Ovo su i službeno najbolje hrvatske predstave koje možete pogledati

Ovo su i službeno najbolje hrvatske
predstave koje možete pogledati

balet Ponos-i-predrasude - premijera - cover

U hrvatskim kazalištima ove smo godine dobili priliku pogledati brojne izvrsne komade. Od onih koje smo gledali u najvećim gledalištima do onih u manjim nezavisnim kazalištima – publika je imala prilike uživati u najnovijim izvedbama već renomiranih glumaca i novih kreativaca na sceni. I dok predstave poput Hotel Zagorje ili Mrzim istinu još uvijek privlače najviše pažnje kad se pojave na repertoarima, nekoliko se komada nametnulo i favorite kazališne sezone. Sinoć su održane i tradicionalne Nagrade hrvatskog glumišta koje su dodijeljene predstavama iz nekoliko kategorija, kao i glumicama, glumcima i redateljima.

Među glumcima koji su trijumfirali sinoć pronašli su se Siniša Popović i Zrinka Cvitešić za uloge u predstavama Kad svijeće dogore u režiji Branka Ivande, Blanka Bart Hajoš za ulogu predstavi Alabama Darija Harjačeka, Bojan Brajčić za ulogu u predstavi Psi, pare pištolji u režiji Ivana Plazibata, dok su kao mladi glumci do 28 godina nagrađeni Dea Presečki i Eugen Stjepan Višić. Kao najbolji redatelj nagrađen je Krešimir Dolenčić za režiju predstave ‘Matiaš Grabancijaš Diak’, a sve nagrađene umjetnike možete pogledati ovdje.

Najbolje predstave 2021. godine

Najboljom dramskom predstavom ove godine proglašeno je upravo djelo u Dolenčićevoj režiji u kojem glumi i nagrađena Dea Presečki, a predstava Matiaš Grabacijaš dijak je ukupno bila nominirana za četiri nagrade Hrvatskog glumišta. Na pozornici glume i Robert Plemić kao Vuksan, Denis Bosak kao Smolko te Robert Španić, Zdenko Brlek, Matko Buvač, Mladen Grof Jerneić Erdody, Darko Plovanić i Vid Balog. Jedna od najpoznatijih kajkavskih drama koja je radnjom smještena u Zagreb ismijava iskrivljene moralne vrijednosti visokog sloja društva u gradu, a u srcu je svega lik Matiaša Grabancijaša. Duhovita, britka i dinamična, predstava je dobila pozitivne reakcije publike, a u prosincu igra dva puta.

balet-Ponos-i-predrasude-nova-premijera

Prošle smo vam godine u studenom donijeli priču s generalne probe baleta Ponos i predrasude koja nas je iznova uvukla u svijet kultne Jane Austen. U režiji Lea Mujića, prvi smo put dobili priliku pogledati bezvremensku ljubavnu priču kao baletnu predstavu, a sinoć je proglašena i najboljim baletnim djelom! U srži radnje jednog od najslavnijih klasika engleske literature je ljubavna priča Elizabeth Bennet i aristokrata gospodina Darcyja. Smještena u ruralne predjele Engleske u 19. stoljeću, knjiga nas fokusira na obitelj Bennet u kojoj odrasta pet sestara, svaka potpuno drugačija od druge. Vrijednostima, intelektom, željama i sklonostima. Majka, gospođa Bennet, želi što prije udati sve svoje kćeri kako bi osigurala budućnost obiteljskog imanja. Iz njezine želje buja čitav niz odnosa, spletki, afera i – najvažnije – ljubav između Elizabeth i Darcyja. Zavirite u priču i prizore s pozornice ovdje.

Kao treći nagrađeni naslov istaknula se opera Tristan i Izolda koja je igrala u riječkom HNK-u. Prvi je to put u povijesti Opere u Rijeci da postavlja Wagnerovu operu, a režiju potpisuje poznat američka redateljica Anne Bogart, dok je orkestrom dirigira Ville Matvejeff. Kako piše riječki HNK, “Često se opera Tristan i Izolda svrstava u red najekstremnijih opera ikad napisanih.” Temeljena na srednjovjekovnoj legendi, romantična glazbena tragedija u tri čina o uzvišenoj ljubavi i smrti traje ukupno četiri sata s pauzama.

Foto: Mara Bratoš, HNK, Sanja Tušek, HNK Varaždin, HNK Ivan pl. Zajc

Učitati još
Zatvori