Inspirarale su nas i podsjećale da ništa nije nemoguće: Ženski likovi koji su zauvijek obilježili film i televiziju

Inspirarale su nas i podsjećale da ništa nije nemoguće: Ženski likovi koji su zauvijek obilježili film i televiziju

Kad govorimo o ženama i ženskim pravima, mnogima od nas na pamet padnu kampanje koje su izvorišno krenule upravo u Hollywoodu. Svijet filma i televizije nepovratno je prepleten s položajem žena u društvu. Upravo su filmovi i serije, danas nezaobilazni dio kolača pop kulture, odraz društva.

Kako se povijest mijenjala, tako se mijenjao i ženski lik u serijama i filmovima – njegova važnost za cjelokupnu radnju, učestalost pa i sama minutaža koja mu se daje. Upravo su zato neki ženski likovi postali kultni.

Princeza Leia

Carrie Fisher kao princeza Leia uvijek će držati važno mjesto na listama najutjecajnijih ženskih likova. Princeza Leia je u dominantno muškoj franšizi predstavljala inspiraciju djevojčicama, ali i ženama koje do njezine pojave 1977. godine nisu bile naviknute na prikaz žene na ovakav način. Bila je ključna karika u avanturama Star Warsa, a jednako ju je obožavala i muška i ženska publika franšize.

Hermione Granger, Harry Potter

Što je princeza Leia možda bila za svoju generaciju, Hermione Granger je postala za djevojčice na početku 21. stoljeća. Njezina neovisnost, inteligencija i britki humor bili su kombinacija kojom je Emma Watson osvojila svijet. Bezbroj smo se puta tijekom 10 godina filmova o Harryju Potteru pitali gdje bi slavni čarobnjak i njegov prijatelj Ron završili bez Hermione. Njezin je lik dokazao da je u redu da je mlada djevojka ‘ona snalažljiva’ i inteligentna osoba u društvu koja na umu uvijek ima plan B.

Samantha Jones, Sex and the City

Profimedia.hr

Seks i grad iz današnje perspektive ima brojne manjkavosti vezane uz položaj žena. Međutim, u kontekstu onog vremena, lik Samanthe Jones bio je važno osvježenje. Nebrojeno je puta branila vlastitu seksualnost, pravo da nosi odjeću kakvu želi kao i činjenicu da ne želi imati djecu. U određenim je momentima isticala i to kako ju godine neće spriječiti baš ni u čemu, a kroz desetak godina serije podsjećala je svoje elitne newyorške prijateljice da pronalazak idealnog muškarca nije uvijek i jedina životna misija.

Cher Horowitz, Clueless

‘Feministički idol 90-ih’, tako se nerijetko referira na lik Cher Horowitz koju je u filmu Clueless utjelovila Alicia Silverstone. Sami film možda ne bismo svrstali u top 10 klasika koje morate pogledati, ali svakako drži svoje mjesto na listi najpopularnijih filmova 90-ih. Cher nas je sredinom 90-ih podsjećala da ‘ne’ znači ‘ne’, bila je protip popularne tinejdžerke, ali istovremeno uz taj ‘epitet’ nije vezala toksičan karakter, već upravo suprotno.

Elle Woods, Legally Blonde

Elle Woods, iako protagonistica onoga što bi mnogi nazvali ‘chick-litom’, morala se naći na popisu ženskih likova koji su nam se urezali u pamćenje. Početak filma pravi nam je šamar u lice kad to tvrdimo budući da se Elle upisala na Harvard kako bi ‘uhvatila’ muškarca iz snova. No, osvrnemo li se na lik sam po sebi, brzo možemo uočiti da je puno više od tog početka. Prisjetimo se, kritiziralo ju se i nazivalo nedovoljno inteligentnom zbog toga što su je zanimale moda i ljepota. Ipak, tomu nije dala da ju definira i dokazala je da se takve preference ne kose s inteligencijom ili uspjehom.

Buffy Summers, Buffy the Vampire Slayer

Buffy Summers jedan je najpoznatijih ženskih likova s malih ekrana. Upravo je Buffy zauvijek promijenila televizijski svijet postavši heorina koja ne stavlja ženstvenost i herojstvo u oprečan odnos, štoviše, spaja ih na najbolji mogući način. Publici je predstavljena kao sušta suprotnost iz tipičnog narativa horor filmova i serija. Sitna plavuša, uz to i navijačica, koja u hororcima uvijek prva nastrada, sada neočekivano u rukama drži sudbinu cijelog svijeta.

Clarice Starling, Silence of the Lambs

Nemoguće je danas zamisliti bilo koju drugu glumicu osim Jodie Foster kao Clarice Starling u kultnom filmu Silence of The Lambs. Smatra se jednom od ključnih likova u povijesti kinematografije. Clarice je često jedina žena u prostoriji, a redefinirala je žanr horora i trilera jer više nije ženski lik taj koji je prva žrtva. Osim toga, naglasak nije na tijelu, ljepoti, sposobnosti da se nekog fizički nadjača, već na tome da je um onaj koji rješava problem.

Daenerys Targaryen, Game of Thrones

Serija Game of Thrones generalno je promijenila televiziju. Lik Daenerys Targaryen jedan je od najprominentnijih likova današnjih TV formata. Upravo je dinamičnost njezinog lika – činjenica da je na samom početku bila u egzilu da bi se do kraja probila do svog trona, osigurala Daenerys titulu omiljenog ženskog lica na ekranu. Njezino probijanje do vrha nije klasično. Umjesto da se ‘prilagodi’ situaciji, ona se odluči istaknuti u svijetu u kojem ima male šanse. U njoj se kombiniraju i muški i ženski stereotipi, a takva ju je kombinacija stavila na listu kultnih ženskih l ikova.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori