Počinje prvi Japanski film festival. Imamo detalje za sve filmoljupce
Počinje prvi Japanski film festival. Imamo detalje za sve filmoljupce

Počinje prvi Japanski film festival.
Imamo detalje za sve filmoljupce

Svečano otvorenje 1. Japanskog film festivala održat će se u petak 17. studenoga u 17:30 sati u Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol (Nova Ves 17, Zagreb). Najavljen je dolazak japanskog veleposlanika g. Masato Iso, japanske glumice gđe. Izumi Yamaguchi, japanskog producenta i drugih predstavnika japanske delegacije, a iste večeri premjerno će biti prikazan dokumentarni film Rezonantna duša (2023.), biografija Hokiichija Hanawe, japanskog nacionalnog učenjaka koji je bio aktivan u Edo razdoblju (1603.-1868.), a čije je životno poslanje bilo za dobrobit svijeta i  budućih generacija. Iako potpuno slijep, prikupio je veliku količinu vrijedne japanske književnosti i raznih povijesnih materijala iz cijelog Japana. Sakupio je i objavio Gunsho Ruishu, golemu zbirku od oko 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti u nastojanju da je prenese budućim generacijama.

Prvu festivalsku večer, filmska publika imat će priliku pogledti i Oblik za budućnost  (2021.), film posvećen zanatu. Takvih tematskih filmova ima dosta u Japanu, za razliku od hrvatske kinematografije. Film prikazuje razbijenu obitelj koja se ponovno povezuje kroz izradu keramike.

japanski film festival

Priča o dvoje mladih

Druge festivalske večeri, 18. studenoga od 18 sati prikazivati će se animirani film Za tunel do ljeta, izlaz zbogom (2022.), nezaboravna priča nostalgije i brzine koja se odvija u ruralnom kraju, a ispričana je u animae stilu. Riječ je o adaptaciji romana Maze Hachime čiji je debitantski roman osvojio “Gaga Award” i “Judges’ Special Award” na 13th Shogakukan Light Novel Award. Riječ je o light novel književnom žanru, štivu koje se lako čita, interesantno je i privlačno širokoj publici. Film priča priču o dvoje mladih koji formiraju partnerstvo kako bi istražili tajanstveni tunel Urashima i dobili ono što žele. Režirao ga je Tomohisa Taguchi, redatelj animacije poznat po svojim vizualnim izričajima (Digimon Adventure: Last Evolution i Akudama Driv), a originalni dizajn likova i ilustracije napravio je Kukka, poznat po izvrsnim i dramatičnim ilustracijama.

japanski film festival

Najstariji festivalski film

Najstariji festivalski film WAYA! (2011.), koji će također biti prikazan druge festivalske večeri, na komičan način prikazuje svakodnevni život jedne lokalne zajednice u Japanu. U filmu glumi Jun Idoda iz japanskog komičarskog dua Speedwagon, a Matsui Jurini i Yagami Kumi, članovima popularne idol grupe SKE48 iz Nagoye, ovo je bilo prvo pojavljivanje u filmu.

Posljednja večer festivala donosi nam film Kitakaze Autsajder (2022.), dramu o etničkim Korejcima u Japanu koja propituje što je to obitelj i mogu li se prekinute obiteljske veze doista obnoviti velikom ljubavlju. Posljednja ovogodišnja festivalska projekcija je introspektivan kratkometražni polusatni film Herojeva melodija (2021.) koji ispituje potencijale pojedinca, prati njegovo odustajanje od vlastitih snova, davanje druge šanse sebi kako bi svoje stare snove ipak ostvario.

japanski film festival

Nastavak festivala u Japanu

Prvi Japanski film festival čini tek prvi dio programa Japan Croatia film festivala, dok će se nastavak održati tijekom prosinca na 2. Hrvatskom filmskom festivalu u Ikebukuru,u Tokiju od 15. – 17. prosinca 2023. Naime, 1. Hrvatski film festival održan je od 17. do 19. prosinca 2021. u Photographic Museumu u Tokiju. Festival je otvoren filmom “Ribarenje i ribarsko prigovaranje” u režiji Milana Trenca koji je, kao i ostali prikazani filmovi, dobio odlične kritike publike. Ipak, lani se istaknuo animirani film Dalibora Barića kao jedini dugometražni film u povijesti hrvatskog filmskog stvaralaštva koji je ušao u konkurenciju za Oscara.

Japan Croatia film festival prepoznat je kao iznimno kulturno događanje te je dobio nominalnu potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj kao i Hrvatskog veleposlanstva u Japanu. Svi festivalski filmovi bit će prikazani po prvi put u toj zemlji s ciljem zbližavanja i produbljivanja prijateljskih odnosa Hrvatske i Japana – ističe Edouard Tripković-Katayama isrped organizatora ovog festivala – Japan Croatia Society.

Program za Japanski film festival

17. studenoga 2023.
• 17:30 – 18:15  Svečano otvaranje
• 18:20 – 19:30  Rezonantna duša – biografije Hokiichija Hanawe (62 min)
• 20:00 – 21:35  Oblik za budućnost (104 min)

18. studenoga 2023.
• 18:00-19:30  Za tunel do ljeta, izlaz zbogom (83 min)
• 20:00-21:45  Waya! (101 min)

19. studenoga 2023.
• 18:00-18:30  Herojeva melodija (30 min)
• 19:00-21:35  Kitakaze Autsajder (151 min)

Foto: iStock

Učitati još
Zatvori