Journal Man: Najzanimljivi filmovi sa super junacima

Journal Man: Najzanimljivi
filmovi sa super junacima

Najljepši je osjećaj zadržati razigranost i dječju radost u sebi čak i kada odrastemo. Uvriježeno je mišljenje da muškarci to rade s puno većom lakoćom nego žene, no prava je istina da će jedni i drugi jednako uživati  u zanimljivim radnjama i likovima koji inspiriraju i zabavljaju. Mnogi s istom strašću uživaju u stripovima, videoigrama i njihovim junacima baš kao u doba djetinjstva. Gadgeti u odrasloj dobi zamijenili su igračke, a posebno je uzbudljivo što su strip junaci sada sve češće viđeni na velikom platnu. Godina koja je pred nama donosi čak nekoliko strip junaka na veliko platno, a u iščekivanju premijera u kojima ćemo tek uživati, sada se možemo podsjetiti najzanimljivijih filmova koji su u svijet filma uveli strip junake.

Bilo da ćete omiljene filmove sa strip junacima gledati u muškom ili ženskom društvu, donosimo popis onih bez kojih niti jedan filmski maraton na temu super junaka ne može proći.

Avengers: Infinity War

Infinity War je u osnovi okupio sve glavne heroje Marvel Cinematic Universea protiv Thanosa – lika koji se vrlo malo prikazivao na ekranima, ali koji je ipak ostavio ogroman utjecaj zahvaljujući epskoj izvedbi Josha Brolina. Ovaj film uspijeva ubaciti priče o super junacima u jednu cjelinu na vjerodostojan način i cijelo vrijeme trajanja filma drži pažnju i fokusiranost gledatelja.

Riječ je o neviđenom filmskom putovanju stvaranom deset godina. Na platno nam donosi konačan, najsmrtonosniji obračun svih vremena. Osvetnici i njihovi saveznici super junaci moraju biti spremni žrtvovati sve kako bi porazili moćnog Thanosa prije nego što on svojim razaranjem i uništavanjem okonča svemir.

Redatelji su Joe i Anthony Russo, a zvijezde filma Avengers Infinity War su Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Bradley Cooper, Vin Diesel, Pom Klementieff, Karen Gillan, Sean Gunn, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Sebastian Stan, Chadwick Boseman, Samuel L. Jackson, Cobie Smulders, Benedict Wong, Tom Hiddleston, Benicio Del Toro, Danai Gurira i Josh Brolin. Zaista neviđena postava u jednom filmu.

Batman

Batman iz 1989. redatelja Tima Burtona prava je filmska poslastica. Velike zvijezde poput Michaela Keatona, Jack Nicholsona i Kim Basinger učinile su ga kultnim.

Michael Keaton kao Batman bio je iznenađujuće dobar i autentičan, a Jack Nicholsonov Joker bio je senzacija. Istinski ljubitelji stripova još uvijek uživaju u svim verzijama ove priče. Neizostavno je spomenuti pritom još dvije uspješne priče o Batmanu –  “The Dark Knight Returns” (1986.) Frank Millera i The Killing Joke (1988) Alana Moorea.

Michael Uslan i Benjamin Melniker otkupili su prava na film o Batmanu od DC Comicsa 1979. te su angažirali Toma Mankiewicza da napiše scenarij.

Batman je bio komercijalni uspjeh i drugi najuspješniji film snimljen prema stripu DC-a. Film je bio nominiran za mnoge nagrade na 62. dodjeli Oscara, 47. dodjeli Zlatnih globusa i Nagrada Saturn.

Producenti Uslan i Melniker 1992. su podnijeli sudsku tužbu budući da nisu dobili svoj dio od ukupne zarade filma na tržištu.

X – Men

X – Men se smatra velikim doprinosom trenutačnog oživljavanja stripova u obliku filmskih adaptacija. Filmska radnja kreće se oko mutanata, sljedećeg evolucijskog koraka u lancu čovječanstva, s posebnim moćima koje se počinju javljati tijekom puberteta. Mutanti su u filmu prikazani kao predmet bojazni i mržnje u svijetu ljudi.

Profesor Charles Xavier pod svoje okrilje uzima nadarene pojedince i uči ih nadziranju njihovih moći za dobrobit čovječanstva u Xavierovoj Akademiji za nadarenu mladež. Njihove neprijatelje predstavljaju senator SAD-a Robert Kelly (Bruce Davison), političar koji se trudi izglasati zakon stvoren da predstavi opasnosti postojanja mutanata, i Erik Lehnsherr (poznat kao Magneto), mutant koji krivi čovječanstvo za smrt njegove obitelji tijekom holokausta. S uvjerenjem kako ljudi i mutanti nikada neće moći zajedno živjeti u miru, Magneto stvara stroj koji prisilno pretvara ljude u mutante.

Film je režirao Bryana Singera i istražuje ideje predrasuda i diskriminacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Scenarij je napisao David Hayter (koji je imao cameo pojavljivanje u filmu kao policijac u području kipa slobode). Nastavak filma, X2: X-Men United, distribuiran je 2003. godine, a treći nastavak, X-Men: The Last Stand, distribuiran je 2006. godine. Filmska franšiza dovela je do povećanja interesa za dva samostalna filma o Wolverineu i Magnetu kao središnjim likovima.

Iron Man

Toni Stark odlazi u Afganistan da bi pokazao novo oružje, ali ga teroristi zarobljavaju. Želja terorista je da im izgradi raketu koja ima izuzetnu razornu moć. No, Stark s dr. Ho Yinsenom, koji je također zarobljen, umjesto rakete izrađuju specijalni oklop, koja dobiva energiju iz malog reaktora.

Stark u međuvremenu radi na razvoju svog specijalnog oklopa, a njegov reaktor postaje moćniji. Otkriva da je Stane taj koji je nagovorio Upravni odbor da nastavi sa proizvodnjom oružja i zbog toga odlučuje doći u Afganistan i odbraniti selo Gulmiru od terorista.

Nakon borbe s dva F – 22 Reptor aviona, priznaje da je on taj koji leti u zabranjenoj zoni. Pri Staneovoj posjeti erorističkoj organizaciji “Ten rings”, Raza, njihov vođa, predaje mu Tonijeve izume, dok ga ovaj ubija. Stark je odlučan popraviti sve to što je njegova kompanija upropastila trgovinom

Tom prilikom vidi video zapis koji dokazuje da je Stane organizirao otmicu Starka u Afganistanu, ali i da surađuje s teroristima. Stane saznaje da je Pepper uspjela uzeti podatke s računala.  Obadiah, koji ima prototip oklopa sličan Tonijevom, krade mu reaktor iz grudi, ostavivši ga da umre. Rowdy pronalazi Starka bez svijesti koji pokušava iskoristiti svoj stari reaktor.

Superman

Prvi put se pojavio u prvom izdanju Action comics u lipnju 1938., a kao poseban strip je počeo izlaziti 1939. Superman je pomogao stvoriti žanr stripova o superjunacima, koji je postao dominantan u američkom stripu. Kasnije se pojavljivao u mnogim filmovima, radijskim i televizijskim serijama te video igrama.

Pravog imena Kal-El, Superman je rođen na dalekom planetu Kriptonu, u naprednoj civilizaciji koja je ovladala znanjima mnogih galaksija, a korištenjem naprednih tehnologija stvorila društvo temeljeno na manipulaciji kristalima. Malog Kal-Ela njegovi roditelji, otac Jor-El i majka Lara, šalju u svemirskom brodu na trogodišnji put prema Zemlji trenutak prije eksplozije planeta. Kal-El je, usvojen i odgojen od strane farmera Jonathana i Marthe Kent, dobio novo ime – Clark Joseph Kent te mu je usađen snažan moralni osjećaj. Pri odrastanju razvija super-sposobnosti i odlučuje ih koristiti za dobrobit čovječanstva.

Njegov lik, moći i izgled polagano su nadograđivani kroz godine. Supermanova priča je promijenjena da doživi pustolovine kao Superboy (Super dječak), a stvoreni su i ostali preživjeli s Kriptona, kao što su Supergirl (Super djevojka) i Krypto the Superdog (Kripto super pas). U dopuni, Superman je bio licenciran i prilagođen čitavom nizu medija, od radija do televizije i filma.

Posljednji film je “Povratak Supermana” iz 2006. Stripovski Superman je obnovljen 1986., kada je John Byrne modelirao lik, reducirajući Supermanove moći i brišući nekoliko likova, što je privuklo pažnju medija i izazvalo brojne kontroverze kod fanova, kao i priča “Smrt Supermana” iz 1990-ih, u kojoj Superman nakratko umire.

Wonder Woman

Patty Jenkins režirala je ovaj film i pobrala sve simpatije i publike i kritike. Prethodno je režirala Monster s Charlize Theron kao opakom serijskiom  ubojicom. Patty je radila i na serijama Killing i Arested Development. S obzirom da su njeni radovi mračni, ona jeovu priču učinila moćnom i upečtljivom.

Wonder Woman je veoma dobar DC film i nastavak njegovog filmskog svijeta, u kome ćemo, gledati još mnogo ostvarenja sa omiljenim superjunacima.

Glavna junakinja Gal Gadot autentično utjelovila lik snažne žene baš onako kako ju je u stripu 1941. predstavio njezin tvorac Charles Moulton, pravim imenom William Moulton Marston, američki feminist, strip crtač i  psiholog.

Glavna junakinja prije nego je postala Wonder Women, bila je Diana, princeza Amazonki, obučena da bude nepobjediva ratnica. Odrasla na zaštićenom rajskom otoku Themyscira, na kojem žive samo žene. Međutim, kada se američki pilot sruši na njihovu obalu i ispriča priču o masivnom sukobu u vanjskom svijetu, Diana napušta svoj dom, uvjerena da može zaustaviti sukob. U borbi protiv muškaraca u ratu kako bi zaustavila sve sukobe, Diana će otkriti svoju najveću snagu i svoju sudbinu.

Black Panther

Black Panther je 18. film o super junacima u Marvel filmskom svijetu.

Režiju potpisuje Ryan Coogler, koji je prethodno radio na filmovima Creed i Fruitvale Station. Za ovaj posljednji je 2013. osvojio nagradu žirija na prestižnom Sundance festivalu. Glumačku postavu čine Forest Whitaker i Lupita Nyong’o, Martin Freeman, Angela Bassett i Andy Serkis. Pored izvrsnih glumaca, još jedna ikona u filmskoj ekipi koja doprinosi stvaranju glazbe za film je Kendrick Lamar, jedan od najutjecajnijih repera današnjice.

Prvi puta smo imali priliku vidjeti Black Panthera u Civil Waru i od tada je samo bilo pitanje vremena kada će se pojaviti u svojoj filmskoj priči. Kritičari ističu kako je ovo jedan od najboljih Marvel filmova pa ga svakako vrijedi pogledati.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori