‘Jane Fonda u pet činova’ – intrigantan dokumentarac o legendarnoj glumici

‘Jane Fonda u pet činova’ – intrigantan dokumentarac o legendarnoj glumici

Nagrađivana dokumentaristica Susan Lacy donosi intiman pogled na jednu od ikona filma, popularne kulture, fitnessa te političkog aktivizma – Jane Fonda. Njezin film ‘Jane Fonda u pet činova’ (Jane Fonda in five acts) intiman je pogled na Fondin jedinstveni put – to je priča o djevojci iz susjedstva, aktivistici i tajkunici fitnesa. Oskarovka Jane Fonda živjela je životom obilježenim kontroverzama, tragedijom i preobrazbom, a sve je to učinila pred očima javnosti.

Dokumentarac  je zasnovan na snimljenim intervjuima dugim 21 sat, u kojima Fonda iskreno i otvoreno govori o svom životu i pogreškama. Istražuje bol majčina samoubojstva, emocionalnu nedostupnost oca, 30 godina poremećaja prehrane i tri braka s poznatim, ali potpuno suprotnim muškarcima. Susan Lacy također koristi intervjue s obitelji i prijateljima, rijetke privatne snimke, kao i one koje pokazuju užurbani život koji vodi danas s 80 godina, nazivajući ga ‘početak svog posljednjeg čina’.

U filmu su između ostalih, korišteni i intervjui s Robertom Redfordom, Lily Tomlin, producenticom Paulom Weinstein i bivšim supruzima Tomom Haydenom i Tedom Turnerom. Prva četiri čina Fondina života nazvana su prema četvorici muškarca s kojima je dijelila osobne i profesionalne ambicije i koji su jako utjecali na njih. Peti čin je nazvan po samoj Fondi, koja se suprotstavlja svojim demonima, ponovno se povezuje sa svojom obitelji i nastavlja uspješnu karijeru i kao glumica i kao aktivistica, ali ovog puta posve pod svojim uvjetima.

What in the world is the matter with Jane Fonda? I feel so sorry for Henry Fonda, who’s a nice man. – riječi su Richarda Nixona iz 1972., uhvaćene na snimci, kada je Jane Fonda prihvatila poziv vlade Sjevernog Vijetnama da posjeti Hanoi.  Putovanje je kulminiralo kada su je fotografirali uz protuzračno oružje koje je korišteno u borbi protiv letjelica SAD-a. Upravo taj trenutak je Lacy uzela kao prijelomnu točku percepcije Jane Fonda – ne samo kao glumice i još jednog lijepog lica Hollywooda, već kao osobe koja se žustro bori za društvo u koje vjeruje. Fonda je tijekom filma stalno u centru pažnje, brutalno iskrena i dijeli najintimnije trenutke, u svakom činu filma. Jasno i iskreno izražava žaljenje radi svojih razvoda braka, stalnih putovanja i političkog aktivizma i kakav je utjecaj takav život ostavio na njezinu djecu, iako ju djeca u potpunosti prihvaćaju točno onakvu kakva jest. U filmu ćete čuti i vidjeti njezinu percepciju licemjerja jer živi luksuznim životom, a bori se za ekonomsku pravdu. Fonda je u filmu prikazana kao kompleksna žena, puna kontradikcija, koja je živjela izuzetnim životom i koja se sada nalazi u vremenu i prostoru kada se može suočiti sa svime dobrim i lošim u svome životu. Danas, i dalje kreativno i politički aktivna, Jane Fonda pokazuje da nema ograničenja u životu, čak niti u svom, njezinim riječima – posljednjem, petom, poglavlju. 

Dokumentarac Jane Fonda u pet činova režirala je i producirala Susan Lacy koja je istovremeno i producentica, uz Emmu Pildes i Jessicu Levin, direktor fotografije je Sam Painter dok je za glazbu zadužen Paul Cantelon. Film je premijerno prikazan na HBO GO-u 25. rujna, dok će premijera na HBO kanalu biti 4. listopada u 21.45 h.

Učitati još
Zatvori