Serije koje mijenjaju naš stil i inspiriraju trendove

Serije koje mijenjaju naš stil i
inspiriraju trendove

Gotovo je nemoguće zamisliti idealan vikend bez serije uz koju se planiramo opustiti, posebice zato što je binge kultura danas na vrhuncu. Ipak, iako je naš savršeni oblik razonode, pop kultura oduvijek je mijenjala društvo. Uz brojne smo serije odrastali, a iste su rušile tabue, šokirale nas, ali i inspirirale da budemo svoji. Ono što gledamo oduvijek je utjecalo na način na koji doživljavamo svijet, vrijednosti i ideje koje razvijamo te pomiče i mijenja društvene norme.

Priče iz serija djeluju kao prozor u ‘novo’ pa tako imaju i učinak na našu svakodnevicu. Sitnice i lifestyle trendovi koje gledamo u serijama polako se uvlače i u naše živote pa je mnogima od nas postala tradicija, primjerice, otići na brunch vikendom s prijateljima baš kao što se to događa u seriji ‘Seks i grad.’

Možda najveće trendove serije postavljaju upravo u svijetu mode i modnih trendova koje baš svi onda pratimo.

Moda na TV-u

Moda i TV odnosno filmska industrija ne idu jedno bez drugog. Često se kaže da je moda još jedan glavni lik svakog filma ili serije, a neporecivo je da televizija i modni dizajneri utječu jedni na druge. Sjetimo se kultne Audrey Hepburn koja je na Givenchyjevim haljinama inzistirala u svakom filmu što je neupitno utjecalo i na kultni status tog brenda. Prvom scenom u prekrasnom klasiku ‘Doručak kod Tiffanyja’ proslavila je legendarnog dizajnera, a njihova suradnja potrajala je cijele njihove karijere.

Filmski stil: najljepše haljine

Iz serija često crpimo ideje i inspiraciju za naše odjevne kombinacije. Slavni likovi iz serija pokreću modne trendove koji nas povezuju jer ih svi u jednom trenutku pratimo.

O brojnim se serijama dostupnim na HBO GO-u neprestano pričalo i komentiralo i zaslužne su za niz fashion trendova. ‘Slatke male lažljivice’ su, primjerice, pokrenule poplavu kombinacija s kožnim jaknama, haljinama na crno-bijele pruge i njihovim karakterističnim balonerima. Carrie Bradshaw je, pak, pokrenula trend ogrlica s imenom i crop topova.

Šik kombinacije u našim najdražim serijama

Seks i grad

Svaki put kad gledamo kultnu seriju ‘Seks i grad’, koja je dostupna na HBO GO-u, sjetimo se da je moda definitivno šesti glavni lik te priče. Ekstravagantne modne kombinacije savršeno su se uklopile u vrtoglavi lifestyle s Manhattana. Samantha, Charlotte, Miranda, a posebno Carrie postavljale su trendove koji će obilježiti 90-e i početak 2000-ih godina. Slip haljine, krznene bunde, ogrlice s imenima – sve su to trendovi koje je omiljena HBO-jeva serija započela i koji se danas vraćaju u novom obliku.

Ne čudi da je kostimografkinja Patricia Field osvojila Emmy za izvanredne kreacije, a cipele Manola Blahnika dosegnule su vrhunac slave. ‘Seks i grad’ zasigurno je jedan od onih naslova koje nam je uvijek zabavno upaliti na mobitelu, TV-u, tabletu ili laptopu na HBO GO-u – bilo da imamo večer s prijateljicama ili TV maraton vikendom.

Slatke male lažljivice: Perfekcionisti

Još jedna izuzetno stylish serija koja je postavila nova pravila igre u modi je „Slatke male lažljivice: Perfekcionisti“, čija je prva sezona dostupna za gledanje na HBO GO. Riječ je o nastavku originalne i svjetski poznate serije Slatke male lažljivice, a u njemu pratimo ambiciozne stanovnice gradića Beacon Heights.

U razdoblju nakon prvog ubojstva u Beacon Heightsu postaje jasno da svaki perfekcionist skriva tajnu. Intrigantnu priču prati i ona modna, a svaka glavna protagonistica/studentica u seriji ima svoj stil, prilagođen visokim ambicijama za postajanjem političarkom, dizajnericom ili glazbenicom. Upravo je modna strana ove serije privukla mnogo pozornosti gledateljica, a odjevne kombinacije glavnih glumica čak su dobile svoju web stranicu na kojoj obožavateljice mogu pronaći sve odjevne komade iz serije.

Ubijanje Eve

Nedavno je u ponudu na HBO GO-u stigla treća sezona popularne serije ‘Ubijanje Eve.’ Napeta triler serija s Sandrom Oh i Jodi Comer u glavnim ulogama donosi nam modnu inspiraciju kakvu ne biste očekivali od krimi priče. Villanelle (Comer), psihotična ubojica u seriji nosi neke od najluđih šik kombinacija koje su potpuno zaludjele svijet. Hrabre su, pretjerane i tematske i stilski se mijenjaju ovisno o situaciji u kojoj se Villanelle nađe. U pitanju je nerijetko odjeća popularnih luksuznih brendova, a najčešći je kultni Alexander McQueen. Neke od njezinih modnih komada poput bomber jakne, odijela i pidžama topa postali su viralni.

Otkačena estetika

Nesigurna

Slavna serija glumice Isse Rae vrvi upečatljivom estetikom i tzv. statement komadima. Dramska komedija oduševila je kritičare, a Rae je pokupila dvije nominacije za Zlatni globus i jednu za Emmy za glavnu glumicu. Serija dostupna na HBO GO-u, poznata je po ležernim, otkačenim i cool modnim kombinacijama koje su često i vrlo pristupačne. ‘Nesigurna’ donosi jarke boje i odjeću inspiriranu stilom 90-ih godina. Međutim, nostalgična moda u ovoj seriji uvijek poprima novu dimenziju i – baš kao sama radnja i urnebesni likovi – drži nas prikovanima za male ekrane.

Djevojke

Nagrađivana serija ‘Djevojke’ poznate autorice Lene Dunham prati žene u svojim 20-im godinama koje moraju posložiti vlastite živote u Brooklynu. Ujedno je zanimljivo vidjeti i njihovo razvijanje u modnom smislu koji je nevjerojatno zabavan i izvrsno odgovara životnim fazama svakog lika. U seriji gledamo niz modnih stilova pa tako ne nedostaje girly kombinacija, ležernog šarenila, ali i dramatičnih haljina. ‘Djevojke’ su uvelike inspirirane stvarnim životom Lene Dunham – od toga da su joj roditelji uskratili svaku financijsku pomoć, karijere autorice i svakodnevnih grešaka u životu. Serija ‘Djevojke’ još je jedna u nizu HBO-jevih serija koje su osvojile prestižne nagrade poput Zlatnog globusa i BAFTA-e.

Euforija

‘Euforija’ je jedna od najvećih senzacija s HBO GO-a. Teen drama sa Zendayom, Hunter Schafer i Barbie Ferreirom u glavnim ulogama prati srednjoškolce koji se nose s ljubavnim i prijateljskim odnosima u svakodnevici ispunjenoj drogama, traumama i društvenim medijima. Živote generacije Z savršeno je nadopunila kostimografija koja se nametnula kao najbolja srednjoškolska moda prikazana u seriji. Heidi Bivens, kostimografkinja na seriji, uspjela je dočarati shopping navike generacije Z i tinejdžera koji istovremeno pokušavaju biti otkačeni, ali ne previše ležerni. U ‘Euforiji’ se miješaju stilovi, nostalgični trendovi, vintage komadi, a sve je prilagođeni životnoj priči lika.

Male laži

Vrhunska HBO serija snimljena po romanu Liane Moriarty ima baš sve elemente za hit seriju: izvrsna glumačka postava, napeta radnja i genijalna moda. Prati pet različitih žena u gradu Montereyju i njihove živote koji nisu ni približno onakvi kakvim ih predstavljaju. Alix Friedberg zadužena je za odjeću koja nam u trenutku odaje dojam o svakom od likova. Primjerice, Madeline Mackenzie (Reese Witherspoon) vodi svoju kći u školu u Dolce&Gabbana outfitima, dok ona nosi besprijekorne kombinacije koje ponekad podsjećaju na ‘Stepfordske supruge’. Tu je, primjerice, i Celeste Wright (Nicole Kidman) koja preferira ili poslovne i stroge ili boho haljine i lepršave siluete, ali svaka takva odijevna kombinacija povezana je s tajnom koju neke od žena skrivaju.

Retro moda

Gospođa Amerika

U ponudi HBO GO-a u travnju je premijerno prikazana serija ‘Mrs. America’ smještena u 70-e godine prošloga stoljeća. Prati pokret za ženska prava i njihovu najveću opoziciju, konzervativnu Phyllis Schlafly. Genijalna serija o kojoj smo detaljnije pisali ovdje, zaslužila je hvale zbog iznimne kostimografije. Retro modni komadi prilagođeni su svjetonazoru ključnih žena iz serije pa je tako Schlafly odjevena strogo, konzervativno i ozbiljno, dok su feminističke ikone poput Glorije Steinem odjevene u trendove tog perioda. U seriji se pojavljuju vintage komadi slavnih brendova Yves Saint Laurenta i Celinea. Sigurni smo da ćete seriju izbingeati u nekoliko sati, a modne inspiracije neće nedostajati.

Genijalna prijateljica

Jedna od najpoznatijih serija na HBO GO-u zasigurno je ‘Genijalna prijateljica’ snimljena po suvremenom klasiku, romanu Elene Ferrante. Prati Elenu Greco koja, nakon što njezina prijateljica Lila nestane, počinje pisati priču o njihovom 60 godina dugom prijateljstvu. Divna serija provlači se kroz više vremenskih perioda, a započinje 50-ih godina u Napulju. Estetski se radi o pravom malom remek djelu. Iako moda nije u prvom planu u ovoj priči, inspirirajuće je gledati stil ovih djevojaka i kako se isti razvija tijekom njihovog odrastanja.

Poslovna fashion inspiracija

Nasljeđe

Oni koji preferiraju ili pak traže ideje za poslovni i uglađeni stil – inspiraciju ćete pronaći u seriji ‘Nasljeđe.’ Serija je dostupna na HBO GO-u od 2018. godine i u kratkom se roku svrstala na liste najboljih serija ikad. Krasi ju sijaset nagrada – od Zlatnog globusa do čak pet Primetime Emmyja. Priča prati Logana Royja i njegovo četvero djece koji vode jedan od najvećih medijskih konglomerata na svijetu, a radnja se počinje komplicirati kad se njihov otac počne povlačiti iz biznisa. Moda u ‘Nasljedstvu’ pretežito je inspirirana klasičnim biznis kombinacijama, luksuznim materijalima i besprijekornim krojevima. U pitanju nisu šarene, razigrane ili spontane kombinacije, već kostimografija koja savršena dočarava status odnosno položaj obitelji Roy. U seriji se modom označava i pripadnost nekom biznis klanu, a modna ikona serije zasigurno je Shiv Roy (Sarah Snook).

Milijarde

‘Milijarde’ je još jedna serija s likovima u svijetu visokih financija. Drama o politici moći popraćena je oduševljenjem publike i kritičara pa je tako serija nagrađena nizom prestižnih nagrada. ‘Milijarde’ nam donose brojne poslovne modne kombinacije za žene i muškarce, a modni fokus najčešće je na Wendy Rhoades (Maggie Siff). Wendy nosi strogi dizajn koji kombinira eleganciju s njezinom odvažnom, pomalo tomboy osobnošću. Najčešće ju vidimo u poslovnim haljinama, ali i odijelima koja mogu inspirirati i vašu sljedeću poslovnu kombinaciju.  

Foto: Profimedia.hr, IMDb, HBO Adria Press Room

Učitati još
Zatvori