Krimi komedije vrtoglavim su tempom postale najpopularniji žanr

Krimi komedije vrtoglavim su tempom
postale najpopularniji žanr

Murderville

Unatrag posljednjih nekoliko godina u filmskoj i TV industriji doista možemo prepoznati koji je žanr trenutno najkomercijalniji i prevladava u kinima, na filmskim festivalima, kao i na streaming platformama. U tu kategoriju odlučno možemo svrstati sve one true-crime serije, svakako dokumentarce, krimiće, limitirane biografske uspješnice, a odnedavno, pojavom južnokorejskog Squid Gamea, i moderne inačice survival žanra.

Međutim, kad bismo morali odabrati jedan žanr koji nas je recentnije potpuno ‘kupio’, za što su se uhvatili i brojni producenti i streaming platforme što je jasno po najavljenim naslovima, onda bi to morao biti žanr krimi komedije odnosno komedije misterije. Otkad je 2019. godine izašao film Knives Out s fantastičnom glumačkom postavom koja je glumila bizarnu, urnebesnu i jezivu obitelj, čini nam se kao da je žanr dobio novi twist.

Knives Out

Maštoviti hibrid kombinira dva žanra koja su odavno favoriti publike – klasični humoristični sitcom i misterij odnosno element detektivskih priča i krimića. Rezultat je TV sadržaj na koji je kao prosječni gledatelj teško ostati imun jer su likovi i dijalozi ekstremno zabavni, dok nas neizvjesnost klasične detektivske/krimi priče drži prikovanima uz izgrađeni svijet i misteriju koja se raspliće korak po korak. Još je jedna prednost što epizode traju kratko, otprilike pola sata, pa tako glavne likove i svijet u kojem egzistiraju upoznajemo bržim i dinamičnijim tempom, a zapleti se samo nižu.

Unatrag nekoliko mjeseci dobili smo nekolicinu takvih naslova koje je, sa stajališta recenzija, bez dileme predvodila serija Only Murders in the Building. No, ona je tek jedna od brojnih o kojima su se obožavatelji na društvenim mrežama, kao i TV kritičari u raznim medijima, raspisali. U nastavku sam donosimo nekoliko krimi komedija koje su u posljednje vrijeme dokazale da je ovo najpopularniji žanr koji će taj status i zadržati.

Only Murders in the Building

Originalna serija našla se na mnogim listama najboljih iz 2021. godine. Podsjetila nas je koliko odlično napisanoj radnji pridonosi kemija između glavnih glumaca i sasvim smo sigurni da nitko ove likove ne bi bolje utjelovio od Stevea Martina, Martina Shorta i Selene Gomez. Radnja prati troje sasvim različitih ljudi Charlesa Hadena Savagea (Martina), Olivera Putnama (Short), broadwayskog režisera koji jedva spaja kraj s krajem i Mabel More (Gomez), mlade žene koja renovira stan u zgradi The Arconia u kojoj svo troje žive i spletom okolnosti im se životi spoje.

Charles, Oliver i Mabel dijele strast prema istom true-crime podcastu, a jedne se večere susreću u liftu, zajedno s još jednim posjetiteljem ili stanovnikom zgrade. Ubrzo nakon toga, oglasi se alarm i svi stanovnici moraju hitno napustiti zgradu. Njih se troje, međutim, ponovo igrom slučaja, nađu na istom mjestu i odluče se ušuljati u zgradu da bi doznali da se dogodilo ubojstvo, a žrtva je upravo muškarac s kojim su se vozili u liftu. Iako policija tvrdi da je u pitanju samoubojstvo, Oliver, Mabel i Charles počinju pratiti tragove i uvjereni su da iza svega stoji nešto puno veće. I upravo tako nastaje njihov vlastiti true-crime podcast – Only Murders in the Building u kojem nastavljaju istraživati ubojstvo. No, ni oni sami nisu potpuno iskreni međusobno i svaki od njih ima specifičnu prošlost.

The Afterparty

The Afterparty je, kako ju je BBC prozvao, ‘whodunnit serija za nove generacije.’ U pitanju je novitet Apple TV-a koji je u kratko vrijeme zadobio niz pozitivnih reakcija i pohvale zbog spajanja klasične misterije i komedije. Serija je ispričana kroz perspektive likova koji sudjeluju u misteriji, ali na drugačiji način – svaka perspektiva je drugačija pa tako imamo događaju prikazane kao u romantičnoj komediji, mjuziklu, psihološkom trileru, akcijskom filmu i policijskom trileru.

Radnja se vrti oko obljetnice mature koja završi raskalašenim afterpartyjem u bogatoj vili i tijelom pronađenim među stijenama nadomak te kuće. Svi su sumnjivci, a detektivka koju glumica Tiffany Haddish odluči ispitati one najsumnjivije jednog po jednog i tako kod svakog od njih otkriva njihov vlastiti potencijalni motiv za ubojstvo. Pojedinačne verzije iznova stvaraju novu priču, a rezultat je šokantna istina.

Search Party

Iako u pitanju nije nova serija, posljednja sezone Search Partyja odjeknula je kao niti jedna prije. Ova jedinstvena serija već godinama plijeni pažnju TV kritike koja ju iznova proglašava najpodcjenjenijom uspješnicom unatrag nekoliko godina. Mi smo prvu sezonu pogledali u dahu, a način na koji se cijela priča transformirala iz početne misterije u krimić je nešto što dosad nismo vidjeli.

Radnja se pokreće kad mlada žena Dory (Alia Shawkat) sazna da je poznanica s fakulteta nestala. Uskoro svoju opsesiju tim nestankom dijeli s prijateljima Portijom (Meredith Hagner) i Elliottom(John Early) kao i partnerom Drewom (John Paul Reynolds) i uskoro su baš svi upleteni u neobično izbivanje mlade Chantal. Dory opsesivno prati tragove i ne odustaje od potrage za Chantal – djevojkom s kojom je tijekom cijelog studiranja imala jedan kratki susret. Kad se u potragu pridruži i privatni detektiv koju je Chantalina obitelj navodno zaposlila, stvari se vrtoglavo počinju komplicirati na načine na koje nismo mogli ni zamisliti.

Queens of Mystery

Ako volite atipične kombinacije likova kao što su je ona u Only Murders in the Building, onda bi Queens of Mystery mogla biti dobar odabir. Štoviše, sam sinopsis dovoljan je da nam se serija odmah našla na budućem repertoaru, a kad tome dodamo pohvale za domišljate priče i slučajeve koji se obrađuju epizodično, sigurni smo da bi ova serija i vama mogla postati favorit.

Sve se vrti oko jedne usamljene detektivke koja je, nakon smrti majke, odrasla sa svoje tri šašave tete. Zapravo, svaka je od njih uspješna autorica krimića, a često se vole miješati u Matildine slučajeve i uvijek nude vlastite teorije i scenarije o tome što se zapravo dogodilo. Njih četiri tako rješavaju zločine u pitoresknoj regiji Wildemarsha, a paralelno otkrivamo i dublju dimenziju njihovih međusobnih odnosa.

Mapleworth Murders

Paula Pell, žena koja stoji iza ove serije iz 2020. godine, radi kao jedna od scenaristica popularnog američkog showa Saturday Night Live. Mapleworth Murder nosi njezin potpis, a cijelu je priču Pell zamislila kao parodiju serije Murder, She Wrote. Sama je i utjelovila glavni lik, autoricu krimića Abigail Mapleworth, koja istražuje cijeli niz ubojstava u malom mjestu New Woodstream. Jedinstveno kod ove serije je upravo činjenica da je u pitanju kratka forma pa su zato epizode ovog serijala dugačke tek desetak minuta, a donose odlične goste kao što su Andy Samberg, Tina Fey i Maya Rudolph.

Murderville

Iako još nije ni izašla, od serije Murderville imamo visoka očekivanja. Misterij prepun zabavnih momenata, kako ga Netflix opisuje, pojavit će se na platformi 3. veljače. , a gledat ćemo tri epizode. Neobičan koncept čini seriju jednom od najiščekivanijih ovog mjeseca. Radnja će pratiti otkačenog detektiva Terryja Seattlea koji će uz pomoć raznih gostujućih celebrity zvijezda pokušati riješiti niz misterioznih ubojstava. U pitanju je, dakle, improvizirana krimi komedija jer celebrity gošće nemaju scenarij i navodno nisu znali što će se u kojoj epizodi događati. Među zvijezdama koje ćemo gledati su Sharon Stone, Kumail Nanjiani, Annie Murphy, Conan O’Brien Lilan Bowden, Marshwan Lynch i drugi. Prvi pogled na intrigantan koncept pogledajte u traileru, a već za nekoliko dana donijet ćemo vam i vlastite dojmove.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori