Kazališna groznica: Izdvojili smo predstave o kojima se priča

Kazališna groznica: Izdvojili smo
predstave o kojima se priča

Od toplih ljudskih priča, predstave generacije do monodrame – u zagrebačkim kazalištima trenutno vlada prava utopija što se tiče programa. Idealno je vrijeme da slobodni vikend navečer provedete u kazalištu, a izdvojili smo trenutno najpopularnije predstave koje možete pogledati ili koje tek stižu.

H.E.J.T.E.R.I, ZKM

Problem milenijalaca kao generacije koja ima najviše mogućnosti u svim sferama života, a opet djeluje izgubljenije nego bilo koja druga generacija prikazuje nova ZKM-ova predstava ‘H.E.J.T.E.R.I.’ Na scenu ju postavlja redateljica Judita Gamulin, a napisao ju je genijalni Dino Pešut, jedan od najnagrađivanijih mladih dramatičara. Predstava se krenula prikazivati 18. siječnja, radi se o svojevrsnom nastavku drame ‘L.U.Z.E.R.I.’ koju je Pešut napisao na trećoj godini studiranja.

Siječanjska akcija u &TD-u

Kako biste zaokružili siječanj, u &TD-u još 10 dana traje siječanjska akcija. Radi se o sedmoj po redu manifestaciji koja na publici predstavlja nove kazališne komade, ali i one već obožavane. Ujedno se brojne predstave mogu pogledati po jeftinijoj cijeni. Tako do kraja mjeseca u sklopu siječanjske akcije možete pogledati predstave ‘Ko rukom odneseno’, ‘Magic Evening’, ‘Katalonac’, ‘Born to please’, ‘Zašto šutiš?’ i ‘Ružni’.

Jubilarna izdanja

Ovih će se dana obilježiti i dvije jubilarne izvedbe. Komedija ‘Pivo’ Teatra Gavran proslavit će 100. izvedbu u Lisinskom 24. siječnja. U pitanju je priča o odnosu oca i sina kroz 60 godina u kojoj se na neodoljiv način oslikavaju međugeneracijski odnosi. Jubilarnu 50. izvedbu imat će i predstava ‘Preko veze’ u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Tekst Ivana Lea Leme premijerno je izveden 17. veljače prošle godine, a gostovala je diljem Hrvatske. U formi je cabareta, Mila Elegović za ulogu u predstavi bila je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta.

Boksačko srce, KD Vatroslava Lisinskog

U Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog 17. siječnja počela se prikazivati predstava ‘Boksačko srce’ Lutza Hubnera. Uprizorio ju je Marko Torjanac koji je na predstavi radio  na čak četiri fronta – režiji, glumi, scenografiji i ontaži svjetla. Uz njega glumi Filip Vidović, a predstava prati maloljetničkog delikventa Joja, izgubljenog u životu, koji pod mentorstvom bivše boksačke zvijezde kreće u svoju transformaciju. Boks pritom metaforično predstavlja put do sazrijevanja i odrastanje, a pozitivna i topla priča zasigurno će vas oduševiti kao i glumačke izvedbe.

Na rubu pameti, Jazz & Cabaret Club Kontesa

Krležin roman ‘Na rubu pameti’ zaživio je u monodrami glumca Dragana Despota. Istoimenu monodramu Despot ponovno vraća na kazališne deska 23. i 30. siječnja, a onda i 3. i 23. veljače u Jazz & Cabaret Clubu Kontesa u Zagrebu. Svestrani glumac elemente Krležinog komada stavlja u suvremeni kontekst svojom interpretacijom, a u tome mu pomaže dramaturginja Lada Martinac.

Pukovnik Ptica, Satiričko kazalište Kerempuh

U zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh 2. veljače održat će se svečana premijera predstave ‘Pukovnik Ptica’ pod redateljskom palicom Vinka Brešana. Radi se o crnoj komediji autora Hriste Bojčeva koja problematizira odnos Europe i Balkana odnosno bavi se “balkanskim snovima o Europi i eurpskim mitovima o Balkanu”, kako piše na službenoj stranici kazališta. Brešan će na scenu postaviti sedam likova u kaos koji okružuje eksplicitan humor i apsurd.

Učitati još
Zatvori