Filmovi Motovun Film Festivala i Zagreb Film Festivala na najljepšem zagrebačkom ‘open air’ kinu

Filmovi Motovun Film Festivala i Zagreb Film Festivala na najljepšem zagrebačkom ‘open air’ kinu

Alpe

Od danas pa sve do četvrtka (17. – 19. srpnja) na Ljetnoj pozornici Tuškanac traje zagrijavanje za skorašnje izdanje Motovun Film Festivala, dok se od petka, 20. srpnja sve do subote, 28. srpnja u najljepšem gradskom kinu na otvorenom pripremamo za nadolazeće izdanje Zagreb Film Festivala.

Program Motovunsko zagrijavanje – Klasici 21. stoljeća donosi tri filma u nastavku ciklusa pred-stavljanja najvažnjih redatelja ovog stoljeća. Nova tri imena u svojevrsnom vodiču suvremenog filma su Andrea Arnold, Yorgos Lanthimos i Ruben Östlund.

Alpe

Baveći se sudbinama izgubljenih generacija u uvjetima ekonomske besperspektivnosti, Andrea Arnold na najfiniji način nastavlja tradiciju britanskog socijalnog filma. Najbolji primjer za to je Amer-ican Honey, veliki art-hit s nagradom žirija u Cannesu, svojevrsni film ceste o mladima koji putuju Amerikom i prodaju časopise uz mnogo seksa, droge, alkohola i zabave. U utorak, 17. srpnja ne propustite njezin dugometražni prvijenac Crvena cesta (2006.), priču o opsesiji jedne žene upakiranu u zavodljivi triler.

Najistaknutiji predstavnik grčkog novog vala, Yorgos Lanthimos, čije pomaknute nadrealne drame s dozom crnog humora uspoređuju s Bunuelovim djelima, trenutačno je jedno od značajnijih umjet-ničkih imena svoje zemlje. Njegov treći film Alpe (2011.), koji je u programu Motovunskog zagrija-vanja u srijedu 18. srpnja, govori o skupini ljudi koji pod strogim režimom tvrtke za koju rade, zam-jenjuju obiteljima njihove umrle, preuzimajući njihov lik i karakter.

Sicilijanska bajka

Posljednji film u Motovunskom zagrijavanju je Igra (2011.) u režiji ovogodišnjeg Mavericka Mo-tovuna i gosta festivala, Rubena Östlunda. Jedan od trenutačno najznačajnijih europskih redatelja u svojim filmovima donosi precizne studije zapadnjačkog života paraliziranog od straha prema dru-gom i drugačijem te ispituje naličje naizgled idealnih skandinavskih društava. U filmu Igra kroz prim-jer istinitog slučaja dječje bande u Göteborgu koja sustavno zlostavlja i pljačka vršnjake, prikazao je nevjerojatno ljudsko obilježje podložnosti grupnom nasilju. Film pogledajte u četvrtak, 19. srpnja.

Projekcijom romantične drame Isabellino sunce u režiji Claire Denis u petak, 20. srpnja počinju pri-preme za ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala. Juliette Binoche pojavljuje se u ulozi pariške slikarice Isabelle, razvedene majke koja napokon želi pronaći pravu ljubav. Film je inspiriran ut-jecajnim djelom francuskog filozofa Rolanda Barthesa Fragmenti ljubavnog govora iz 1977. godine.

Isabellino sunce

Zagrijavanje za ZFF nastavlja se i tijekom vikenda uz komičnu dramu Kvadrat Rubena Östlunda nagrađenu Zlatnom palmom 2017. godine i talijansku fantastičnu dramu Sicilijanska bajka redateljskog dvojca Grassadonia-Piazza.

Projekcije filmova na Ljetnoj pozornici Tuškanac počinju u 21:30 h odnosno u 22 h. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac sat i pol prije projekcije po cijeni od 25 kuna. Projekcije su dog-friendly.

Kvadrat

Učitati još
Zatvori