Od opere Ive Josipovića do Krležine ‘Lede’, izdvojili smo najbolje iz nove sezone zagrebačkog HNK-a
Od opere Ive Josipovića do Krležine ‘Lede’, izdvojili smo najbolje iz nove sezone zagrebačkog HNK-a

Od opere Ive Josipovića do Krležine ‘Lede’, izdvojili smo najbolje iz nove sezone zagrebačkog HNK-a

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ovih je dana predstavilo repertoar za idući sezonu, a ugodnih iznenađenja ne manjka. Imenovana intendantica dr. sc. Iva Hraste Sočo na predstavljanju je rekla kako će mjesto na sceni pronaći će velika imena, kao i mladi umjetnici. Vjerujem da će spoj klasičnog i modernog, iskustva i mladosti rezultirati sjajnim i rado gledanim naslovima. HNK tako donosi pregršt novih naslova i premijera, a izdvojili smo najbolje.

Operni program koji vrijedi popratiti

Prva operna premijera na rasporedu je u listopadu, a čast je pripala Verdijevom klasiku Nabucco. HNK u Zagrebu ovom će operom postati dom umjetnicima zavidne svjetske karijere, dirigentom Pier Giorgiom Morandijem i režiserom Giancarlom del Monacom. Nakon gotovo četrdeset godina od posljednje premijere u Zagrebu, Nabucco će pokazati svu raskoš i domete zagrebačkog opernog ansambla.

Tu je i Šišmiš Johanna Straussa ml. čijim će se postavljanjem HNK pridružiti svjetskim opernim kućama koje ovu komičnu operetu u tri čina tradicionalno imaju na svome repertoaru. Opera se vraća na zagrebačke daske prije Božića, u režiji Krešimira Dolenčića.

Tu je i posebno iznenađenje koje je na rasporedu idućeg proljeća. Riječ je o praizvedbi opere Lennon, čiji je autor bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Dramski repertoar s naglaskom na klasiku

U dramskom repertoaru naglasak je stavljen na svjetsku i hrvatsku klasiku te na domaći i međunarodni suvremeni tekst. Svoju prvu izvedbu u povijesti zagrebačkog HNK u listopadu će tako doživjeti Molièrov Don Juan, kojeg će režirati nagrađivani redatelj Dejan Projkovski. Druga dramska premijera bit će Plodna voda – novi dramski tekst suvremene hrvatske spisateljice Marine Vujčić, koji je 2020. nagrađen najvažnijom hrvatskom nagradom za neobjavljeni dramski tekst, prvom Nagradom Marin Držić. Premijera je predviđena za prosinac, a režirat će ga Nenni Delmestre.

Poslije više od dva desetljeća, na sceni HNK u Zagrebu premijerno će biti izvedena Krležina Leda, koja kao završni dio Glembajevskoga ciklusa groteskno predstavlja zrcalo uspona i potpuna raspada jedne obitelji. Svojevrsnu zagrebačku vizuru ovog djela unijet će režija Franke Perković.

Baletne premijere uz poznate koreografe

Ako je suditi prema najavi, očekuje nas i jedna od boljih baletnih sezona.

Prva baletna premijera je koprodukcija s riječkim HNK Ivana pl. Zajca – balet Spartak Arama Hačaturjana. U zagrebačkom Baletu Spartak nikada nije izvođen kao cjelovito baletno djelo te će ova koreografija Jirija Bubeničeka biti prvo cjelovito uprizorenje ovoga baleta na našoj pozornici. Na rasporedu je u siječnju iduće godine.

Još jedna koprodukcija s riječkim nacionalnim kazalištem bit će balet Čajkovski. Životno putovanje Čajkovskog svojom koreografijom prikazat će mladi španjolski plesač i koreograf Cayetano Soto.

Krajem sezone zagrebački će Balet u jednoj večeri predstaviti čak tri suvremena baletna djela (Triple Bill): Prelaženje linije, renomiranih europskih koreografa mlađe generacije Francesca Nappe, Massimiliana Volpinija i Philippa Kratza.

Suradnje najvećih glazbenih institucija

Važnost suradnje vodećih hrvatskih glazbenih institucija nova intendantica želi naglasiti kroz Komorni ciklus koncerata Zagrebačke filharmonije i HNK u Zagrebu. Glazbenici Zagrebačke filharmonije, ali i Orkestra HNK u Zagrebu, u ciklusu komornih koncerata koji će se održavati nedjeljom ujutro u foyeru kazališta omogućit će publici novi vid orkestralnog zvuka i djelovanja članova oba orkestra. HNK u Zagrebu i ZF će nastaviti suradnju i na drugim projektima.

Uz sve navedeno, tu su i brojni popratni programi i iznenađenja koja nam od jeseni sprema HNK u Zagrebu.

Foto: Mara Bratoš, Unsplash

Učitati još
Zatvori