Moderni oblici patnje – naslov koji morate gledati u novoobnovljenoj Gavelli
Moderni oblici patnje – naslov koji morate gledati u novoobnovljenoj Gavelli

Moderni oblici patnje – naslov koji morate gledati u novoobnovljenoj Gavelli

Nakon što je prošli tjedan ponovno otvorilo svoja vrata, Gradsko kazalište Gavella odradilo je i svoju prvu premijeru na novoizgrađenoj maloj sceni teatra. Premijera Moderni oblici patnje definitivno je bila prilika za posjet ovom kultnom kazalištu koje će nam ponovno postati neizostavna gradska destinacija.

Gavella se vratila građanima

Kazalište u Frankopanskoj 10, jedno je od najšarmantnijih i najkarizmatičnijih u gradu. Predstave, druženja i nalaženja, koncerti i izvedbe, umjetnici i ljubitelji iste, sve to ovo je gradsko kazalište godinama okupljalo i skupljalo dok se u potresu nije oštetilo. Zagreb je tako na neko vrijeme ostao bez pravog malog kulturnog utočišta, a njegovi stanovnici morali su živjeti i raditi u “izbjeglištvu” drugih kazališta. No, od prošlog tjedna, nasreću tomu više nije tako i predstave su se vratile na Gavelline daske. Moderni oblici patnje prva je predstava koju smo gledali na novoizgrađenoj maloj sceni kazališta.

gavella-premijera3

Moderni oblici patnje

Moderni oblici patnje predstava je u koprodukciji Ludens Teatra i GDK”Gavella”. Radnja prati nezdravu simbiozu majke, nekad čuvene, a danas zaboravljene voditeljice Irme Valić i njezina pasivnog i rezigniranog sina, neostvarenog 30-godišnjeg intelektualca Ognjena. U cijeloj priči pojavljuje se nadrealno fatalna mlada zvijezda TV ekrana Silvija, zbog koje se i nameću pitanja o želji i volji pojedinaca da promjene svoj život i izađu iz nametnutog okvira izolacije i postpandemijskog svijeta.

gavella-moderni oblici patnje

Predstava je to o sukobu dvije generacije, od kojih se obje podjednako ne mogu prilagoditi pravilima sistema. Potreba za samoponištenjem i za opstankom – kako u stvarnosti, na tržištu, pa tako i u bespućima interneta – u međusobnoj negaciji stvara tenziju koja čvrste spone među predstavnicima triju svjetonazora dovodi do ekspresionističkog krika.

Postpandemijska svakodnevica

Drama se pritom fokusira na psihograme triju likova i njihovu nesvakidašnju svakodnevicu, ulazeći u različite oblike i manifestacije tjeskoba i patnji – onih stvarnih, digitalnih i podsvjesnih. “Moderni oblici patnje” drama je mlade autorice Dine Vukelić koja je prvu izvedbu doživjela 2021. u režiji nagrađivanog redatelja Darija Harjačeka u emisiji Radio atelje, a sada ju isti redatelj postavlja na scenu u koprodukciji Ludens Teatra i GDK”Gavella”. U predstavi igraju sjajni Jelena Miholjević, Marko Petrić, Anja Đurinović. Raspored izvedbi pogledajte na stranicama GDK Gavella.

Foto: Gavella.hr/Luka Dubroja

Učitati još
Zatvori