Kad ruke šute plesna je predstava o partnerskim odnosima

Kad ruke šute plesna je predstava o
partnerskim odnosima

Tema partnerskih odnosa mnogima je zanimljiva. Svatko od nas ima u glavi ideje kako bi stvari trebale funkcionirati, kako bi veza trebala izgledati, kako bi se partneri trebali ponašati u određenoj situaciji. Te ideje skupljamo od djetinjstva tijekom čitavog života i to nazivamo unutarnji svijet. Ono što se događa u stvarnom svijetu, dakle, realitet, zovemo vanjski svijet. A kako “pomiriti” ta dva svijeta, odnosno kako naći balans – često nije nimalo lako. Zašto? Zato što je postizanje tog balansa, a u konačnici i kvalitetnog partnerskog odnosa, proces – proces koji podrazumijeva:

  • vrijeme (a mi ga, barem mislimo, nemamo)
  • razumijevanje (umjesto podrazumijevanja)
  • prihvaćanje (koje znači ne pokušavati promijeniti partnera)
  • komunikaciju i pozorno slušanje (a ne „Znaš ti dobro što mi je“)
  • obostrani trud, predanost, davanje (umjesto da gledaš što radi partner, zašto se ne usmjeriš na to što TI činiš i kakav partner želiš biti)
  • rad na sebi i na odnosu (savršen partner ne postoji, „savršenim“ partnerom se postaje)

“Kad ruke šute” plesna je predstava o partnerskim odnosima nastala u sklopu završnog ispita na 3. godini Preddiplomskog studija produkcije, a cjelokupnu ideju projekta osmislila je Laura Pribanić, sada studentica Diplomskog studija produkcije audiovizualnih i multimedijskih projekata

Na temelju dramaturškog koncepta Ninoslava Mrvelja, studenta 3. godine Preddiplomskog studija dramaturgije i u koreografiji Ilone Cvitić Kanceljak, plesačice, koreografkinje i voditeljice jazz dancea u plesnim centrima Fusion Zagreb i Atomic Dance Factory, Christian Nujster, voditelj, pedagog i plesač u Plesnom centru Tala koji je završio ples na Umjetničkoj akademiji u Amsterdamu i Sunčica Bandić, diplomirana plesačica i pedagoginja suvremenog plesa, služeći se pokretom, gestama, mimikom i dodirom, prikazat će 4 razine partnerskog odnosa kroz koje svi partneri na putu izgradnje kvalitetnog odnosa na svoj jedinstveni način prolaze. To su privlačnost, romanca, borba za moć, prava ljubav.

Kombinacijom različitih plesnih stilova poput lyrical, contemporary, jazz, modern, acrobatic, ispričat će (otplesati) što znači temeljna misao projekta: “I tako su gradili odnos do kraja života”. Osim pokretom, priča je osnažena audiovizualnim projekcijama u kojima se uz pomoć kazališta sjena imitira svaki stupanj razvoja životnog ciklusa leptira (jaje-gusjenica-kukuljica-leptir), kao metaforički prikaz te istovjetan proces fazama razvoja partnerskih odnosa.

Uz navedeno, projekt je poseban i zbog autorske glazbe u kompoziciji Silvija Grilec, samostalne umjetnice koja je završila Goldsmiths na Sveučilištu u Londonu i trenutno je profesorica u školi Fireworks. Ostali suradnici na projektu su Filip Likić kao asistent koreografkinje, Višnja Polojac i Jasmina Mihalić suradnice su za projekcije, a glasove u projekcijama posudili su Ema Šunde i Jakov Zovko, studenti glume na ADU. Snimatelj tona je Toma Širok. Kostimografkinja je Ana Trišler, a majstorica maske Lara Perički. Ivan Štrok i Anja Sekulić zaslužni su za dizajn svjetla. Snimatelji trailera i same izvedbe predstave su studenti snimanja Karla Budišćak i Luka Jazić, a fotografkinje su Katarina Hrabar i Natalia Kuljovski. Za montažu su zaduženi Borjan Cvrtila i Maja Predrijevac. Tehničar tona i projekcija jest student montaže Rudolf Ravbar. Autor cjelokupnog vizualnog identiteta je Mihael Šandro.

Mentorice na projektu su Romana Brajša i dr.sc. Iva Hraste Sočo. Projekt je realiziran uz pomoć Narodnog sveučilišta Dubrava, Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu i Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac, a daljnji razvoj i distribuciju preuzima Plesni centar Tala iz Zagreba kao koproducent projekta.

Premijerna izvedba održana je 14. listopada u Gradskom kazalištu Zorin dom Karlovac.

Zagrebačka publika predstavu je prvi put imala priliku vidjeti 17. studenog 2021., a ponovna izvedba održat će se 24. studenog 2021. u dvorani Kina Forum (SD Stjepan Radić) s početkom u 20:00h. Ulaznice (po cijeni 45kn za odrasle/25kn za studente i učenike) mogu se rezervirati na mail kadrukesute@gmail.com s naslovom maila “KRŠ-rezervacija – 24.11.”, a bit će dostupne i na dan izvedbe dva sata prije početka predstave na blagajni Kina Forum. Više o predstavi na Facebooku i Instagramu.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori