Kako će izgledati odlazak u kino u ‘novom normalnom’ ? Razgovarali smo s omiljenim kinima

Kako će izgledati odlazak u kino u ‘novom normalnom’ ? Razgovarali smo s omiljenim kinima

Prošlo je gotovo dva mjeseca otkad nismo sjeli pred velika kinoplatna s kokicama u krilu. Pandemija koronavirusa zatvorila je omiljena kina diljem zemlje i na neko nas vrijeme prikovala za ekrane laptopa i televizije. Novčani gubici ostavit će traga na čitavu hrvatsku kulturu pa tako i na velike kinoprikazivače, a posebno na nezavisna hrvatska kina.

Ipak, čini se da je povratak u kinodvorane sve bliži što nas itekako veseli jer – niti jedna filmska priča ne ostavlja doživljaj kao kad ju gledamo u kinu. Razgovarali smo s omiljenim kinima iz kojih su nam otkrili kako će izgledati klasični izlazak u novom normalnom. Posljednjih dana stižu nam i izvrsne vijesti o brojnim drive-in kinima koja se otvaraju diljem gradova, a mi smo razgovarali s organizatorima najiščekivanijeg drive-in kina s humanitarnom notom koje počinje danas.

Kako će izgledati povratak u CineStar kina?

Mnogi su od nas navikli vikende provoditi u CineStar kinima gledajući najvažnije svjetske blockbustere ili pak spektakularne premijere. Pitali smo se; kako će izgledati naš klasičan posjet kinu u ‘novom normalnom’? Nove scenarije o našem povratku u velike kinodvorane i planove s brojnim odgođenim filmskim premijerama otkrile su nam članica uprave i CEO tvrtke Blitz- Cinestar Jadranka Islamović te direktorica marketinga Blitz Film & Video distribucije Danijela Vinceković. Oni koji su se zaželjeli CineStarovih filmova i ugođaja uskoro će moći posjetiti i njihovo prvo pop up drive-in kino koje kreće od četvrtka 21. svibnja!

Kultura se polako budi, ali budućnost kina još uvijek je neizvjesna. Što mislite, kad bismo uopće mogli očekivati povratak u CineStarove kinodvorane?

Drago nam je da mjere popuštaju i da nam se život pomalo vraća, ali daleko smo svi još od normale. Za sada nemamo informaciju kada bi se kina mogla ponovno otvoriti. CineStar podržava sve mjere koje nadležna tijela provode u cilju veće sigurnosti građana te vjerujemo u njihovu procjenu što se tiče daljnjih odluka. I nakon ukidanja zabrane rada očekuju nas daljnji izazovi i poteškoće u poslovanju, ne samo zbog mjera koje će biti aktualne u tom trenutku ili poslovanja sa smanjenim kapacitetom dvorana, nego prvenstveno zbog nedostatka filmskog sadržaja. Naime, filmski studiji su odgodili početak prikazivanja svojih filmova za kraj ove godine, iduću godinu ili čak na neodređeno vrijeme, a trenutno su sve nove produkcije filmova ili otkazane ili odgođene. Za očekivati je da studiji neće krenuti sa prikazivanjem svojih filmova dok ne bude otvoreno barem 80 posto svjetskih tržišta, bez ograničenja vezanih uz pandemiju. CineStar, kao i svi drugi kinoprikazivači u svijetu, neće imati preduvjete za nesmetan nastavak poslovanja dok nemamo dovoljno filmskog sadržaja za prikazivanje. Konkretno, povratak u dvorane osim o dozvoli nadležnih tijela, ovisi i o dostupnosti filmova.

Koliko će se izmijeniti naš posjet kinu? Premijere blockbustera nerijetko su popraćene velikim interesom i gužvama. Hoće li postojati određeni broj ljudi, kako bi mogle izgledati mjere zaštite u kinu?

Posjet kinu će se možda promijeniti u organizacijskom smislu, ali jednom kada se ugase svjetla i započne film, sve će biti isto. Vjerujemo da će se povećati online kupovina ulaznica, s obzirom da je općenito došlo rasta korištenja dostupnih online usluga. U CineStaru iznimno držimo do sigurnosti naših posjetitelja i zaposlenika, pa smo i prije zatvaranja kina na sve blagajne uveli dezinficijense, kao što smo uveli i druge preventivne mjere zaštite. Možemo jamčiti da ćemo u trenutku otvaranja kino dvorana biti potpuno spremni omogućiti najvišu moguću razinu sigurnosti. Uz pridržavanje svih mjera i preporuka nadležnih tijela, po potrebi ćemo provoditi i dodatne aktivnosti s ciljem zaštite posjetitelja i zaposlenika. Moram spomenuti da smo ovo razdoblje iskoristili i za potpuno renoviranje interijera Gold Class dvorana, koje imaju veći razmak između sjedala i posebne blagajne, što će dijelu posjetitelja sigurno biti važno. Također, u nekoliko naših zagrebačkih kina saniramo štetu koju je prouzročio nedavni potres.

Budući da nismo sigurni kad ćemo se i hoćemo li se uskoro vratiti u Cinestarove dvorane, jeste li razmišljali o uvođenju online filmskih premijera ili drive in kina koje bi se naplaćivalo kao alternativu?

Mi smo sigurni da će se publika vratiti u naše dvorane. U kontaktu smo sa svim većim kinoprikazivačima u svijetu i svi imamo iste probleme, ali svi dijelimo optimizam po pitanju budućnosti. Kina su i ranije opstajala u teškim vremenima. Ovo nije prva kriza koju je kinoprikazivaštvo preživjelo, vjerojatno i zato što upravo kino ljudima pruža mogućnost „bijega“ od svakodnevnih problema. Kinoprikazivači nemaju prava distribucije filmova online te o tome niti ne razmišljamo. U ovom razdoblju dok su nam dvorane zatvorene razmatramo opciju drive-in kina, ali to nam ne može biti dugotrajno rješenje. I s drive-in kinom ostaje problem nedostatka filmskog sadržaja, sve dok filmski studiji ne odluče započeti s prikazivanjem filmova, odnosno dok se ponovno ne pokrenu produkcije novih filmova.

Mjere popuštaju i ako se otvore kina neki će u njih pohrliti, ali puno je onih u kojima je još uvijek prisutan strah. Kako smanjiti tu nesigurnost kod publike i vratiti ju u kino?

U CineStaru ćemo poduzeti sve potrebne mjere s ciljem postizanja najveće razine sigurnosti, to možemo jamčiti. Postupat ćemo sukladno preporukama nadležnih tijela, ali po potrebi ćemo poduzimati i dodatne mjere te ćemo pratiti primjere dobre prakse iz svijeta, koje provode najveći kinoprikazivači. Iako sam uvjerena da kino nedostaje svim našim posjetiteljima, za očekivati je da će oni mlađi krenuti u kina odmah po otvaranju, a neće nas iznenaditi ako stariji posjetitelji malo pričekaju, dok se uvjere da su naše dvorane sigurne za boravak i da mjere koje provodimo pružaju potrebnu zaštitu. Uvjerena sam da će svi ljubitelji filmova i velikog ekrana ponovo CineStar doživljavati kao sigurno mjesto i najbolji filmski izlazak, to je uvijek bio i ostao naš dugoročni cilj.

Možete li nam prokomentirati o kojim je financijskim gubicima riječ? Hoće li situacija koja nas je zatekla utjecati na cijenu karata u budućnosti?

Učinak krize na poslovanje je ogroman i kreirao nam je velike gubitke u svakom smislu.  Cjelokupna filmska industrija je značajno pogođena ovom pandemijom i krizom koju je ona prouzročila. Kinoprikazivaštvo je jedna od najugroženijih djelatnosti općenito, s obzirom da su kina uslijed zabrane rada preko noći ostala bez svih prihoda. Gubitak će se osjetiti i po otvorenju, jer je logično da nećemo odmah raditi punim kapacitetom. Također je prerano govoriti i o cijenama kino ulaznica, trenutno smo usredotočeni na osiguravanje filmskog sadržaja, ponovno otvaranje te na sigurnost naših zaposlenika i posjetitelja.

Danijela Vinceković iz Blitz distribucije: Kina su mjesto za izlazak i druženje i to druge platforme ne mogu pružiti

Iz američkih medija već tjednima čitamo da su filmska snimanja i premijere otkazane ili odgođene. Kako se to odražava na distribuciju filmova u Hrvatskoj?

Svi su hollywoodski studiji prolongirali prvobitno planirane datuma prikazivanja svojih filmova na kasnije datume tijekom ljeta i krajem godine ili se uopće ne izjašnjavaju oko datuma dok se ne vidi kako će se odvijati situacija s pandemijom, odnosno do trenutka kad budu poznati datumi otvaranja kino dvorana u svijetu. Sukladno tome, Blitz kao vodeći distributer najvećih hollywoodskih studija aktivno usklađuje planove za početak prikazivanja novih filmova u domaćim kinima.

Povratak u kina potpuno je upitan, a kad se kina otvore vjerojatno će postojati brojne mjere koje će iskustvo gledanja filmova u kinu promijeniti. Koji su alternativni načini distribucije filmova i eventualne prednosti odnosno nedostaci digitalnih filmskih premijera?

Mislim da nam svima jako nedostaje odlazak u kino i atmosfera zajedničkog gledanja filmova, jer ništa ne može zamijeniti doživljaj filmske priče na velikom platnu. Kina su mjesto za izlazak i druženje, nešto što nam druge platforme ne mogu pružiti. Neusporedivo je zabavnije filmove gledati u kinu, gdje čujete reakcije drugih ljudi, smijete se ili vrištite od straha zajedno s čitavom dvoranom. Gledanje filmova putem streaming servisa i IPTV platformi trenutno je u porastu, što je izravna posljedica utjecaja globalne pandemije. Filmofilima te platforme nude kvalitetan izvor zabave dok prikazuju sadržaj koji je namijenjen za distribuciju na digitalnim servisima ili filmove koji su već imali svoju distribuciju u kinima. Ipak, najveće i najspektakularnije filmske priče  čuvaju se za prikazivanje na kino platnima, tako je oduvijek bilo. Pandemija je samo malo odgodila prave filmske premijere u kinima.

Gdje bismo onda mogli gledati filmove iz Blitz distribucije na području Hrvatske? 

U iščekivanju pravih filmskih premijera na crvenom tepihu, mnoge filmske naslove iz naše distribucije možete potražiti u digitalnim videotekama telekom operatora, a tu su i naši CineStar TV Channels koji su za gledatelje IPTV platformi osigurali brojne premijere koje možete pratiti iz udobnosti vlastita doma. U sklopu grupe CineStar TV Channels nalazi se čak sedam specijaliziranih filmskih kanala koji emitiraju najbolje Hollywoodske kino hitove i TV serije, obiteljske sinkronizirane animacije te hvaljene europske i regionalne filmove. Na kanalima CineStar TV 1, CineStar TV 2, CineStar TV Action&Thriller, CineStar TV Fantasy i CineStar TV Comedy&Family gledateljima osiguravamo najbolje iskustvo gledanja filmova u njihovim domovima. Gledatelji na našim premium kanalima CineStar TV Premiere 1 i CineStar TV Premiere 2 mogu uživati u premijernim naslovima s odmakom od svega 12 do 16 mjeseci od početka prikazivanja u kinima. Osim filmova, na našim se TV kanalima mogu pogledati i ekskluzivni materijali o snimanju najnovijih kino hitova, intervjui s glumcima i redateljima, filmske vijesti i mnogo više.

Recimo da ipak želite filmove prvi put prikazati u kinima. Što se događa kad su premijere odgođene i premještene na drugi datum koji je pak blizu premijere nekog drugog velikog blockbustera? Može li to imati negativne posljedice? 

Velike kino premijere se koordiniraju na globalnoj razini i sve filmske kuće vode računa o terminima i datumima početka distribucije upravo kako bi se izbjeglo „preklapanje“ datuma. Sukladno tome, očekujemo da će svi filmovi imati svoj prostor za kino distribuciju. 

Može li ova kriza izroniti ipak neka inovativna rješenja koja će na kraju potaknuti filmsku industriju? 

Filmska industrija je kao grana kreativne industrije oduvijek bila ta koja postavlja trendove i standarde. Vjerujem da će tako ostati i u budućnosti.  Živimo u vremenu stalne promjene, što se ponajviše odnosi na način konzumacije sadržaja. I kroz ovu krizu formirat će se jedna nova realnost, ili kako kažu u Hollywoodu „new normal“, koja će u bitnome utjecati na sve segmente proizvodnje i gledanja filmova. Logično je stoga očekivati da će se puno toga mijenjati i da će iskustvo gledanja filmova evoluirati, kako u tehničko-tehnološkoj tako i u kreativnoj sferi. Možemo funkcionirati samo ako smo spremni na brze prilagodbe, a sada smo pokazali da jesmo, nebrojenim prilagodbama u navikama i ponašanju na koje smo bili primorani radi pandemije.

Drive in kultura; Projekt koji nam vraća retro drive-in kina već ovaj vikend

Iako su nam Netflix i slični servisi olakšali samoizolaciju kao i bingeanje omiljenih serija i filmova, možemo se svi složiti da jedva čekamo kino i to u bilo kakvom obliku! Žeđ za kinom prekinut će projekt koji počinje već večeras – ‘Drive in kultura’, a iza kojeg stoji mladi produkcijski duo Sabmarine. Sve detalje o posjetu kinu već sutra pronađite ovdje, a čitavu priču otkrili su nam Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković, organizatori iščekivanog projekta.

Projekt ‘Drive in kultura’ mnogi su dočekali s oduševljenjem. Kad bismo okvirno mogli očekivati početak projekta i kako ste uopće došli do ideje?

Kao studenti Akademije dramske umjetnosti i kulturni djelatnici, a potaknuti situacijom uzrokovanom padnemijom koronavirusa, osjećali smo potrebu pomoći kulturnoj zajednici, inicirati projekt koji bi ponovno pokrenuo kulturna događanja u Hrvatskoj. Dosadilo nam je gledati filmove na laptopu, dosadilo nam je biti doma. Tako smo i došli na ideju. Jednostavno se pojavilo pitanje – zašto ne bismo pokrenuli drive in projekt? Ova ideja u potpunosti odgovara uputama Stožera, nikoga ne ugrožava, omogućila bi da se kulturni sektor ponovno pokrene, a dokazali bi da smo i mi kulturnjaci snalažljivi i prilagodljivi situacijama. Ova je ideja, na naše veliko iznenađenje, prihvaćena s oduševljenjem. Uskoro smo objavili facebook event koji je u manje od 24 sata sakupio više od 2,5 tisuće zainteresiranih. Bilo je to zeleno svjetlo, znak da će se ovaj projekt zaista i dogoditi. DRIVE IN KULTURA održat će se na parkiralištu Hale V iza Tehničkog muzeja u Zagrebu. Od petka do nedjelje ovaj ćemo parking pretvoriti u jedinstveno mjesto koje spaja umjetnost i zabavu, a sve uz pridržavanje epidemioloških mjera. 

Mnoge je od nas razveselila upravo činjenica da bi tako mogli ‘ići’ u kino, ali na malo drugačiji način. Je li ovo idealan trenutak za veliki povratak drive in kina?

Moramo priznati da na sve strane čujemo kritike za drive in kino, mnogi kažu da ovaj projekt teško može biti dugoročno uspješan. Priznajemo, njegova je mana skupa organizacija, no s dobrim programom, konceptom i upornom ekipom, ovaj bi se stari običaj mogao vratiti na velika vrata. Ovo je svakako idealno vrijeme za to. Nadamo se da će Drive in kultura biti upravo povratak starih običaja u novom ruhu, s dodatkom glazbe, a možda nekad u budućnosti i ostalih oblika umjetnosti. 

Kako bi to izgledalo u praksi? Koliko bi automobila moglo doći, gdje imamo takav kapacitet, što s ponudom hrane i pića? Kako tehnički provesti drive in kino da poprimi dimenziju pravog izlaska u kino?

Zagreb ne nudi mnogo lokacijskih mogućnosti, no treba biti maštovit jer lokacija utjeće na cjelokupni mood. Naša lokacija ne može primiti više od 70 automobila, no sigurni smo da će njezin šarm prikriti taj mali nedostatak. Hrana i piće bit će dostupni, no ne u punom kapacitetu, moramo se pridržavati uputa Stožera. Ipak, obećajemo da vas gastronomska ponuda neće razočarati. Zaista smo pažljivi i, pomalo perfekcionistički nastrojeni oko svih mogućnosti koje nastojimo ponuditi publici. Vjerujemo da smo svi zajedno zaslužili romantičnu večer pod zvijezdama uz dobre filmove i glazbu. 

Ova je akcija humanitarnog karaktera sada, ali može li taj model doista zaživjeti i postati profitabilna opcija za kinoprikazivače budući da je povratak u kino upitan?

Ukoliko bi se karte za drive in plaćale, sigurno bi bile skuplje nego kod običnog kina. Drive in kino ipak je organizacijski kompleksniji, vuče za sobom mnoge troškove i ovisi o mnogo faktora, vjerojatno se iz tog razloga nitko nije usudio prihvatiti ovog posla u nekom duljem, kontinuiranom periodu. Naš projekt Drive in kulture svakako bismo voljeli nastaviti i ne smatramo ga samo brzom reakcijom na pandemiju, već ga od početka razvijamo kao dugoročan projekt i platformu za nezavisnu kulturu.

Što je s nezavisnim kinima?

Koja je budućnost kino industrije u ovim teškim vremenima? Nakon gotovo dva mjeseca izolacije kino se preselilo online što nas je sve kratkoročno zadovoljilo, međutim slabljenjem mjera, pitamo se što dalje i koji su planovi filmaša u Hrvatskoj. Ono što je sigurno je to da su nezavisna kina brzo odreagirala na aktualnu situaciju.

  • Kino Europa online

Kino Europa je na svoj 95. rođendan pokrenula platformu Kino Europa Online za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma. No, u tom nezavisnom kinu problemi su nastupili i puno ranije njegovim zatvaranjem a sada se stvar dodatno komplicira novom odlukom Grada Zagreba. Naime kino je dodijeljeno na besplatno korištenje ustanovi Kulturno informativni centar, iako prostor nije obnovljen, što je bio razlog izbacivanja zakupnika prošle godine. Podiglo se tu i mnogo prašine a iz ZFF-a koji je upravljao kinom više od deset godina, reagirali su na optužbe pročelnice gradskog Ureda za kulturu  Milane Vuković Runjić, koja je iznijela, kako kažu, neistine o upravljanju kinom od strane bivših zakupnika ZFF-a.

Iz ZFF-a poručuju: Za nas je priča o zgradi kina Europe završena

„Što se zgrade kina Europa tiče, za nas je ta priča završena. Ne smatramo niti smo ikad smatrali da nam pripada po sili prirode – zato ponovno naglašavamo da nam je 2009. godine kino dodijeljeno putem javnog natječaja nakon akcije “Daj mi kino!”, koju smo pokrenuli s Hrvatskim filmskim savezom i filmskom zajednicom. Prije toga sudbina kina Europa bila je potpuno nesigurna i nepoznata. Prošlogodišnja nastojanja da nastavimo s radom bila su isključivo motivirana našim pravom po ugovoru i željom da uspješno uspostavljen sustav, kao i zajednica koja je kino posjećivala, ne budu naprasno prekinuti. Sa svojim smo radom i djelovanjem krenuli dalje i iza nas je već niz uspješno realiziranih projekata, među kojima je važno istaknuti da je u godini kada je nezavisna kinoprikazivačka scena u Zagrebu gotovo izbrisana realizirano najuspješnije izdanje ZFF-a u 17 godina. Pokrenuli smo i dvije internetske platforme: croatian.film i Kino Europa Online. Producirali smo filmove “Otac”, dvostruko nagrađen na prestižnom Berlinaleu, te “Bosonogi car”, prikazan u Torontu, dok je film “Mali” bio hrvatski kandidat za Oscara.“ Rekli su iz ZFF-a.

  • Kino Tuškanac

Kino Tuškanac također je startalo sa svojim online programom. Marko Rojnić voditelj kina Tuškanac, rekao nam je da još uvijek čekaju detaljnije informacije o pravilima, dopuštenom broju ljudi i slično. “Prema najnovijim informacijama kina će moći početi s radom 18. svibnja. Slijedom toga, namjeravamo uskoro započeti s radom, no još ne znamo s kojim programima, obzirom da u kinu Tuškanac – zbog svoje specifične prikazivačke politike – trebamo vremena da reguliramo prikazivačka prava, dobavimo kopije, prevedemo filmove, izradimo podnaslove i dr. Naime, kino Tuškanac za razliku od svih drugih kolega kinoprikazivača u zemlji, ne prikazuje filmove koji su u distribuciji i k tome svaki film prikazuje svega jednom, stoga je za realizaciju programa potrebno značajno više vremena. ” Što se tiće budućnosti kina i online prikazivanja Rojnić je zaključio: “Nadamo se da će kina uspjeti preživjeti situaciju koja nas je zadesila, iako smatramo da je projekt online kino ponude nešto na čemu treba ozbiljno početi raditi. “

  • Kinoteka

Kinoteka je također pokrenula online prikazivanje filmova a pokrenuli su i nekoliko platformi kao što su Kino teka – online filmski magazin, čiji je cilj da kroz kombinaciju audio, video i tekstualnih sadržaja oživi duh rasprava i druženja koje vežemo  uz odlazak u kino. Pokrenut je i Filmsko-čitalački klub u suradnji s Booksom. S obzirom na to da Kinoteka nije nastradala u potresu njezino pokretanje bi uskoro moglo biti i izglednije, čim se donesu točne upute kako bi trebalo kino raditi.

Preporuke i dalje nisu skroz jasne

Prema preporukama stožera CZ od ponedjeljka 18.svibnja kina i kazališta trebala bi otvoriti svoja vrata, no prema kojim točno uputama još se ne zna. Rečeno je kako će u prostorima veličine 100 kvadratnih metara moći istovremeno boraviti maksimalno 15 ljudi a kako će se to odraziti na kina, nikome još nije pretjerano jasno. Dok organizatori ne dobiju točne informacije kako i prema kojim pravilima bi se takva događanja trebala odvijati i njihovo odvijanje je upitno.

Tekst: Ana-Marija Topolčić, Nora Fabrio Bene

Foto: Cinestar, Unsplash, Kinoteka, Kino Tuškanac, Kino Europa


Učitati još
Zatvori