Kino Europa danas slavi 95. rođendan – priključite se slavlju i gledajte filmove

Kino Europa danas slavi 95. rođendan – priključite se slavlju i gledajte filmove

Danas na 95. rođendan kultnog zagrebačkog kina Europa, pokrenuta je platforma Kino Europa Online za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma.

95. rođendan Kina Europa

Filmovi su to koji su od 2008. do 2019. godine činili okosnicu redovnog repertoara. Godinu dana nakon zatvaranja kina cilj ove platforme jest umanjiti prazninu nastalu prekidom programa. Održavanje kontinuiteta dostupnosti kvalitetnog filmskog programa važno je kao i simbolično odavanje počasti dvorani posebnom i cijenjenom mjesto u Zagrebu.

Zasad četrdesetak naslova

Na platformi je u ovom trenutku dostupno četrdesetak filmskih naslova koji su činili dio redovnog repertoara kina Europa od 2009. do 2019. godine, u vrijeme dok je ovim kinom upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival. Izbor uključuje filmove važnih suvremenih autora poput Rubena Östlunda, Asghara Farhadija, Claire Denis i Christiana Petzolda, ali i najzanimljivijih novih redatelja proteklog desetljeća poput Lászla Nemesa, Benedikta Erlingssona i Juhe Kuosmanena.

Žanrovski raznovrstan izbor

Drame, politički biografski trileri, dirljive priče o odrastanju, dio su raznovrsnih žanrova. Kino Europa Online donosi i neke od najhvaljenijih filmova za djecu i mlade iz prošlog desetljeća kao što su “Moja sestra mršavica” Sanne Lenken, “Moje neobično ljeto s Tess” Stevena Wouterlooda i animirani filmski hit “Moj život kao Tikvica” Claudea Barrasa. Cilj je u narednim tjednima proširivati ponudu u suradnji s domaćim distributerima čiji su naslovi također bili dio repertoara.

Realizacija krenula i prije korona virusa

Realizacija platforme Kino Europa Online počela je mnogo ranije kao odgovor na nedostatak redovnog programa uzrokovanog zatvaranjem kina Europa. Činjenica je da je budućnost nezavisnog kinoprikazivaštva danas još ugroženija i neizvjesnija zbog trenutačne situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19. S nadom u pozitivniju budućnost, UO ZFF nastojat će i dalje održavati i poticati filmske aktivnosti kako bi barem donekle umanjio nastalu prazninu, a pokretanje ove internetske platforme jedan je od koraka u ispunjenju tog cilja. Stoji u priopćenju.

Povoljne cijene, ali i besplatne projekcije

Platforma Kino Europa Online dostupna je na internetskoj stranici www.kinoeuropa.hr. Na njoj će biti moguće pratiti vijesti o novim naslovima i preporukama tjedna. Cijene najma filma kretat će se od 1.5 do 2.5 USD (okvirne protuvrijednosti 10 do 18 HRK), a u narednih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat će kôdove za besplatno gledanje odabranih naslova. Filmski program dostupan putem interneta simbolično je podijeljen na Veliku dvoranu, u kojoj će biti prikazivani suvremeni cjelovečernji filmovi s nekadašnjeg programa kina, te dvoranu Müller, koja će voditi na internetsku platformu croatian.film koja prikazuje kratkometražne hrvatske filmove.

Foto: Kino Europa

Učitati još
Zatvori