Moćna drama ‘Košnica’ u nedjelju otvara novi Zagreb Film Festival

Moćna drama ‘Košnica’ u nedjelju
otvara novi Zagreb Film Festival

Košnica

Više od 130 filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta na raskošnom je repertoaru 19. Zagreb Film Festivala, koji se održava od 14. do 21. studenoga u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr, croatian.film i ondemand.kinomeetingpoint.ba

Festival u nedjelju, 14. studenoga, otvara kosovski film Košnica, trostruki laureat ovogodišnjeg festivala Sundance, u režiji Blerte Basholli. Riječ je o moćnoj feel good drami inspiriranoj istinitom pričom o poduzetnici Fahrije Hoti, ratnoj udovici s Kosova koja je, pokrenuvši proizvodnju ajvara, prouzročila pravu malu žensku revoluciju u patrijarhalnoj seoskoj zajednici. Ulaznice za projekciju otvaranja u nedjelju su u prodaji, ali je njihov broj ograničen.

Natjecateljski dio programa u subotu, 20. studenoga, zatvorit će pak priča o drugoj, jednako popularnoj regionalnoj poslastici. Izvankonkurentski naslov Deset u pola, novi film oskarovca Danisa Tanovića s Brankom Đurićem, Izudinom Bajrovićem, Anjom Matković i Goranom Navojcem, koji u prisustvu ekipe gledamo na festivalskom zatvaranju, inspiriran je jednim od najkontroverznijih gastronomskih pitanja: gdje se u Sarajevu mogu pojesti najbolji ćevapi?

Zbornica

Okosnicu Zagreb Film Festivala, kao i dosad, čini glavni natjecateljski program dugometražnog i kratkometražnog filma, koji daje pregled najbolje recentne produkcije debitantskih i drugih filmova iz svijeta te natjecateljski program domaćeg kratkog metra Kockice, platforme kroz koju su svojim kratkometražnim radovima prošetala sva najvažnija novija imena domaćeg filma. Među njima je i Sonja Tarokić, čiji će hvaljeni film Zbornica imati nacionalnu premijeru u srijedu na ZFF-u u programu dugometražne konkurencije, u prisustvu filmske ekipe.

Titan

Glavni festivalski program ove godine uključuje rekordan broj pobjedničkih filmova i ostvarenja nagrađenih na svjetskim A festivalima te čak pet predstavnika nacionalnih kinematografija u utrci za Oscare za film na stranom jeziku. Nisku od sedam finalista za nagrade Europske filmske akademije u programima ZFF-a predvode francuska fantazija uronjena u neon, seks i nasilje, Titan, nominirana u četiri kategorije – za najbolji europski film, režiju (Julia Ducournau), glumicu (Agathe Rousselle) i glumca (Vincent Lindon), Kupe br. 6, melankoličan i dirljiv film ceste finskog redatelja Juhe Kuosmanena, nominiran u kategoriji najboljeg europskog filma, glumice (Seidi Haarla) i glumca (Yuriy Borisov) te Baksuzno bubanje ili bezumni pornić iz programa Ponovno s nama, koji je za prestižne europske nagrade nominiran u kategorijama režije (Radu Jude) i scenarija (Radu Jude).

Deset u pola

Svi koji će ZFF radije pratiti iz udobnosti naslonjača moći će pronaći nešto za sebe na festivalskim online platformama. Na kinoeuropa.hr čeka ih međunarodni kratkometražni natjecateljski program, program Ledolomke posvećen redateljicama koje su razmicale željeznu zavjesu, popratni program Festivali pod reflektorom, program Dani LUX filma, PLUS i dio programa dječjeg festivala KinoKino. Na repertoaru platforme croatian.film nalaze se domaće kratkometražne poslastice iz natjecateljskog programa Kockice, a na ondemand.kinomeetingpoint.ba naslovi iz popratnog programa Mreža festivala jadranske regije.

Sve informacije o Zagreb Film Festivalu mogu se pronaći na službenoj internetskoj stanici zff.hr

Učitati još
Zatvori