Možda najvažnija Golden Globes dodjela nagrada do sada

Možda najvažnija Golden Globes
dodjela nagrada do sada

Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon, Laura Dern i Shailene Woodley

Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon, Laura Dern i Shailene Woodley

Golden Globes 2018.

Sinoćnja dodjela nagrada Golden Globes bila je svakako obilježena crnom bojom – sve žene – od glumica, zvijezda do djelatnica samog eventa – nosile su crno. Tako su pokazale podršku #metoo #timesup pokretu. Značajna je ova godina bila – otkrivene su mnoge laži i tajne Hollywooda, a koje su uključivale nasilje, diskriminaciju i zlostavljanje nad ženama. HFPA predsjednica Meher Tatna nosila je jarko crvenu boju i broš s #timesup logom.  Slijedilo je otvorenje domaćina Setha Meyersa s kratkom, a značajnom rečenicom – Time’s up for harassment, abuse, and discrimination.

Svakako je to bila tema ovogodišnje dodjele nagrada. Iako se Natalie Portman šalila kada je najavljivala nominacije za najboljeg režisera – none of them are women – dodjela nagrada bila je itekako ženski orjentirana. Slijedile su značajne reakcije i ovacije prilikom dodjele nagrade Cecil B. deMille Oprah Winfrey i u trenutku kada je Barbra Streisand postala jedina žena koja je osvojila Golden Globe za režiju.

Atmosfera je kulminirala kada su serije The Handmaid’s TaleBig Little Lies osvojile nagrade – prva dva komada, a druga čak tri. Film Lady Bird je odnio dva kipića, a Missouri čak četiri komada. Sve su ovo djela orjentirana oko ženskog pitanja. Oprah je poentirala prilikom preuzimanja nagrade s rečenicom Hope for a new day is here i izazvala dug i značajan pljesak te nastavila s A new day is coming when nobody will have to fear speaking truth to power.

Usudili bismo se reći da je ovogodišnja dodjela nagrada možda politički, socijalno i feministički najvažnija i da će, vjerujemo, uzrokovati i poduprijeti daljnje promjene. Detaljan popis dobitnika nagrada možete naći ovdje.

Foto: Getty Images, Instagram

Učitati još
Zatvori