Hrvatska glumica Gracija Filipović primila je prestižnu nagradu na Berlinaleu

Hrvatska glumica Gracija Filipović primila je
prestižnu nagradu na Berlinaleu

Gracija Filipović i Antoneta Alamat Kusijanović širu su filmsku javnost, kritiku i publiku ‘kupile’ filmom Murina koji je nagrađen u Cannesu i prepoznat kao jedan od ključnih hrvatskih filmova prošle godine, ali po našem mišljenju unatrag puno više. Nakon priznanja na francuskoj rivijeri prošlog ljeta, nagrade u Hamptonsu i filmskom festivalu u Sloveniji pa i razočaranja jer Murina nije poslana kao hrvatski kandidat za Oscara – stiglo je još jedno priznanje, ovoga puta za Graciju Filipović koja je maestralno utjelovila glavnu ulogu u filmu, mladu Juliju koja se bori s patrijarhalnom sredinom i žudi za slobodom koju vidi izvan hrvatskog otoka.

Gracija Filipović proglašena mladom nadom na Berlinaleu

Dubrovačka glumica na još je jednom svjetski poznatom filmskom festivalu, onom u Berlinu, proglašena mladom glumačkom nadom. Primila je nagradu Shooting Stars koja je tako označila kraj programa u koji je Filipović primljena s drugim mladim europskim glumcima. Hrvatska glumica pred kojoj je, bez dileme, intrigantna filmska karijera ove je godine najmlađa dobitnica nagrade i četvrta glumica ikad koja je primljena u Berlinaleov program.

Osim nje, u programu su svojevremeno bile Marija Škaričić, Tihana Lazović i Zrinka Cvitešić, redom naše najuspješnije suvremene glumice.

Murina-plakat cover

S Gracijom i redateljicom Murine, Antonetom Alamat Kusijanović, imali smo priliku razgovarati na ljeto, a razgovor sa ženskim tandemom koji je obilježio filmsku godinu 2021. u Hrvatskoj pročitajte ovdje.

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori