Ovaj mjesec bingeamo: Najbolji krimi filmovi čija se radnja odvija ljeti
Ovaj mjesec bingeamo: Najbolji krimi filmovi čija se radnja odvija ljeti

Ovaj mjesec bingeamo: Najbolji krimi filmovi
čija se radnja odvija ljeti

Iako je ljeto vrijeme kada je sve jednostavnije, glazba je veselija, uživamo u komedijama i općenito ‘lakšem’ sadržaju, ovog puta naglasak stavljamo na ponešto ‘teže’ filmove. Donosimo vam popis kriminalističkih filmova čija se radnja odvija ljeti. Od klasika koje treba barem jednom u životu pogledati, pa sve do nešto novijih ostvarenja, ovo je naš izbor najboljih krimi filmova čija se radnja odvija pod vrelim suncem ljeta.

Thelma and Louise

Za ovaj kultni krimi film s početka 90-ih rijetko tko nije čuo. Geena Davis i Susan Sarandon u ulozi najboljih prijateljica koje jedno ljeto odluče otići na roadtrip i barem na kratko pobjeći od svoje poprilično jednolične svakodnevnice. Međutim, ono što je trebala biti čista ljetna zabava pretvori se u niz tragičnih događaja i sukoba sa zakonom. U filmu je jednu od svojih prvih uloga ostvario i danas megapopularni Brad Pitt.

Dog Day Afternoon

Dog Day Afternoon (Pasje popodne) kultni je krimi film iz davne 1975. godine, a radnja se odvija tijekom jednog vrućeg ljetnog dana u New Yorku. Al Pacino i John Cazale glume pljačkaše banke kojima se naizgled jednostavan plan veoma brzo izjalovi. Cijela se akcija pretvara u cjelodnevnu talačku krizu koja će za neke imati tragičan završetak.

The Mexican

Jedan od filmova koji je obilježio 2000. godinu bio je The Mexican (Meksikanac). Riječ je o kriminalističkom filmu s elementima komedije čija je glumačka postava bila dobitna kombinacija. Julia Roberts, Brad Pitt i James Gandolfini naprosto blistaju u ovom filmu čija se radnja odvija u vrućem Meksiku. Brad i Julia glume ljubavni par kojem u vezi ne ide sve kao podmazano, a njegovi kriminalni izleti postaju previše za njihovu vezu. Međutim, uoči naizgled jednostavnog posla u Meksiku stvari se zakompliciraju otmicom i brojnim drugim događajima koji će vas držati prikovanima za ekran.

From Dusk ‘Til Dawn

Ovaj popis jednostavno ne bi bio potpun bez ovog klasika Roberta Rodrigueza i Quentina Tarantina. From Dusk ‘Til Dawn (Od sumraka do zore) nije možda klasični krimi film, budući da se u cijelu priču upetljaju i vampiri. Međutim, svakako je jedan od najprepoznatljivijih filmova sredine 90-ih godina. Sve krene pljačkom banke, a sve potom krene u jednom totalno nevjerojatnom smjeru. George Clooney, Salma Hayek, Danny Trejo, Harvey Keitel i Juliette Lewis samo su dio zvjezdane postave koja je ovaj film učinila kultnim. Sve se, naravno, odvija usred ljeta u bespućima meksičkih pustinja.

The River Wild

Riječ je o možda nešto slabije poznatom filmu iz 1994. godine. The River Wild prati priču bračnog para i njihovog sina koji dio ljeta odluče provesti u prirodi, na raftingu u planinama. Budući da im je brak na klimavim nogama, smatraju kako će ih upravo ovo putovanje uspjeti malo zbližiti. Međutim, niti ne slute kako će postati metom naoružanih pljačkaša koji će ih slijediti duboko u divljinu i šumu, gdje će se morati naučiti brzo snalaziti. Glavne uloge imaju Meryl Streep, David Strathairn te Kevin Bacon.

Summer of Sam

Film Summer of Sam bavi se istinitim događajima koji su se u New Yorku odvili u ljeto 1977. godine. Naime, tada je serijski ubojica koji je postao poznat kao Son of Sam sijao strah među kvartovima ovog grada. Priča prati dvojicu prijatelja iz Bronxa koji imaju svoje svakodnevne probleme. Ubojstva koja se počinju događati odjednom ostave trag i na njihovim životima. U glavnim su ulogama Adrien Brody, John Leguizamo i Mira Sorvino.

Once Upon a Time… In Hollywood

Jedan od filmova o kojem se posljednjih godina najviše pričalo svakako je film Quentina Tarantina Once Upon a Time… In Hollywood. Ambiciozna priča prati događanja u Hollywoodu u ljeto 1969. godine, uoči ubojstava koja su se dogodila od strane neslavne ‘obitelji’ Charlesa Mansona. Glavne uloge imaju Brad Pitt i Leonardo DiCaprio koji ima ulogu glumca čija je karijera lagano na zalasku i ne može se s time pomiriti. U naizgled jednoličnu svakodnevnicu upliću se događaji koji su danas postali jedni od onih koji su postali prekretnicom u Americi tog vremena. Film je imao odlične kritike te bi ga svakako trebalo uvrstiti na listu za gledanje ovoga ljeta.

Foto: Profimedia, IMDB

Učitati još
Zatvori