Što nam je otkrio Jean-Marc Vallée, režiser poznat po seriji Male laži i Oštri predmeti

Što nam je otkrio Jean-Marc Vallée, režiser poznat po seriji Male laži i Oštri predmeti

Za točno četiri dana, 9. srpnja, na male ekrane dolazi serija Oštri predmeti. Radi se o drugom televizijskom radu režisera JeanMarca Valléea, najpoznatijeg po filmovima kao što su Divljina s Reese Witherspoon i Dobri dileri iz Dallasa za koji je bio nominiran za nagradu Oscar.  Nakon Malih laži gledat ćemo seriju Oštri predmeti, obje je režirao, no ovog puta pratimo glavni lik koji interpretira Amy Adams… Kako je bilo snimati ovu iščekivanu seriju pročitajte u nastavku, a na ovom linku doznajte što mislimo seriji nakon što smo je među prvima cijelu pogledali.

Prvo Male laži, sada Oštri predmeti… Iznimno ste zaposleni, idete li ikada na odmor?

Uzimam veliku stanku i odmor, sada u srpnju, taman sam gotov… Umoran sam i postajem sve sjeđi i ćelaviji…

Kako ste reagirali, što ste pomislili kada Vam je ponuđena ekranizacija knjige Gillian Flynn?

Kao da se radi o djelu Tennessee Williama na steroidima, na LSD-u. Svijet koji je kreirala, i lik koji Amy glumi… nikada nisam čuo, vidio, pročitao nešto takvo. Malo me je bilo strah u tom smislu. Ovo je bila zapravo pozivnica za Amy. Nas dvoje smo zajedno radili na projektu o Janis Joplin koji nije uspio… Ona je dobila pozivnicu za projekt. Poslala mi je knjigu s porukom “Hoćeš li se igrati sa mnom u pješčaniku?” Ja tada još nisam radio ništa televizijski. U tom trenutku nisam počeo niti Male laži. Pristao sam na Oštre predmete kao moj prvi televizijski project. I u sljedećem trenutku – Reese Witherspoon mi se obratila za Male laži. Pokušao sam raditi samo epizodu, dvije. No, nisam mogao. Kao da radite film, ne želite stati, ne želite napustiti glumce i likove. Radeći jedno i drugo skoro paralelno, osjećao sam se kao da trčim maraton…

Jeste li sigurni da bi mogli odbingeati ovu seriju? Epizode su jako ekspresivne, ne znam je li to izvedivo…

Ja sam to učinio prije dva mjeseca. Taman smo završavali, i morali smo proći svih osam epizoda. I jesmo. Odjednom. No, moje bingeanje nije kao kod publike – ja pratim što još mogu učiniti u seriji.

Kako biste opisali seriju? Ima elemente horora, trilera…

U osnovi se radi o istraživanju umorstva, tako da se radi o krimiću. No isto tako se radi i o istraživanju glavnog lika. Ona je isto misterij. Što joj se desilo? Zašto radi sve što radi?

Amy je izjavila da ste nevjerovatan pripovjedač priča o ženskoj boli. Način kako pričate o njoj je jako privlačan. Kao da kružite oko nje dok ne dođete u središte stvari. Mislim da svi koji su pogledali Male laži to vide, i primjećujemo taj process i ovdje…

Pa, zapravo ja nisam napisao, osmislio ova djela. Male laži su zapravo roman… Romani i scenariji su već postojali kada sam ja krenuo raditi. No, zanimljivo je raditi s tim snažnim ženama. Znamo se prepirati, prilično je izazovno, no naučili smo raditi zajedno, poštivati se. No, ova serija je bila teža nego Male laži…

Na koji način je bila teža?

Zbog sadržaja. Mene je bilo strah projekta, htio sam se više pripremiti, više istražiti, no svi ostali su već bili spremni. Tako da sam se odlučio upustiti u to. Radio sam s odličnim glumcima, s odličnim materijalom i kada smo krenuli ustalili smo svoj neki ritam. Amy je bila jako hrabra što se upustila u sve to i što me povukla za sobom. Pogotovo jer nisam radio s takvim likovima prije i nisam imao odnos prema njezinom liku te me je bilo strah da joj neću moći pomoći, da ju neću moći voditi.

Jeste li se mogli barem malo poistovjetiti s Camille. Amy vjeruje da će se dosta ljudi s njom poistovjetiti.

Da, dok sam čitao knjigu jako sam htio zavoljeti lik. Prihvatio sam njezinu misiju i cilj. No, ona je posebna, način na koji priča o svojoj majci, način kako priča o sebi. Njezina hrabrost, njezin seksualni život, njezino pijenje… Jako mi se svidjela, htio sam joj pomoći. I kada napravi nešto loše – htio sam ju spriječiti.

Camillin unutarnji glas je velika stvar u seriji. Koliko je teško bilo njega dočarati?

Pisci su odlučili da neće upotrijebiti funkciju naratora. Što je meni isprva bilo jako neobično jer sam htio čuti tu ženu kako govori. No, našli smo načina da vizualno predočimo sve to što u knjizi slušamo od naratora, tj. nje.

Glazba je imala veliku ulogu u Malim lažima i ovdje je jako bitan faktor. Postoji poseban naziv za način kako ste upotrijebili glazbu, ono kada publika čuje što i lik čuje….

To je dijegetičnost. Kada likovi čuju glazbu to je dijegetično, a kada ne – to je ekstra dijegetično. Meni je to jedan od najuzbudljivijih dijelova… U svim dijelovima pokušavam uvesti glazbu u priču tako da ne izgleda da interveniram s glazbom. Likovi kreiraju glazbu, a mi ju čujemo.

Čini li Vam se da ste dobili ova dva posla u savršenom trenutku, uzevši u obzir vrijeme i teme serija?

Čini se da je Me Too pokret pridonio uspjehu Malih laži. Ili činjenica da gledate Nicole Kidman kako glumi lik zlostavljane žene i njezinu fantastičnu izvedbu čini temu bližom i javn(ij)om.

Dakle, oba djela daju nam priliku da progovorimo o stvarima u stvarnom životu…

Hm, zanimljivo je kod Oštrih predmeta… nasilje nije od strane muškarca, ovdje su žena protiv žene.

Premijera ove osmodijelne HBO serije biti će 9. srpnja u 20 sati na HBO kanalu, a prva epizoda će istoga dana biti dostupna i na HBO GO-u.

Foto: HBO

Učitati još
Zatvori