Filmski maraton: Jennifer Lawrence

Filmski maraton: Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence jedna je od nove generacije holivudskih glumica koja se veoma rano profesionalno ostvarila. Prvu je nominaciju za Oscara zaslužila s tek napunjenih 20 godina, a zlatni kipić je primila svega dvije godine kasnije i tako se upisala u povijest. Iako je nedavno postala majka i glumačka joj je karijera trenutno u drugom planu, iza sebe ima brojna filmska ostvarenja koja se itekako isplati pogledati.

Od uloge mlade udovice sa psihičkim problemima, pa sve do znanstvenice koja dolazi do otkrića koje će potresti cijelo čovječanstvo, donosimo vam pregled najboljih ostvarenja Jennifer Lawrence koja bingeamo ovaj vikend.

Winter’s Bone

Riječ je o filmu koji je Jennifer po prvi puta i doveo u središte pozornosti, jer je upravo za ovu ulogu zaslužila prvu nominaciju za Oscara. Winter’s Bone je drama koja prati 17-godišnju Ree Dolly (Lawrence) koja je postala glava obitelji. Naime, ona skrbi o bolesnoj majci te mlađem bratu i sestri. Njihov otac je osuđen zbog proizvodnje droge, a kada se ne pojavi na sudu, obitelji prijeti oduzimanje kuće. Tada Ree kreće na putovanje kako bi pronašla svog oca. Riječ je o filmu koji je Debra Granik režirala prema istoimenoj knjizi.

Silver Linings Playbook

Film iz 2012. godine bio je veliki kino hit, a Jennifer Lawrence s njime je ušla u povijest jer je upravo za ovu ulogu osvojila Oscara. Silver Linings Playbook prati Pata (Bradley Cooper) koji je pušten iz klinike za mentalne bolesti te pokušava srediti svoj život. Iako se najviše od svega želi vratiti bivšoj ženi, tada upoznaje mladu udovicu Tiffany (Lawrence) koja ga nagovori da se prijave na plesno natjecanje. Ova humorna drama također je adaptacija istoimenog romana, a režirao ju je David O. Russel.

American Hustle

Prva nominacija za Oscara za sporednu ulogu došla je 2014. godine za film American Hustle. Riječ je humornom kriminalističkom filmu koji je također režirao David O. Russel. Događaji prikazani u filmu inspirirani su stvarnom akcijom koju je FBI provodio u Americi kasnih 70-ih godina. American Hustle je bio hvaljen i zbog odlične glumačke postave koju čine i Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner I Louis C. K.

Joy

Joy je jedan od onih feel good filmova koji slavi žensku snagu. Riječ je o istinitoj priči koja prati Joy Mangano (Lawrence), majku dvoje djece čija je privatna situacija i više nego komplicirana. Uz to, konstantno ju muče financijski problemi. Na nagovor prijateljice kreće u veoma nesigurne vode – želi postati inovatorica. Nakon početnih neuspjeha i odbijanja, vrlo brzo se snađe u ovom novom, poslovnom svijetu. Za Jennifer je ova uloga donijela još jednu nominaciju za Oscara.

Mother!

Ovdje je riječ o filmu hvaljenog redatelja Darrena Aronofskog od kojeg se mnogo očekivalo, no mišljenja su bila izuzetno podijeljena. Činjenica je kako kompletan film zapravo ima preneseno značenje. Priča prati bračni par koji kreće u novu fazu zajedničkog života te zajedničkim snagama renoviraju kuću u ruralnom krajoliku. Iako je naizgled riječ o normalnoj priči, film skreće u neke čudnije smjerove te ga je na trenutke i teško pratiti. Međutim, na samom kraju postaje jasno o čemu je svo vrijeme bila riječ i što je Aronofski htio postići. Osim Lawrence, u ovom filmu ulogu ima Javier Bardem. Iako je publika imala izuzetno različita mišljenja, kritičari su film i glumačke izvedbe hvalili.

Don’t Look Up

Don’t Look Up je posljednje ostvarenje Jennifer Lawrence. Film se krajem prošle godine počeo prikazivati na Netflixu, a već prije izlaska bilo je jasno kako će postati hit. Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Meryl Streep, Timothee Chalamet, Cate Blanchett i brojni drugi bili su nazivani glumačkom postavom iz snova. Riječ je o filmu redatelja Adama McKaya, a priča prati otkrivanje velikog asteroida koji će udariti u zemlju. Iako je navedeno već bila premisa brojnih filmova i serija, ovdje su stvari ipak malo drugačije, budući da ljudi navedene vijesti jednostavno ignoriraju. Iako ga neki vole, a neki ne, mora se priznati kako je film vrhunska kritika na račun društva u kojem živimo.

Filmovi koje također vrijedi pogledati:

  • X-men: First Class
  • Hunger games trilogija
  • Passengers
  • Red Sparrow
  • Serena

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori