pogledati, a danas smo raspoloženi za komedije koje ćemo pamtiti. Probrali smo top 10 komedija ikad koje se nalaze na IMDB-jevom popisu 250 najboljih filmova u povijesti. Iz tog se razloga neki filmovi s popisa ne mogu svrstati samo i striktno u žanr komedije, već se vrlo često radi o žanrovskom miksu drame, komedije, trilera i crnog humora.

Parasite

Parasite

Radi se o filmu koji je možda i najistaknutije filmsko ostvarenje posljednjih nekoliko godina. Nakon prikazivanja u Cannesu publika mu je pljeskala osam minuta, a logično – dobitnik je i Zlatne palme i Oscara i tim je trijumfom ovaj južnokorejski film ušao u povijesti na dodjeli zlatnih kipića 2020. godine. Radnja prati siromašnu obitelj koja pokušava pronaći način da se inflitrira u puno bogatiju i glamurozniju familiju, ali ne računaju na silne komplikacije na putu. Osim što je fantastična društvena kritika i socijalni komentar, Parasite je izuzetno duhovit film i odličan izbor za sve one koji vole crni humor.

The Untouchables

Divna francuska komedija u kojoj glavne uloge tumače fantastičan Omar Sy (koji je oduševio ove godine u Lupinu) i Francois Cluzet jedna je od naših omiljenih komedija svih vremena. Priča je to o uspješnom i imućnom muškarcu Philipeu koji je paralizran od vrata na dolje koji traži novog asistenta. Igrom slučaja to će postati Driss, mladi muškarac koji dolazi iz dijametralno suprotnog miljea odnosno društvenog statusa. On je direktan i ne sažalijeva Phillipea zbog čega postaje idealan kandidat. Međutim, njih dvoje postaju bliski prijatelji – jedan tjera drugog da izađe iz comfort zone, a rezultat je dirljiv i apsolutno urnebesan!

Back To Future

Tko ne voli legendarni film iz osamdesetih Back to the Future? Marty McFly omiljeni je filmski lik mnogim generacijama, a na svakom gledanju ponovo se oduševimo cjelokupnoj estetici i radnji filma. Američka komedija postala je jedna od najpopularnijih franšiza ikad, a priča o Maryju McFlyju, tinejdžeru koji putuje natrag u vrijeme s ekcentričnim profesorom Brownom, gledaju već generacije i generacije.

Modern Times

Svakako nije vrsta komedije na koju smo naviknuli, ali je humoristični klasik s Charliejem Chaplinom u glavnoj ulozi. Snimljen je 1936. godine i tada je predstavljao oštar komentar stanju u kojem se američko društvo našlo uslijed Velike depresije. Chaplin je napisao, režirao i radio na filmu kao producent, a Modern Times zanimljiv je odabir ako želite pogledati nešto drugačije.

City Lights

Chaplin potpisuje još jedan film s liste najboljih komedija ikad snimljenih. U pitanju je također nijemi film, ovoga puta romantična komedija, snimljen 1931. godine. Proglašen je 11. najboljim filmom ikad snimljenim po Američkom filmskom institutu. U filmu pratimo Chaplinovu skitnicu koja se zaljubljuje u slijepu djevojku čija je obitelj na klimavim financijskim nogama.

Three Idiots

Na popisu se našla i jedna indijska komedija iz 2009. godine s izvrsnim ocjenama. Radnja prati trojicu prijatelja, smještena je u dva vremenska perioda, a kroz bizarne avanturi ekipe zapravo govori o društvenom pritisku. I sve to kroz priču o potrazi dvojice prijatelja za onim trećim pri čemu se prisjećaju vremena provedenog na fakultetu i prijatelja koji ih je inspirirao da budu potpuno svoji.

Dr. Strangelove

Rata komedija smatra se jednom Stanleyja Kubricka danas se smatra remek-djelo, filmom koji je proniknuo u besmisao rata kroz fantastičan crni humor. Film prati paranoičnog generala ratnog zrakoplovstva, mrzitelja Sovjetskog Saveza koji naređuje početak nuklearnog napada te šačicu onih koji pokušavaju spriječiti svjetski kataklizmu koja prijeti zbog odluke jedne osobe.

The Great Dictator

Tako je – još jedan Chaplin! I moguće jedan od njegovih najslavnijih filmskih naslova. The Great Dictator izašao je 1940. godine i postao u kratkom roku kontroverzan film. Prvi je to put da Chaplin glumi u filmu sa zvukom, a u pitanju je zapravo parodija i satira na Adolfa Hitlera. Radnja je smještena u Prvi svjetski rat u imaginarnu državu Tomaniju i prati Židova koji je boreći se za zemlju nastradao i na dugih 20 godina izgubio pamćenje. Što će biti kad se probudi i otkrijte da je Tomaniju preuzeo diktator Adenold Hynkel?

Chhichhore

Na IMDb-jevu ljestvicu smjestio se i film Chhichhore indijske produkcije. Bio je nominiran za brojne filmske nagrade zahvaljujući odličnoj glumačkoj postavi i osvrtu na društvenu zbilju. Još jedna dramedija na popisu prati Anni Pathak, rastavljenog muškarca čiji sin pokuša počiniti samoubojstvo, ali, srećom u tome ne uspije. Dok leži u bolnici, njegov mu otac počinje pričati priče o svom iskustvu sa fakulteta i prijateljima koji su mu obilježili taj period života. Uskoro mu se oni i pridružuju kako bi njegov sin doživio kako su od gubitnika postali najveći dobitnici.

Amelie

comfort-zabavni-filmovi-Amelie

Jedan od nama najdražih filmova uopće je francuska romantična komedija s blagim dodirom fantazije iz 2001. koju je režirao Jean-Pierre Jeunet. Priča se vrti oko mlade djevojke iz naslova koja traži ljubav sebi i drugima u Parizu. Film je stekao visoku reputaciju i međunarodni uspjeh te je postao jedan od najpoznatijih ostvarenja francuske kinematografije.

Foto: IMDb, screenshot

Učitati još
Zatvori