U Kinoteci se obilježava 60 godina od izlaska Hitchcockova Psiha

U Kinoteci se obilježava 60 godina od
izlaska Hitchcockova Psiha

Prošlo je točno 60 godina od izlaska kultnog Psiha Alfreda Hitchcocka koji je promijenio način na koji gledamo filmove. Film je svakako zaslužio kultan status a soundtrack iz filma posao je sinonim za horror filmove. A kroz cijeli ožuja sjajne ilmove gledat ćemo u Kinoteci. Krenimo s događanjima ovaj tjedan.

Ožujak u kinoteci u znaku psiha

Kinoteka Psihu posvećuje tematski program, koji se održava do kraja ožujka, a istražuje njegov utjecaj na filmove, autore, estetike i žanrove diljem svijeta. Program 60 godina Psiha: Svi ponekad malo poludimo podijeljen je u tri cjeline, a svaka je organizirana oko neke inovacije Hitchcockova remek-djela.60 godina Psiha prvi je od tri filmska ciklusa

60 godina Psiha prvi je od tri filmska ciklusa

Psiho je napravio prekretnicu utoliko što je prikazao psihopata van mitskih čudovišnih prikaza kakve smo do tad navikli gledati, i smjestio ga u lik običnog čovjeka iz susjedstva. Stoga je fokus prvog tjedna na filmskim psihozama i ludostima proizašlima iz Hitchcockova reza.

Ubojita, William Castle

Danas u 20 sati na rasporedu je Ubojita velikog hollywoodskog šaljivdžije Williama Castlea .

Kolekcionar, William Wyler

Ovaj psihološki triler iz 1965. na rasporedu je 4.ožujka u 20 sati.

Već viđeno, Goran Marković

Politički slasher Već viđeno Gorana Markovića gledamo u četvrtak 5.ožujka, također u 20 sati.

Psycho, Gus van Santo

Ovaj sjajan pop art remake, Gusa van Santa idealna je prilika za horror movie night ovaj petak od 20 sati. U subotu gledamo po mnogima jednim od najboljih psiholoških trilera svih vremena Kad jaganjci utihnu, Jonathana Demmea.

Drugi tjedan su na repertoaru filmovi koji su iskoristili žanr filma detekcije, krimića, trilera ili horora kako bi prikazali svijet u mijeni te ponekad uzaludna nastojanja čovjeka da u njemu nađe smisao. Program obuhvaća filmove u rasponu od Plavog baršuna Davida Lyncha pa do Zodijaka Davida Finchera.

Ciklus zaključuju ostvarenja autora koji su Hitchcockovo poigravanje s filmskom dramaturgijom i očekivanjima gledatelja prihvatili kao izazov te snimili filmove prepune iznenađenja, napetosti i obrata, u kojima domišljato dovode u pitanje koncept protagonista i antagonista, detektiva i zlikovaca, žrtvi i počinitelja. Izbor uključuje filmove poput Izgaranja Leeja Chang-donga i Obučena da ubije Briana de Palme.

Foto: Homicidal © 1961, renewed 1989 Columbia Pictures Industries

Učitati još
Zatvori