Sutra počinje Kino magistrala – Duž naše obale donosi predobre filmove i pravu kinostalgiju

Sutra počinje Kino magistrala – Duž naše obale donosi predobre filmove i pravu kinostalgiju

“Kino magistrala” obuhvaća kina duž Jadranske magistrale – Kino Mediteran, Art-kino Croatia u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, a ujedinjeni su u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina. 

 Filmski hitovi i gostovanje filmaša duž Jadrana

“Kino magistrala”  odvijat će se do kraja ljeta, a započinje projekcijom apsolutnog pobjednika Sundance Film Festivala – filmskog hita “Košnica” u riječkom Art-kinu Croatia 4.3., dubrovačkom kinu Sloboda 6.3. i splitskim Zlatnim vratima 7.3. Na projekcijama će gostovati redateljica Blerta Basholli i glavna protagonistica Fahrije Hoti. Snimljena prema istinitom događaju, “Košnica” donosi toplu i snažnu priču o upornosti žene koja unatoč velikom pritisku okoline uspijeva izgraditi bolji život za sebe i sumještane. Njen muž nestao je za vrijeme rata na Kosovu, čime je nestao i glavni izvor prihoda obitelji pa Fahrije počinje raditi ono što najbolje zna – ajvar. Pokreće mali poljoprivredni obrt s još nekoliko žena iz sela s ciljem da postanu neovisne. 

Art-kino Rijeka

Gostovanjima filmaša želja je publici pružiti dodatni sadržaj. To je ujedno i model prema kojem će kina koja su na trasi “Kino magistrale” do kraja ljeta ugostiti desetak filmskih ekipa dajući gledateljima mogućnost da s njima uživo razgovaraju o pogledanom filmu. Sljedeći u programu je canneski pobjednik francuski film “Titane” redateljice Julie Ducournau, potom malteški “Luzzu” redatelja Alexa Camillerija. Više informacija uskoro će biti dostupno na službenoj stranici.

“Ono što nas povezuje kao partnere od Rijeke do Dubrovnika velika je posvećenost nezavisnom, europskom filmu, ali i sezonalnost našeg rada jer se naše ljetne aktivnosti odvijaju u predivnim ljetnim kinima, a zimske u kino dvoranama. Detaljno smo osmislili pristup u kojem je svaki partner snažan u određenom segmentu te svojom ekspertizom i iskustvom može pomoći drugim kinima da poboljšaju određene segmente svog poslovanja. Uključujemo gledatelje u aktivnosti i to je ključ naše strategije povratka u kino. Gledatelj nije samo objekt i konzument sadržaja, već sudjeluje u aktivnostima, a takav doživljaj daje mu jedno novo iskustvo, povezuje ga sa samim kinom i stvara osjećaj pripadnosti kino zajednici”, izjavio je Alen Munitić, koordinator “Kina magistrale”.

Kinostalgija za kinoljupce

“Kino magistrala” pokreće i putovanje kroz sjećanja gledatelja, iskustva i zapamćene trenutke odlazaka u kino. Pod nazivom #kinostalgija putem istoimene internetske stranice uskoro započinje prikupljanje svjedočanstava i uspomena vezanih uz filmove, kino dvorane i ljetna kina, a s namjerom oživljavanja priča koje će gledatelje inspirirati da se vrate u kino. Prikupljene snimke, fotografije i drugi materijali postat će dijelom putujuće izložbe i baze uspomena dostupne svim ljubiteljima kina.

Prvi stručno sastavljen školski katalog filmova

Dio projekta “Kino magistrala” kreiranje je i zajedničkog školskog programa u svim kinima partnerima, a koji će se provoditi u suradnji s osnovnim i srednjim školama.  Više od 60 filmskih naslova postaje dijelom jedinstvenog kataloga za nastavnike, a jadranska regija bit će prva koja će već od ove jeseni implementirati originalni školski program medijske kulture i pismenosti.

Kinoteka Zlatna vrata Split

Aktivnosti za mlade

Za možda najzahtjevniju publiku mladih od 18 do 24 godine organizirat će se filmske projekcije u ljetnim kinima, a sve detalje – od izbora filma, organizacije do promocije i realizacije, preuzet će mladi iz lokalnih sredina dok će im profesionalno osoblje biti samo podrška.

“Kino magistrala”  jedan je od petnaest europskih projekta i jedini iz Hrvatske koji je financijski podržala mreža Europa Cinemas i Kreativna Europa potprogramom MEDIA, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori