Ovaj tjedan gledat ćemo filmove s potpisom režisera kultnog ‘Leteći cirkus Monthyja Pytona’

Ovaj tjedan gledat ćemo filmove s potpisom režisera kultnog ‘Leteći cirkus Monthyja Pytona’

Čovjek koji je ubio Don Quijotea

Ovotjedni program kino Kinoteka posvećuje kultnom redatelju fantastike i avanturističinih filmova prepoznatljive estetike – Terryju Gilliamu, a na kino-repertoar s njegovim redateljskim pečatom stižu odabrani filmski naslovi: Avanture Baruna Münchhausena, Nulti teorem, Brazil, Kralj ribara i Čovjek koji je ubio Don Quijotea.

Terry Gilliam u Kinoteci

Terry Gilliam postaje poznat kao član britanske skupine komičara Monty Python i autor ekstravagantnih animacija za njihovu kultnu TV seriju Leteći cirkus Monthyja Pytona. Potom nastavlja stjecati svjetsku slavu zahvaljujući vizionarskim filmovima originalnog vizualnog sadržaja te identiteta. Danas se može pohvaliti bogatim i fantastičnim redateljskim opusom koji je iznijedrio neke od nezaobilaznih i “vječnih” filmskih naslova kao što su Brazil, Kralj ribara, 12. majmuna, Imaginarij Dr. Parnassusa te Strah i prijezir u Las Vegasu.

Kralj ribara

Opus Terryja Gilliama u kinu Kinoteka počinje u utorak, 4. prosinca s Avanturama Baruna Münchausena (1988.). U gradu pod okupacijom, putujuća družina glumaca predstavlja predstavu o legendarnom Barunu Münchhausenu, koji je navodno, zajedno sa svojom družinom, proputovao svijet i upadao iz avanture u avanturu. Tada se pojavi čovjek koji se svima predstavi kao pravi Barun Münchausun… Fanovi Gilliamovog opusa smatraju film jednim od njegovih najboljih ostvarenja, iako ostaje zapisan kao jedan od komercijalno najneuspješnijih Gilliamovih naslova.

U fokusu radnje filma Nulti teorem (2013.), smještene u budućnost u Londonu, ekscentrični je i povučeni kompjutorski genij Qohen Leth, kojeg muči egzistencijalna tjeskoba. Qohen živi u izolaciji napuštene kapelice, čekajući telefonski poziv koji će mu navodno donijeti dugo tražene odgovore. Qohen radi na misterioznom projektu s ciljem otkrivanja smisla sveopćeg postojanja – ili nedostatka istog. No njegova osamljenost biva ometena dolaskom koketne Bainsley. Tek nakon što iskusi moć ljubavi i požude, Qohen će moći shvatiti vlastiti razlog postojanja. U glavnoj ulozi dvostruki je oskarovac Christoph Waltz. Film je na rasporedu u srijedu, 5. prosinca.

Avanture Baurna M

Znanstveno-fantastični Brazil (1985.) jedan od Gilliamovih najkultnijih i najnagrađivanijih naslova, a prikazuje se u četvrtak, 6. prosinca. Sam Lowry (J. Pryce) radi kao činovnik u jednom ministarstvu totalitarističke države koja se praktički guši u silnoj birokraciji. Državom hara skupina takozvanih terorista koji se uporno bore protiv tiranske vlasti. Jedan od glavnih protudržavnih aktivista je Harry Tuttle (R. De Niro), pa vlast izdaje zapovijed za njegovo uhićenje. Zbog birokratske pogreške policija uhvati nedužnog Harryja Buttlea. Kako sustav ne želi priznati pogrešku, Buttle je smaknut, a Lowry se treba ispričati žrtvinoj obitelji. Na tom zadatku slučajno susreće djevojku Jill (K. Greist) koja mu se neprestano pojavljuje u snovima i mašti. Jill isprva ne želi razgovarati s Lowryjem vjerujući kako je isti kao i svi vladini ljudi, ali se ubrzo uvjeri u njegove dobre namjere. Kako se i ona nalazi na vladinoj crnoj listi, Lowry joj pokušava pomoći.

U petak, 7. prosinca slijedi još jedno Gilliamovo filmsko ostvarenje koje se uvrštava među najbolja u njegovoj redateljskoj karijeri – Kralj ribara (1991.) Nakon što je u svojoj radijskoj emisiji slučajnim komentarom ponukao slušatelja-psihopata da ubije nekoliko ljudi, DJ Jack Lucas (Jeff Bridges) povlači se iz javnog života, odaje se alkoholu i pada u depresiju. Tri godine poslije, Lucasa napadne skupina sitnih lupeža, od kojih ga spasi Parry (Robin Williams), beskućnik i bivši profesor koji se povukao u svijet mašte kada mu je prije tri godine ubijena žena. Jack mu se pokuša odužiti novcem, ali Parryja ne zanima ništa osim pronalaska načina da se upozna s prekrasnom neznankom Lydijom Sinclair (Amanda Plummer). Pomoć stiže u liku Jackove djevojke Anne (Mercedes Ruehl).

Nulti teorem

Njegov najnoviji filmski uradak Čovjek koji je ubio Don Quijotea stiže na Kinotekino platno u subotu, 8. prosinca. Priča se zbiva u današnjoj Španjolskoj, a junak filma je redatelj Toby koji u Manchi snima reklamu i tamo se nađe zarobljen u divljim iluzijama starog španjolskog proizvođača cipela koji vjeruje da je Don Quijote. U svojim komičnim avanturama, Toby je prisiljen suočiti se s tragičnim posljedicama filma koji je snimio u mladosti – filma koji je zauvijek promijenio nade i snove malog španjolskog sela. Može li Toby izmijeniti i povratiti svoju humanost? Može li Don Quijote preživjeti svoje ludilo i neizbježnu smrt? Ili će ljubav pobijediti sve?

Matineja ove subote najmlađima donosi sinkroniziranu animiranu avanturu Ralph ruši Internet: Krš i lom 2 u kojem antijunak video igrice Ralph i partnerica Vanellope von Schweetz navigiraju neistraženim, prostranim i dinamičnim svijetom Interneta u potrazi za zamjenskim dijelom kako bi spasili Vanellopinu video igricu.

Nulti teorem

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati, osim subotnje matineje koja je na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznica za projekcije iz redovnog programa iznosi 15 / 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.comwww.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.

Učitati još
Zatvori