If you had another shot: Eminemov nastup raspametio publiku na Oscarima, 17 godina nakon što je osvojio nagradu

If you had another shot: Eminemov nastup raspametio publiku na Oscarima, 17 godina nakon što je osvojio nagradu

Iza nas je 92. dodjela Oscara koja je, što se tiče filmskih nagrada, prošla bez iznenađenja. Međutim, iako smo svi očekivali da će Phoenix odnijeti nagradu za najboljeg glumca, a Parazit za najbolji film, baš nitko nije mogao zamisliti da će Eminem stati na pozornicu u Dolby Theatreu.

Samim time uslijedio je šok među glumačkom elitom: otkud Eminem i zašto sada?

Dok su neki vrlo brzo uhvatili ritam i počeli pjevati zajedno s reperom, bilo je i onih s čijim se reakcijama internet trenutno naslađuje – poput one Martina Scorsesea ili Idine Menzel. Na kraju nastupa, kao jednom od izvođača koji su zauvijek zadužili rap glazbu (bez obzira na nedavne albume), Eminemu su se uzvanici svi redom ustali.

https://www.youtube.com/watch?v=_u9–aDNWqk

Nastup koji kasni 17 godina

Na Oscarima se prikazao montirani video koji odaje počast pobjednicima u kategoriji najbolje originalne pjesme tijekom godina. Situacija je postala sumnjiva kad je prikazan duži clip iz filma 8 mile u kojem je Eminem i glumio. Međutim, nitko u publici pa ni gledatelji, nisu uočili nešto sumnjivo. Tako je nastalo opće čuđenje kad se reper pojavio na pozornici i započeo spektakl pjesmom Lose Yourself.

Eminem je izvedbom nadoknadio publici ‘dug’ još iz 2003. godine kad je pjesma nagrađena Oscarom. Te su se godine svi pitali zašto je zlatni kipić preuzeo Luis Resto, a ne reper osobno. Isto tako, Eminem nikad svoju pjesmu nije izveo na pozornici Oscara – dosad. Umjesto u Los Angelesu, tu je večer proveo u svom Detroitu. Djelomično je razlog tomu činjenica da jednostavno nije imao volju za dodjelama nagrada, ali i to što su se rap glazbena djela uvijek gledala kao posebna kategorija.

„Spavao sam tu večer. Nisam mislio da postoji i najmanja šansa za pobjedu. Kad sam saznao da sam nominiran, mislio sam da je to samo za glumce…Nisam znao što zapravo Grammyji ili Oscari znače“, započeo je u intervju za Behind the Boards.

„Zbunilo me kad su pričali o nagradi Oscar. Govorili su o mojoj pjesmi, ali ja sam si mislio: ‘okej, ali zar nije da drugi filmovi imaju rock pjesme i slično?’ Tada sam mislio da rap nikad ne dobije pošteni tretman. To je bio jedan od razloga zašto nisam išao na prvu dodjelu Grammyja na koju sam bio pozvan, protestirao sam. Nisam shvaćao zašto postoji posebna kategorija za rap i zašto rap album ne može biti biti u kategoriji za najbolji album.“

Tijekom proba je svečana dvorana bila pod ključem, a u slučaju da se vijest o iznenadnom nastupu pročuje, Eminem je zadržao pravo da otkaže u zadnji tren. Jedan od navodnih razloga zašto je sada pristao izvesti pjesmu je i činjenica da je prije 17 godina nije htio cenzurirati, a to je bio uvjet.

Reper se o svom nastupu na 92. dodjeli Oscara oglasio i sa službenog Twittera i referirao se na stihove koji otvaraju Lose Yourself: “Look, if you had one job or one opportunity…Hvala Akademiji. Žao mi je što mi je trebalo 18 godina.”

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori