Kultni roman Sto godina samoće postaje Netflixova serija

Kultni roman Sto godina samoće
postaje Netflixova serija

Gabriel MM SLIDER

Netflix: Sto godina samoće

Sto godina samoće roman je nobelovca Gabriela Garcíe Márqueza, objavljen u Španjolskoj 1967. godine. Knjiga je odmah postala hit te do dana današnjeg drži jedno od najprodavanijih mjesta na svjetskim top listama, a postala je i druga najprodavanija knjiga u cjelokupnoj povijesti španjolske književnosti, odmah nakon Don Quijotea. Sto godina samoće Marquezovo je najslavnije djelo, na kojem je radio punih 15 mjeseci bez prestanka, otuđivši se od ostatka svijeta,zatrpan papirima i cigaretama. Netflix je potvrdio da kreću u realizaciju serije prema romanu na španjolskom jeziku. Márquez tijekom života nije htio prodati prava za snimanje filma ili serije, no njegova nasljednici, potomci su drugačijeg mišljenja, posebno u sadašnje doba visoke produkcije serija i općenito njihove kvalitete izvedbe.

O romanu…

Roman kronološki prati obitelj Buendía i povijest mitskog sela Macondo. Iako naslov knjige direktno upućuje na to da radnja romana traje stotinu godina, ona zapravo nije strogo ograničena u tom vremenskom periodu i mnogi kritičari se slažu u tvrdnji da je sto godina upotrebljeno kao metafora. Ova neodređenost vremena pridonosi tumačenju vremena na način svojstven samom romanu, u kojem se isprepliće vrijeme, ono se i ponavlja, mijenja brzinu ili potpuno prestaje teći u različitim dijelovima priče i čitatelj dobiva dojam da se svi događaji na neki način zbivaju istovremeno.

Kao i mnogi drugi Márquezovi romani, Sto godina samoće je sebi svojstvenog žanra, u kojem su kombinirani elementi romantike, povijesti i fantastike i zapravo je savršeno oblikovano na temeljima magičnog realizma. O knjizi je pisala i naša Ilina Cenov, kliknite ovdje i prisjetite se njezinog teksta o ovom velikom piscu.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori