Kreće nova sezona filmskog programa “Queer momenti” u Kinu Urania

Kreće nova sezona filmskog programa
“Queer momenti” u Kinu Urania

Udruga Domino otvara novu sezonu filmskog programa “Queer Momenti” s dvostrukom projekcijom u prostoru Uranija (Trg Eugena Kvaternika 3/3) u srijedu 31.3.!

Ususret dvadesetoj godišnjici festivala Queer Zagreb

Dokumentarni filmovi Gendernauts (1999.) i Genderation (2021.) pružaju međugeneracijski pregled životnih puteva i aktivizma nekolicine trans/interseks/ne-binarnih/genderqueer protagonista/ica s 20 godina odmaka. Ususret dvadesetoj godišnjici festivala Queer Zagreb, Domino želi istražiti kako su se u tom periodu mijenjali i evoluirali narativi, diskusije, ciljevi i borbe oko queera – kako one unutarnje i individualne, tako i kolektivne. Ova dva dokumentarca njemačke pionirke queer filma Monike Treut nude uvid upravo u to – kako se kroz godine mijenja odnos queer sugovornika/ca prema vlastitom identitetu i svijetu oko njih, kao i odnos tih svjetova prema njima.

gendernatus_screenshot-1

Gendernauts

Gendernauts (1999.) je na kraju prošlog milenija ponudio jedan od prvih poučnih i suosjećajnih filmskih uvida u svijet transrodnih identiteta kroz portrete nekolicine tzv. “gender-mixera” iz San Francisca. Redateljica Monika Truet istražuje parametre raznih rodnih identiteta i njihovo preklapanje s utopijskim idejama o tehnologiji, prije nadolaska ere tehnoloških divova Silicijske doline. Kroz razgovore s legendarnim trans intelektualacima/kama, trans i interseks umjetnicima/cama, njihovih partnerima i suvremenicima/cama, Gendernauts prikazuje živuću povijest kalifornijskog queera te je vremenska kapsula u narativ o rodnoj fluidnosti i samoodređenju na pragu novog tisućljeća.

Genderation

U Genderationu (2021.) se Monika Treut ponovno susreće s tadašnjim pionirima transrodnog pokreta kako bi saznala kako su njihovi životi i priče evoluirale, kako su se smjestili u svoje identitete i kako njihova energija nastavlja imati utjecaj i danas. Njihov aktivizam se mijenja s novim perspektivama te postavlja pitanja i o tome kako žele živjeti u starosti. San Francisco je nekad bio, riječima Annie Sprinkle, “klitoris S.A.D.-a”, a danas je svjetsko sjedište tehnološke industrije koja procesima gentrifikacije potiskuje nekadašnje queer prostore i zajednice. Genderation ocrtava pronicljiv prikaz S.A.D.-a na samom kraju Trumpove administracije za čije su vrijeme teško izborena transrodna prava ugrožavana i ukidana.

Broj ulaznica je ograničen zbog epidemioloških mjera pa na vrijeme rezerviraj svoje mjesto kupovinom ulaznice za 20 kn na linku: https://dogadanja.kupiulaznicu.hr/projekcija/36255

Raspored projekcija:

19:00 Gendernauts

21:00 Genderation

O redateljici:

Monika Treut, rođena u Njemačkoj 1954., smatra se pionirkom njemačke queer kinematografije. 1984. godine osnovala je filmsku produkcijsku kuću Hyena Films s Elfi Mikesch. Njeni igrani i dokumentarni filmovi važan su dio europskog queer filma već preko 35 godina. Nakon ljubavne priče Seduction: The Cruel Woman, seksualne melodrame Virgin Machine te komedije My Father is Coming, uslijedila je serija dokumentaraca uključujući nagrađivani trans-futuristički Gendernauts. 2017. je nagrađena i queer nagradom Teddy za životno djelo na Berlin Film Festivalu.

Foto: Screnshoot

Učitati još
Zatvori