Pogledajte pet horror filmova koje su režirale žene

Pogledajte pet horror filmova koje
su režirale žene

Carrie

Filmovi i serije najbolji su nam prijatelji ovih dana dok većinu vremena provodimo kod kuće. Osim filmova koji će nam instant popraviti raspoloženje, upustite se u avanturu i pripremite se za horror night. Ovo su horror filmovi koje su napravile žene.

Horror filmovi za movie night u samoizolaciji

Redateljske palice u filmskom svijetu često preuzimaju muškarci. Međutim ni žene ne zaostaju pa su tako neke od redateljica zaslužne za sjajna filmska ostvarenja koja su ostala zapisana u povijesti filma. Vrijeme samoizolacije idealno je za pogledati neke od najboljih strašnih filmova koje su režirale žene.

American Psycho (Mary Haron)


Jedan od kultnih filmova izašao je 2000. godine a režirale su ga i napisale žene. Scenaristica Guinevere Turner tvrdi kako je American Psycho pravi feministički film. „To je satira o tome kako se muškarci natječu jedni s drugima. U ovom nerealnom svijetu, žene su stavljene na zadnje mjesto, nakon površnih i taštih promišljanja muškaraca. A iako su sve žene u filmu tragično ubijene, ovaj film ipak snažno govori o tome kako ih muškarci doživljavaju i tretiraju. „ U ovom filmu je satira snažno upotrebljena kako bi ukazala na problem patrijarhata. Definitivno jedan od zastrašujućih filmova koji morate pogledate.

Carrie (Kimberly Peirce)

Ovaj remake klasičnog horrora iz 1976. napravljenog prema noveli Stephena Kinga režirala je Kimberly Peirce. Radnja je ista a prati neadaptiranu srednjoškolku, odgojenu u religioznoj obitelji koja trpi sustavno zlostavljanje od svojih vršnjaka. Carrie posjeduje posebne moći – može pomicati predmete umom i to otkrije nakon nemilog događaja zlostavljanja. I tu stvari postaju strašnije. Ova adaptacija iz 2013. pokazuje probleme i strahove s kojima se žene suočavaju kroz odrastanje.

The Babadook (Jennifer Kent)

Ovaj psihološki triler iz 2014. apsolutni je hit ovog žanra. Scenaristica i redateljica Jennifer Kent u ovom se filmu bavi složenim i proganjanim emocijama i svemu što se skriva iza tuge i trauma. Radnja prati čudovište (babarogu) koja prati udovicu i majku te njezinog sina. Zastrašujuć ali emotivan Babadook definitivno zaslužuje biti na listi.

Jennifer’s Body (Karyn Kusama)

Sad već pomalo zaboravljena Megan Fox u glavnoj je ulozi ovog horrora iz 2009. godine. Uz Amandu Seyfried. Megan glumi srednjoškolku koja svoj bijes projicira i iskaljuje na muškarcima iz razreda. Feministički kultni klasik s ciljem osnaživanja žena i zamjenom uloga u patrijarhalnom društvu.

Kiss of the Damned (Alexandra Cassavetes)

Ovaj film nije toliko strašan ali je definitivno jedan od naših favorita za Scary movie night u samoizolaciji. “Kiss of the Damned” je film iz 2013. o scenaristu koji se zaljubljuje u prekrasnu vampiricu. Film prožet romansom, erotikom, malo podsjeća na filmove slične tematike iz sedamdesetih. Mogu li ljubav i požuda promijeniti vampirske nagone? Ovaj film možda da odgovore na neka od pitanja. Za večer opuštanja, svakako preporučujemo.

Foto: Screenshot, YouTube

Učitati još
Zatvori