‘Guilty pleasure’ filmovi u kojima ćete uvijek uživati

‘Guilty pleasure’ filmovi u
kojima ćete uvijek uživati

Footloose

Postoje oni filmovi koje ćete uvijek gledati bez obzira osvojili oni nagrade ili im je prosječna ocjena na IMDb 6,2. Upravo takvi, guilty pleasure, filmovi potrebni su za ostvarivanje tog udobnog i toplog osjećaja u ovom depresivnom i tmurnom siječnju…

Ace Ventura: Pet Detective, Ace Ventura: Šašavi detektiv

Ace Ventura je komedija koja je Jima Carreya lansirala među najtraženije komičare današnjeg doba. Carrey u ovom filmu tumači privatnog detektiva specijaliziranog za pronalaženje nestalih kućnih ljubimaca, koji dobije zadatak da pronađe Pahuljicu, delfina-maskotu ragbi tima Miami Dolphins, kojeg je netko ukrao iz bazena na stadionu.

MV5BMTUwOTU0MDMwNV5BMl5BanBnXkFtZTcwNjQ4NDIwNA@@._V1_SY1000_CR0,0,1467,1000_AL_

The Goonies

Film The Goonies redatelja Richarda Donnera iz 1985. godine donosi priču o skupini djece koja traže legendarno blago. Film je instantno dobio kultni status radi svojih nezaboravnih scena. Izvrstan pustolovni film, raskošan spektakl za djecu i cijelu obitelj koji očarava maštu, izuzetno napet, zabavan i duhovit. Inače poznat kao redatelj velikih akcijskih hitova Smrtnonosno oružje i horora Pretkazanje, Richard Donner izvrsno se snašao u ulozi redatelja filma za djecu, što i nije tako neobično jer je i ova, kao i sve Donnerove priče, u stvari priča o borbi dobra i zla.

MV5BMTk2MzI4NDAyNV5BMl5BanBnXkFtZTcwMDc3NzMyNw@@._V1_SY1000_CR0,0,1486,1000_AL_

The Breakfast Club, Klub ranoranilaca

The Breakfast Club je kultni teen film koji radnju ima samo u jednoj noći. Pet potpuno različitih tinejdžera odslužuje kaznu u maloj školi u predgrađu Chicaga. Oni su tu zbog ispaljivanja signalne rakete u školskom ormariću, markiranja, zlostavljanja i uključivanja školskog alarma. Silom prilika ova neobična skupina pronaći će zajednički jezik i shvatiti da, unatoč početnim razlikima, oni dijele iste probleme i osjećaje. Različiti tinejdžeri iz različitih školskih klika mora odraditi kaznu u jednoj prostoriji i pokušati pronaći zajednički jezik, a osim odličnog soundtracka iz filma pamtimo i jako dobre citate.

teen-filmovi-Klub ranoranilaca

teen-filmovi-14

Grease, Briljantin

Kalifornija, 1959. Južnoamerikanac Danny Zuko (John Travolta) i Australka Sandy Olsson (Olivia Newton-John) jako su zaljubljeni. Vrijeme provode na plaži, no kada praznici završe shvate da oboje idu u istu školu. Danny je vođa skupine koja nosi crne jakne, a Sandy se druži s Ružičastim damama, djevojkama koje se odijevaju u ružičasto. Zbog te veze Zunko postaje predmetom poruge svojih prijatelja. Danny i Sandy pokušavaju biti što sličniji da mogu biti zajedno.
Neke pjesme iz Briljantina poput Youre The One I Want, Hopelessly Devoted to You, Summer Nights i Greased Lightnin’ postali su hitovi na glazbenim top-ljestvicama.

grease cover

Ghostbusters, Istjerivači duhova

Ovaj film je odličan primjer komedije osamdesetih i izvor nebrojenih citata pop kulture. Film je 1985.godine bio nominiran za dva Oscara i za Zlatni globus. Film ima nominaciju i za Grammy u kategoriji najboljeg albuma filmske glazbe. Dobio je nagradu BAFTA za najbolju originalnu pjesmu. Peter Venkman (Bill Murray), Ray Stantz (Dan Aykroyd) i Egon Spengler (Harold Ramis) tri su istraživača na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Nakon isteka stipendije, dobivaju otkaz te osnivaju tvrtku za istjerivanje duhova nazvanu Istjerivači duhova.

Prva im je mušterija čelistica Dana Barrett (Sigourney Weaver) koju je duh istjerao iz stana na 22. katu nebodera u četvrti Central Park West. Čini se da i Danin susjed Louis Tully (Rick Moranis) također ima problema s čudnim zbivanjima u zgradi. Naoružani protonskim puškama, Istjerivači duhova postaju silno popularni, a pridružuje im se i Winston Zeddmore (Ernie Hudson) koji traži dobro plaćen posao.

Ghostbusters

Legally Blonde, Plavuša s Harvarda

Plavuša s Harvarda jedno od je od najugodnijih kinematografskih iznenađenja proteklih godina. Snimljen s tek osamnaest milijuna dolara, što je za današnje holivudske prilike poprilično skroman budžet, i bez velikih zvijezda, film je samo na američkim kino blagajnama zaradio 95 milijuna dolara. Nije samo publika hrlila na taj film nego su je opravdano hvalili i kritičari. Riječ je o nadasve simpatičnoj i duhovitoj komediji koja se na inteligentan i zabavan način suprotstavlja predrasudama o zgodnim pomodnim curama koje moraju biti praznoglave. Film je funkcionalno režirao mladi Australac djelomično hrvatskih korijena Robert Luketic, no glavne zasluge za silan uspjeh svakako idu nikad slađoj Reese Witherspoon, kojoj je to uvjerljivo najveće dostignuće dosadašnje glumačke karijere. Prošle je godine snimljen i manje zapažen nastavak.

Legally Blonde merch

Top Gun

U režiji istaknutog Tonyja Scotta nastao je veliki filmski hit iz sredine 80-tih godina, koji je dobrim dijelom lansirao karijeru Tonyja Scotta u prvu lige holivudskih redatelja, ali istovremeno i karijeru Toma Cruisea, koji postaje velika svjetska zvijezda. Tinejdžerice širom svijeta se nisu mogle zasiti Toma Cruisea, a glazba iz filma postaje hit na svim svjetskim glazbenih ljestvicama. Osim Toma Cruisa, u filmu glume Kelly McGllis i Val Kilmer.

Footloose

Priča o tinejdžerskom buntu u kombinaciji s nevjerovatnim plesom. Tinejdžer Ren i s obitelji se doseljava u mali grad i doživljava pravi kulturni šok. U tom gradu rock muzika i ples nisu dozvoljeni. On odlučuje da se bori proptiv toga. Kevin Bacon je ostvario kultnu ulogu u ovom filmu.

Footloose 2

footloose 3

Little Shop of Horrors, Mala trgovina užasa

Little Shop of Horrors američki je humoristični horor mjuzikl iz 1986. kojeg je režirao Frank Oz a govori o ogromnoj biljci ljudožderci koju uzgaja smušeni cvjećar. To je drugi film snimljen po istoimenoj kazališnoj predstavi – prvi je režirao Roger Corman 1960. godina, a njegove teme simbolično govore o biljci kao o Faustu.

Seymour Krelborn je povučeni, neugledni i neuspješni mladić koji radi u jednoj propaloj cvjećarni kod g. Mushnika. Seymour je potajno zaljubljen u kolegicu Audrey koja radi s njim, no ona već ima vezu sa sadističkim zubarom Orinom Scrivellom. Jednog dana Seymour pronalazi neobičnu biljku mesožderku koju nazove Audrey II te ju postavi na izlog cvjećarne što izazove neviđenu pozornost kod kupaca.

The Fifth Element, Peti element

Bruce Willis glumi Korbena Dallasa, njujorškog taksistu koji će postati junak u priči o ljubavi i preživljavaju u 23. stoljeću. U budućnosti kakvu je osmislio režiser Luc Besson, čovječanstvo je krenulo prema zvijezdama, šireći životnu energiju. No svakih 5000 godina, kada se nakratko otvore vrata paralelnih dimenzija, mračna sila napada univerzum. Nadu za spas čovječanstvu može pružiti samo Leeloo (Milla Jovovich), koja predstavlja peti element, životnu snagu. Film je osvojio nagrade César, Golden Screen, Lumiere Award, BAFTA, 1998. godine nominiran je za Oscara u kategoriji najbolji specijalni efekti , a iste godine i za nagradu Saturn.

The Rocky Horror Picture Show

Jedne kišne noći mladom paru pokvari se automobil te su Brad Majors (Barry Bostwick) i Janet Weiss (Susan Sarandon) primorani pomoć potražiti u obližnjem zamku, gdje im dobrodošlicu poželi čudnovati batler Riff Raff (Richard O’Brien). Zamak pripada suludom znanstveniku Dr. Franku N. Furteru (Tim Curry) gdje se upravo odvija razuzdana, dekadentna zabava…

Bez imalo dvojbe najveći i najvažniji kultni film cjelokupne filmske povijesti, ni nakon više od tri desetljeća nije izgubio nimalo od svoje atraktivnosti, lucidnosti i originalnosti, pa se pripremite na najluđe filmsko putovanje koje možete zamisliti. Spajajući užas horora, ritam mjuzikla, maštovitost znanstvene fantastike te salve crnog humora, redatelj Jim Sharman i scenarist Richard O’Brien, po čijem je kazališnom komadu film i snimljen, svijetu su predstavili jednu novu vrstu zabave, koja ne priznaje nikakva ograničenja, tabue ni limite.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori