Leave the World Behind najgledaniji je film na Netflixu trenutno. Pogledali smo ga
Leave the World Behind najgledaniji je film na Netflixu trenutno. Pogledali smo ga

Leave the World Behind najgledaniji je film na Netflixu trenutno. Pogledali smo ga

Kada je Netflix izbacio trailer za apokaliptični triler Leave the World Behind s nevjerojatnom zvjezdanom postavom, mnogi su jedva čekali da film stigne na tu platformu. Napokon je došao 8. prosinca, a sudeći po komentarima, a i poziciji na trendingu, svi su vikend proveli gledajući ga. Pompa oko filma nije zaobišla ni nas te smo, zainteresirani, i mi pogledali film. Članak u nastavku sadrži spoilere.

Leave the World Behind

O čemu je riječ?

Amanda i Clay Sandford (Julia Roberts i Ethan Hawke) bračni su par koji odluči otići iz Brooklyna na odmor na Long Island. Amanda iznajmi kuću u šumi te sa svojom djecom, tinejdžerima Archiejem i Rose, imaju naizgled lijep odmor. Super im je prvih par sati, dok ne odu na plažu i nešto bizarno se dogodi. Veliki teretni brod polako im se približava na kopnu i ne staje. Brod se nasuka na pijesak i dok se Sandfordovi sklone na sigurno, izgleda kao da im ta bizarna stvar nije bila dovoljno upozorenje da se nešto čudno događa. Vrate se u kuću i nastave uživati. Sumnja raste kada im na vrata pozvoni G.H. Scott (Mahershala Ali) i njegova kćer Ruth (Myha’la). G.H. tvrdi kako je kuća njihova te kako se u New Yorku dogodilo zamračenje. Telefoni nemaju signala, a ni internet ne radi. Scottovi stoga zamole mogu li prenoćiti u kući.

Amanda, koja nekoliko puta tijekom filma istakne kako stvarno ne voli ljude, odmah je sumnjiva i ne vjeruje ničemu što Scottovi tvrde. Clay je, s druge strane, potpuna suprotnost i njegova gostoljubivost odmah izlazi na vidjelo. Dvije obitelji od tad su prepušteni jedno drugome uslijed onoga što će se dogoditi.

Leave the World Behind

Dolazi li kraj svijeta

S vremenom vidimo kako G.H. zna puno više nego što govori, a sve čudnije i čudnije stvari se počnu događati. Postane jasno da je tu riječ o nečemu puno većem od samog zamračenja. Odjednom se u njihovom dvorištu pojavi krdo jelena i jato flaminga u bazenu. Avioni padaju s neba, Tesla auti se zabijaju sami u sebe, Archiejevi zubi počnu ispadati, a nigdje nema objašnjenja. Navodno je riječ o cyber napadu, a možda i o terorističkom kada jedan helikopter iz zraka počne ispuštati letke na kojima na arapskom piše rečenica Smrt Americi.

Redatelj filma je Sam Esmail, poznat po kreiranju i režiranju hit serije Mr. Robot s Ramijem Malekom u glavnoj ulozi. Esmail filmom i dijalogom između glavnih likova zapravo pokazuje koje su to prijetnje Americi u 21. stoljeću. Pitanje je koja će od tih prijetnji uzrokovati apokalipsu. Društvene podjele, tehnologija, strani i domaći neprijatelji ili sve skupa? U filmu se uočava ta podjela između ljudi, koji, baš kao i Amanda, ne vole jedni druge.

Leave the World Behind

Frustrirajuć kraj

Ono što apokaliptični filmovi nude je da cijelo vrijeme tijekom filma razmišljamo o tome kako dolazi kraj svijeta, no u Leave the World Behind to pitanje ostaje otvoreno zbog čega ga čini drugačijim od ostalih apokaliptičnih filmova. Na gledatelju je da odluči kako će percipirati kraj. Također, veteranske izvedbe glumaca poput Roberts, Hawkea i Alija daju dubinu dijalogu i scenariju zbog čega nekada imate osjećaj kao da gledate kazališnu predstavu.

No, unatoč tome što je film osvježavajuć za žanr, spora gradnja filma na kraju se baš ne isplati. Činjenica da ne saznamo što je izazvalo čudne događaje te kako će likovi završiti je pomalo frustrirajuća. Puno tehničkih odluka u filmu, poput konstantnih rotirajućih kadrova s dronovima koji osim što uzrokuju vrtoglavicu, ne služe priči na nikakav način.

Foto: Netflix, IMDb

Učitati još
Zatvori