Zahvaljujući Maloj sceni, u 2021. kazališne predstave gledat ćemo na kamionu

Zahvaljujući Maloj sceni, u 2021. kazališne
predstave gledat ćemo na kamionu

Mala-scena_na-kamionu_8

Nakon 2020. u kojoj je kazalište Mala scena započelo niz online kazališnih aktivnosti, odlučili su da je 2021. godina vrijeme da se ponovo počnu sastajati uživo – predstavama na kamionu. Pokretna pozornica koja putuje, od ulice do ulice, trga do trga, grada do grada, livade do livade. Kazalište na distanci, a opet – uživo i blisko. Vraćamo se na početke kazališta, kada su kazališne trupe u srednjem vijeku i renesansi putovale svojoj publici – dolazimo tamo gdje ste vi, gdje god može stati jedan manji kamion! Predstave će se moći gledati s prozora, balkona, iz sigurnosti doma. Odvojeni – a zajedno, kažu iz ovog kazališta. Jedino što im je potrebno za realizaciju je kamion.

Mala-scena_na-kamionu_9

Kazalište na kamionu

Godine 1986. započeo je život Male scene. Život na kotačima od prvoga dana. Igrali smo predstave diljem Hrvatske vozeći sve što nam je trebalo na fićeku i stojadinu. 1989. došli smo u naš prostor na Medveščaku, izgradili pravo kazalište, ali smo i dalje bili na putu. U Njemačkoj smo nabavili stari kombi kojim se nekada koristila vojska i njime proputovali pola Europe i Hrvatske. Godine 1995. kazalište Mala scena premijerno je izvelo predstavu Baršunasti zečić koja se izvodila u autobusu, daru naših kolega iz Nizozemske, koji je oduševljavao publiku gdje god bi se parkirao. U 2020. imali smo Malu scenu online i tako došli ne samo do svih gradova u Hrvatskoj već smo bili u domovima djece od Laslova do Dubaija, Kanade, Nizozemske… Godine 2021. nastavljamo naše putovanje, doslovno, i dovodimo vam – Kazalište na kamionu!

Mala-scena-na-kamionu_1
Mala-scena-na-kamionu_2

Fićek i jugić, Medveščak, autobus, online, a sada – Mala scena na kamionu!

U 2020. godini kazalište Mala scena pomoglo je svima nama da nam razdoblje karantene prođe lakše i da duhom ostanemo jaki i ispunjeni. Osobitu su pozornost poklanjali najmlađima kojima je bilo i najteže. Nakon gotovo godinu dana, preko stotinu online druženja, radionica i ostalih aktivnosti, shvatili su da je vrijeme da se opet počnu sastajati – uživo. Iako je tehnologija pomogla i znatno doprinijela umjetnosti i zajedništvu u doba “novog normalnog”, jednako je tako dokazala da ništa ne može nadomjestiti živi susret živih ljudi koji dijele i zajedno stvaraju to posebno kolektivno iskustvo zvano – kazalište. Dugo smo razmišljali, pokušavali pronaći način kako da to ostvarimo, a zadržimo zdravlje i sigurnost svih na prvome mjestu. Ideja, koja je započela kao šala, sada je postala ozbiljnom, kažu umjetnici iz Male scene.

Mala-scena-na-kamionu_3

Jedino što im nedostaje za realizaciju jest – kamion! Ako posjedujete stariji kamion koji vam više nije potreban, koji se može otvarati s bočne strane, ili je otvoren pa bi se mogao pretvoriti u pozornicu, a još je u voznom stanju – molimo da se javite na info@mala-scena.hr ili telefonski na 01/4683352 i pomognete umjetnicima u želji da kazalište dovezu djeci, mladima, ali i odraslima, diljem Hrvatske.

Mala-scena-na-kamionu_4

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori