Može li najnoviji remake filma ‘A Star is Born’ parirati svojim prethodnicima?

Može li najnoviji remake filma ‘A Star is Born’ parirati svojim prethodnicima?

Četvrta filmska varijanta priče koju donose naslovi A Star is Born došla je u CineStar kina i to s dva iznimno upečatljiva filmska lika koja ovog puta formiraju Bradley Cooper i Lady Gaga. Prvi film, iz 1937. godine donio nam je izvedbe Janet Gaynor i Fredrica Marcha, slijedio je film iz 1954. godine s Judy Garland i Jamesom Masonom u glavnim ulogama i naposljetku – možda najpoznatija verzija priče, film iz 1976. godine s Barbrom Streisand i Krisom Kristoffersonom u glavnim ulogama. Možda je generacijska stvar, no baš taj posljednji je velikoj većini upravo pravi A Star is Born film. No, ove godine je Bradley Cooper uzeo stvar u svoje ruke te režirao, napisao i glumio jednu od glavnih uloga u filmu.

A Star is Born

Sva četiri filma su značajna u svome periodu – prvi jer se radio ranom u Technicolor filmu, po kritičarima najgori u cijelom skupu, onaj iz 70-ih ipak je publici najbolje sjeo, a zaradio je čak i nominaciju za Oscara za kameru. Priča je u svim filmovima ista – mlada, iznimno talentirana glazbenica koju ‘otkriva’ zvijezda, stariji glazbenik i zaljubljuje se u nju. No njegova profesionalna, no i privatna putanja ide nizbrdo, posebno jer gazi u alkoholizam.

Prva dva filma sličnija su jer relativno nepoznate glumice glume zvijezdu u usponu – što i same jesu, dok Barbra Streisand i Lady Gaga svakako nisu. Obje su u trenucima snimanja filma zvijezde s više osvojenih nagrada u svijetu showbusinessa. Jednako su prikazale tu ranjivost lika, iako je Gaga donekle zelenija u odnosu na Streisand, no isto se radi o njezinom relativno novom iskustvu. Do sada smo ju gledali u American Horror Story  te kao statisticu u Sopranosima 2001. (da! probajte ju prepoznati u sceni kod bazena u 9. epizodi 3. sezone). Upravo zbog takvog načina pristupa filmu publika slično reagira na ovaj iz 70-ih i Cooperov film. U tom smislu je verzija sa Streisand bila i ispred svog vremena – pop zvijezda utjelovljuje onu koja tek kreće tim putem. Cooper je prikazao svoj lik nešto sirovijim i ljudskijim od svojih prethodnika.

Iako je film već sada na samom početku prikazivanja opisan kao vrhunski klišej, treba ga pogledati. Većina ljudi će pogledati ovu verziju, možda se sjećati one sa Streisand, no ako si želite zadati jedan glazbeno-filmski maraton, gledanje sva četiri filma, s velikim završetkom u kinu, bit će dobar potez. Tek tada ćete vidjeti kako se priča novim interpretacijama zapravo razvila i kako su ova najnovija verzija i njezino finale najupečatljiviji do sada.

Foto: A Star is Born

Učitati još
Zatvori