Uskoro ćemo u kinima gledati biopic o J.R.R. Tolkienu

Uskoro ćemo u kinima gledati
biopic o J.R.R. Tolkienu

Nicholas Hoult, Equals

Nicholas Hoult glumit će naslovnu ulogu u biopicu o velikome piscu, autoru Hobita, Gospodara prstenova i Silmarilliona! Uz njega na velikome platnu gledat ćemo i Lily Collins u ulozi Edith Bratt, njegove velike ljubavi i inspiracije za likove princeza u Gospodaru prstenova. Film je režirao Dome Karukoski, dok scenarij potpisuju David Gleeson i Stephen Beresford.

Tolkien – film koji ćemo svi gledati ovog proljeća

Bit će zanimljivo pogledati film koji prati tvorca cijelog jednog, možda čak i najpopularnijeg žanra 20. stoljeća, Johna Ronalda Reuela Tolkiena CBE FRSL, engleskog književnika, pjesnika, filologa i sveučilišnog profesora koji je najpoznatiji kao autor djela Hobit, Gospodar prstenova i Silmarillion. Služio je kao Rawlinson i Bosworth profesor anglosaksonskog, kao član Pembroke Collegea od 1925. do 1945. te kao Merton profesor engleskog jezika i književnosti na Merton Collegeu u Oxfordu, od 1945. do 1959. godine. U razdoblju prije drugog svjetskog rata bio je blizak prijatelj poznatih pisaca fantastike i kršćanske apologetike C.S. Lewisa, Owena Barfielda i Charlesa Williamsa koji su zajedno, izmjenjujući međusobno mišljenja, ideje i djela u radu, bili poznati kao grupa Inklings. Kraljica Elizabeta II. je imenovala Tolkiena zapovjednikom Reda Britanskog Carstva, 28. ožujka 1972.

Nakon Tolkienove smrti, njegov sin Christopher je objavio niz radova na temelju opsežnih bilješki i neobjavljenih rukopisa svoga oca, uključujući i Silmarillion koji zajedno sa Hobitom i Gospodarom prstenova čini spojenu strukturu priča, pjesama, fiktivne povijesti te izumljenog jezika i književnih eseja o svjetovima zvanim Međuzemlje i Arda. Između 1951. i 1955. godine, Tolkien primjenjuje naziv legendarium za veći dio tih spisa. Iako su mnogi drugi autori objavljivali radove iz područja fantazije prije Tolkiena, veliki uspjeh Hobita i Gospodara prstenova je doveo do izravnog populariziranja ovog žanra. Prema tome Tolkien se popularno identificira kao otac moderne fantastičke literature, ili točnije, visoke fantazije. Godine 2008., prema listu The Times rangiran je kao šesti na popisu 50 najvećih britanskih pisaca od 1945. godine.

Uz Nicholasa Houlta i Lilly Collins u filmu ćemo gledati još i Colma Meaneyja, Toma Glynn-Carneyja, Genevieve O’Reilly i Craiga Robertsa. Film dolazi u kina tijekom svibnja 2019.

Lily Collins, Love, Rosie

Učitati još
Zatvori