MTV je stvorio pop kulturu kakvu znamo – prisjetili smo se iconic trenutaka i emisija

MTV je stvorio pop kulturu kakvu znamo – prisjetili smo se iconic trenutaka i emisija

MTV je veći od iconic reality emisija koje smo svojevremeno na njemu gledali. Bio je jedan od ključnih kotačića u stvaranju pop kulture s kojom je generacija X odrastala, koja je milenijalce obilježila, a čak i najstarije pripadnike generacije Z podsjetila na djetinjstvo. Ovih je dana kanal obilježio 40 godina otkad je počeo emitirati prikazivanjem spota i pjesme Video Killed a Radio Star.

Baš te 1981. godine u zraku je bila kulturna prekretnica u koju je ipak malo tko vjerovao (skeptici su bili kratko vrijeme u pravu – MTV spasio se od bankrota za jedan dolar). MTV prepoznao je koliko je vizualan aspekt glazbe važan, a iako mu nisu prognozirali uspjeh, upravo je ovaj program lansirao karijere nekih od najvećih glazbenih imena. Madonna, Prince i Michael Jackson srasli su s ovim programom i paralelno se pretvarali u najvažnije protagoniste pop kulture. Program je postao glazbeni mainstream u punom smislu i tko se u njega probio – uspio je. Live koncerti, live premijere albuma i MTV Video Music Awards istaknuli su ovaj kanal kao najvažniju glazbenu destinaciju u svemiru bez YouTubea i streaming servisa. No, MTV oformio je i pregršt toga što znamo o televiziji. Popularizirao je i redefinirao reality format (The Real World, The Hills), celebrity emisije (The Osbournes), komediju (Jackass), ali i svijet odraslog animiranog filma (Beavis and Butthead, South Park, Daria).

Iako se posljednjih godina ovaj kultni program sveo na puko re-emitiranje emisija kao što je Ridiculousness, upravo je on taj koji je utabao put za streaming servise i popularnu muziku kakvu danas znamo.

Gotovo svakoj danas popularnoj emisiji ili seriji možemo pronaći trag na nekadašnjem MTV-ju. Prisjetili smo se samo nekih trenutaka na MTV-ju koji će kasnije ući u one najupečatljivije momente pop kulture, te emisije i serije koje je u jednom trenutku ‘cijeli svijet’ gledao.

Thriller

Fenomen Thrillera bio je presudan u nekoliko smjerova. Prvenstveno, prije Michaela Jackson i njegovih hitova poput Beat It i Billie Jean, na MTV-u su prevladavali glazbenici bijele kože. Premijera 14 minuta dugačkog spota za pjesmu Thriller zapečatilo je MTV kao predvodnika pop kulture. Spot s potpisom Johna Landisa revolucionizirao je pogled na produkciju spotova i njihovo značenje uopće.

Nirvana Unplugged

Nerijetko s MTV-jem povezujemo fantastične Unplugged izvedbe glazbenika. Kanal je lansirao koncertni serijal 1989. godine s ciljem da prikaže glazbu bez previše ušiminkavanja i namještanja. Unplugged je brzo stekao popularnost, ali niti jedno prikazivanje nije bilo uspješno kao ono Nirvane u studenom 1993. godine. Taj je nastup ujedno postao i posljednji i bestselling album kultnog benda, dok mnogi smatraju baš tu izvedbu najboljom izvedbom Kurta Cobaina.

The Kiss

Dodjela nagrada MTV Video Music Awards tijekom godina je priredila čitav niz nezaboravnih trenutaka. Od Britneyine izvedbe I’m a Slave 4 U preko tributea Janet Jackson kralju popa pa sve do mesne haljine Lady Gage i Beyonceine najave trudnoće. Međutim, onaj koji najviše nas pamti je poljubac odnosno ‘the kiss’ između Britney, Madonne i Christine Aguilere za vrijeme njihove izvedbe pjesme Like a Virgin.

The Real World

Prije The Hills, Jersey Shorea pa čak i Big Brothera – na MTV-u se pojavio The Real World. Reality serija pratila je sedam potpunih stranaca koji su morali živjeti i raditi zajedno, dok ih kamere snimaju. Reality je bio, kako je i običaj u emisijama takvog tipa, ispunjen dramatičnim prizorima i odnosima. No, u prvim godinama prikazivanja, progovarala je o pitanjima AIDS-a, predrasuda i seksualnosti zbog čega je zaradila veliku gledanost.

Beavis and Butthead

Ništa ne vrišti MTV 90-ih kao Beavis i Butthead, dva lijena, apatična i urnebesna prijatelja kojima opasno manjka društvenih vještina. Postali su simbolom MTV-ja tijekom devedesetih godina i danas se smatraju klasik animiranom serijom generacije X. Utjecali su na i inspirirali ostale animirane crtane za odrasle, kao što je zatim postao South Park, a danas BoJack Horseman.

To je, ipak, tek dio emisija i trenutaka koje nam je MTV priuštio tijekom godina. Tu su Daria, Jackass, Catfish, Punk’d, The Hills, Cribs, Pimp My Ride i još mnoge druge koje su zapečatile brend MTV-a.

Foto: MTV, Screenshot

Učitati još
Zatvori