Izdvojili smo kultne redatelje i njihove najbolje filmove koji su postali dio opće kulture

Izdvojili smo kultne redatelje i njihove najbolje filmove koji su postali dio opće kulture

U noći s nedjelje na ponedjeljak za prestižnu će se nagradu Oscar boriti najistaknutiji redatelji današnjice. Između ostalog Martin Scorsese i Quentin Tarantino koji zasigurno pripadaju listi sad već kultnih filmskih redatelja. Redateljev utjecaj na radnju, vremenski tok i stil filma zapravo je njegov osobni potpis po kojem postaje poznat.

Izdvojili smo redatelje bez kojih bi povijest filma bila sasvim drugačija i pokušali navesti njihova remek-djela koja se ne smiju zaobići. Izdvojiti jedan film, iz njihovog širokog opusa, čini se gotovo nemoguće pa je tako važno uzeti u obzir da postoji cijeli niz filmova koje bismo svakako trebali pogledati.

Pokušali smo, ipak, izdvojiti najbolje od najboljih.

Alfred Hitchcock

Za Alfreda Hitchcocka se kaže da je čovjek koji je usavršio cameo ulogu, ali i započeo novu eru modernog horor filma. Za svog je života postao filmska ikona i jedan od najpoznatijih redatelja svih vremena, a producirao je više od 50 filmova. Zanimljivo je da nikad nije osvojio Oscara za koji se danas trgaju toliki redatelji. Iako je teško izdvojiti jedan njegov film koji trebamo pogledati, to bi svakako trebao biti klasik kojim je promijenio povijest horora – Psycho. Psihološki triler prati priču Marion Crane koja ukrade 40 tisuća dolara od svog šefa, a u bijegu s novcem nailazi na motel koji će joj promijeniti sudbinu. Uz Psycho, Hitchcockov Vertigo iz 1958. je također remek djelo koje je svojedobno proglašeno komercijalnim neuspjehom da bi se danas smatrao klasikom.

Stanley Kubrick

U 40 godina karijere, Kubrick je snimio ‘samo’ 13 filmova. Međutim, većina ih je redefinirala modernu kinematografiju. Nije bježao od kontroverznih tema, pa se tako usudio snimiti adaptaciju romana Lolita, Vladimira Nabokova i često je dopuštao da njegov pesimistični pogled na svijet i čovječanstvo prevlada njegovim filmovima. Njegov danas najpoznatiji film vjerojatno je The Shining iz kojeg dolaze kultne scene Jacka Nicholsona. Međutim, ako ćemo slijediti logiku kojom smo krenuli s Hitchcockom, onda moramo izdvojiti film 2001.: Odiseja u svemiru. Ono što je Hitchcock napravio filmom Psycho za horor, Kubrick je napravio Odisejom u svemiru za science-fiction.

Quentin Tarantino

Filmove Quentina Tarantina ili obožavate ili ne možete smisliti. Ono na što moramo uvijek biti spremni je nasilje i humor na netipičan način. Niti jedan njegov film nije bez greške, ali je zato nemoguće promašiti njegovu estetiku i stil. Oni najviše dolaze do izražaja upravo u Tarantinovom klasiku Pulp Fiction što je i razlog zašto se uvijek baš on ponavlja na listi najboljih Tarantinovih djela. Preplavljen je referencama na pop kulturu, a tada je Tarantino uveo sasvim novi ritam, strukturu i stil filma.

Steven Spielberg

Spielbergovi su filmovi postigli najveće komercijalne uspjehe. Spielberg je zaslužan za  Jurassic park, Munich, Saving private Ryan, Close Encounters of the Third Kind i Jaws – filmove za koje su svi barem čuli, ako ne i pogledali ih sve. Njegovo, ipak, najpotresnije djelo je Schindler’s list, film koji je postao dio opće kulture. Prati Oskara Schindlera (Liam Neeson) čovjeka koji je na strani nacista, a glavni mu je životni motiv novac. Međutim, u kaosu izazvanim ratom pronalazi u sebi humanost i spašava tisuće Židova u vrijeme holokausta. Film je 1994. godine bio nominiran za čak 12 Oscara, a osvojio ih je šest.

Martin Scorsese

Martin Scorsese jedan je od onih nepresušnih autora koji iznova stvaraju i svaki put iznova oduševe. I sada je u očekivanu Oscara za novi film The Irishmen. Njegov filmski opus inspiriran je iskustvima iz stvarnog života pa tako u njegovim filmovima nerijetko možemo iščitati religiozne teme i koncepte kao i pitanja identiteta. U sve to Scorsese vješto zna umiješati nasilje i psihološke elemente u radnju. Redatelj je niza filmskih klasika pa se čini nemogućim izdvojiti jedan konkretan film koji svatko mora pogledati. Tu su Raging Bull, Goodfellas, The Aviator, Casino, Gang of New York – sve redom nezaobilazni filmovi.

Scorsese je, ipak, filmom Taxi Driver promijenio povijest filma prije 44 godine. Psihološki triler prati izoliranog taksista Travisa Bicklea i njegovo psihičko propadanje 70-ih godina u New Yorku. Upravo je taj film zacementirao odnos kultnog redatelja i Roberta De Nira s kojim će surađivati još bezbroj puta, a iz njega je proizašla i danas poznata uzrečica ‘Are you talking to me?’

Christopher Nolan

Što se tiče novije generacije redatelja tu je teško nadmašiti Christophera Nolana koji se u posljednjih 20 godina istaknuo kao jedan od najprominentnijih redatelja. Njegove je filmove lako prepoznati zahvaljujući stilu inspiriranom film noirom kao i skokovitoj radnji. Okosnicu njegovih filmova najčešće čine pitanja subjektivnih doživljaja, ljudske prirode i osobnog identiteta. U Nolanovu zbirku filmova koje morate pogledati pripada svakako planetarno popularni Inception, The Dark Knight, The Prestige, Interstellar, Insomnia pa i noviji Dunkirk. Međutim, Memento je film koji je Nolana proslavio i pokazao njegov potencijal u priči o muškarcu koji ne može stvoriti nova sjećanja, a pokušava riješiti ubojstvo svoje supruge. Priča je prikazana obrnutim, redoslijedom događaja što joj daje sasvim novu dimenziju.

Agnès Varda

Agnès Varda zasigurno je jedno od najvažnijih redateljskih imena. Ključna žena za francuski novi val radila je uz ličnosti poput Jean-Luca Godarda i Francoisa Truffauta, a 2017. godine postala je jedina redateljica kojoj je uručen počasni Oscar. Preminula je u ožujku prošle godine, ali iza sebe je ostavila opus s brojnim remek djelima. Njezin nezaobilazni film je Cleo from 5 to 7 koji prati mladu pjevačicu Florence ‘Cleo’ Victoire na dan kad saznaje rezultate medicinskih pretraga koje će potencijalno potvrditi da boluje od raka.

Francis Ford Coppola

The Godfather je ultimativni film koji se bavi mafijaškom obitelji i definirao je smjer gangsterskih filmova koji su mnogi mlađi redatelji pratili. Francis Ford Coppola zato se mora naći na popisu kultnih redatelja i to s filmom The Godfather II koji glasi za njegov najbolji filmski uradak ikad. Radi se o adaptaciji istoimenog romana Marija Puza, a zapravo pokazuje početak obitelji Corleone i mladost don Vita. Napravljen je i kao prequel, ali i kao nastavak prvog The Godfathera. U glavnim se ulogama pojavljuju Al Pacino i Robert De Niro, a film je slavio s čak šest osvojenih Oscara 1975. godine.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori