HNK najavio spektakularnu novu sezonu: Očekuju nas djela Jane Austen, Elene Ferrante, Harukija Murakamija…

HNK najavio spektakularnu novu sezonu: Očekuju nas djela Jane Austen, Elene Ferrante, Harukija Murakamija…

Iako nam je oduzela brojne premijere i izvrsne predstave, pandemija koronavirusa gotovo je, nadamo se, iza nas. Ljeto koje smo jedva dočekali bit će nam ispunjeno brojnim događanjima na otvorenom, a zatim nam stiže nova kazališna sezona HNK-a u Zagrebu kojoj se veselimo!

Na repertoaru će se naći ‘udarne’ dramske i baletne predstave te opere po djelima kultnih autora koje svi obožavamo.

Balet: ‘Ponos i predrasude’ i ‘Giselle’

U studenom nam stiže premijera baleta ‘Ponos i predrasude’, klasika Jane Austen. Jedan od najljepših ljubavnih romana ikad napisanih na naše će daske biti postavljen u koreografiji Lea Mujića i uz glazbu engleskih skladatelja različitih razdoblja.

Još jedna baletna premijera stiže u HNK. Jedan od najpopularnijih baleta uopće, ‘Giselle‘, zaživjet će u režiji španjolskog plesača i ravnatelja španjolskog Nacionalnog baleta, Josea Carlosa Martineza.

Drama: ‘Kafka na žalu’ i ‘Genijalna prijateljica’

Drama HNK-a također priprema spektakl.

Odmah po otvaranju kazališa, ansambl je započeo s probama za predstavu ‘Kafka na žalu’ po jednom od najčitajnijih suvremenih romana legendarnog Harukija Murakamija. Scensku adaptaciju potpisuje Frank Galati, a premijeru možemo očekivati već u rujnu!

Mnoge će od nas oduševiti vijest da ćemo u HNK gledati i adaptaciju slavnog romana ‘Genijalna prijateljica’ autorice Elene Ferrante. Sad već kultnu priču o odrastanju i ženskom identitetu postavit će redatelj Paolo Magelli.

Ravnatelj Drame najavio je i remek-djelo ruskoga klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja – ‘Revizor’ u režiji istaknutoga  kazališnoga  umjetnika Sergeja Potapova kojega su gledatelji imali priliku upoznati u Zagrebu tijekom festivala Sanktpeterburške sezone, gdje je gostovao s predstavom. ‘Taras.’

Repertoarna politika predstavljanja intrigantnih autora mlađe generacije u nekonvencionalnome scenskom prostoru tonskog studija HNK nastavlja se i ove sezone s autorskim projektom Ivora Martinića ‘Jackpot’ koia će se baviti temom prijateljstva. U idućoj sezoni bit će praizveden i pobjednički tekst, najbolji od 166 pristiglih na Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta.
Za vrijeme krize izazvane koronavirusom osmišljen je i niz projekata poput autorskoga Nine Violić nazvana ‘Karaokelektira’ koji će biti izveden u sklopu Ljetnih večeri u srijedu, 10. lipnja u 19 sati.

Opera: ‘Carmen’

Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli predstavio je operne naslove sljedeće sezone, koju će otvoriti jedna od najpopularnijih i najljepših svjetskih opera – Bizetova ‘Carmen’ kojom će ravnati Fabrizio Maria Carminati i Josip Šego u režiji Bernarda Arnauda.

Mottadelli je u premijernom ciklusu predstavio i Offenbachov Fantasio, koprodukciju Hrvatskoga narodnog kazališta s pariškom Operom Comique, Grand Theatre de Geneve, Opera de Rouen i Opera de Montpellier. Tom koprodukcijom ravnat će Laurent Campellone u režiji Thomasa Jollyja. Predstavljena je i Smrt u Veneciji u režiji slavnoga Ive van Hovea.
Nastavljajući plodnu suradnju s Muzičkim biennaleom Zagreb, HNK u Zagrebu praizvest će i suvremeno operno djelo Posljednji intermezzo Berislava Šipuša.

Nastavlja se Festival svjetskog kazališta

Intendantica Dubravka Vrgoč na kraju je istaknula kako od se rujna nastavlja i Festival svjetskoga kazališta, Filozofski teatar kao i sva planirana gostovanja ansambala koja su prekinuta zbog pandemije.

Foto: HNK, IMDb, Amazon

Učitati još
Zatvori