Lewis Capaldi i Ed Sheeran ogolili su dušu u dva sjajna glazbena dokumentarca
Lewis Capaldi i Ed Sheeran ogolili su dušu u dva sjajna glazbena dokumentarca

Lewis Capaldi i Ed Sheeran ogolili su dušu u
dva sjajna glazbena dokumentarca

Na Netflix je ovih dana stigao intimni dokumentarni film koji prati priču jednog od trenutno najomiljenijih svjetskih glazbenika – Lewisa Capaldija. Pod naslovom Lewis Capaldi: How I’m Feeling Now, film predstavlja intimni zapis o ambicioznom tinejdžeru koji je od kreatora viralnog nastupa postao pop zvijezda nominirana za Grammy.

Spomenuti je dokumentarac okarakteriziran kao jedan od najranjivijih i najautentičnijih, a u njemu nalazimo Lewisa Capaldija u ključnom trenutku njegove karijere. Gledatelji dobivaju uvid u njegov osobni život, njegovu borbu da uravnoteži dosadašnji život sa životom jedne od najvećih zvijezda na planeti, sabirući intimni portret njegovog jedinstvenog karaktera. Na Netflix stiže 5. travnja.

Ed Sheeran: The Sum Of It All

No, britanski pop pjevač nije jedina zvijezda koja je svoju intimu odlučila ogoliti u glazbenom dokumentarcu. Isto je učinio i njegov kolega te bliski prijatelj Ed Sheeran. U suradnji s platformi Disney+ najavio je dokumentarnu seriju pod nazivom Ed Sheeran: The Sum Of It All.

Četverodijelna serija, koja će u cijelosti na globalnoj razini biti lansirana na spomenutoj platformi 3. svibnja, donosi nam glazbenikov iskren pogled na njegov privatni život i izazove s kojima se svakodnevno susreće.

Primjetno je kako radnja prati šprancu koju smo mogli vidjeti i u prethodno navedenom dokumentarcu pa tako serija prati Eda nakon što sazna vijesti koje su mu promijenile život, te otkriva svoje poteškoće i pobjede tijekom najizazovnijeg razdoblja njegova života.

Glazbeni dokumentarci koje vrijedi pogledati

U nastavku vam donosimo još sjajnih dokumentaraca koje možete pogledati, a neki od njih mogli bi vas nadahnuti i da počnete slušati novu glazbu.

PS: Ako odlučite svratiti do kina znajte da od 26. ožujka do 2. travnja traje i ZagrebDox, festival dokumentarnog filma u sklopu koje se održava i program Glazbeni Globus. Više informacija dostupno je ovdje.

A Great Day in Harlem

Art Kane, organizirao je 1958. godine skupnu fotografiju najboljih i najutjecajnijih jazz glazbenika tog doba, a sve za magazin Esquire. Dokumentarac prati svako lice s fotografije i donosi priče i razgovore tih velikih glazbenika u iznimno zanimljivom glazbenog vremenu i kontekstu.

A Band Called Death

Ovo je dokumentarac o rock bendu Death, braći Hackney i njihovoj glazbi, protopunku koji su stvarali sami, neznajući kako će tridesetak godina kasnije njihova glazba utjecati na američku, no i glazbenu scenu.

It Might Get Loud

Davis Guggenheim, dobro poznat po svom dokumentarcu An Inconvenient Truth, produbljuje naše poimanje električne gitare dovodeći tri virtouza iz različitih generacija: Jimmyja Pagea iz Led Zeppelina, The Edgea iz U2 i Jacka Whitea iz grupe The White Stripes.

Searching for Sugar Man

Ranih 70-tih Sixto Rodriguez je bio folk pjevač iz Detroita koji je imao kratku karijeru u kojoj je izdao dva dobro primljena no slabo prodana albuma. No njegova se priča nastavila i to u Južnoj Africi gdje je postao pop ikona i inspiracija za nove generacije. Nakon što se proširila vijest o njegovu samoubojstvu nekoliko je fanova odlučilo doznati kakva je prava sudbina njihovog idola.

Ono što slijedi bizarna je i potresna priča u kojoj su svakako otkrili više nego što su se nadali. Oscarom nagrađeni dokumentarac koji ćete gledati nekoliko puta.

Shut Up and Play the Hits

Dana 2. travnja 2011. godine LCD Soundsystem održali su svoj posljednji nastup u Madison Square Gardenu. Ovaj dokumentarac donosi jedinstven nastup i portret glazbenika Jamesa Murphyja dok nas vodi kroz nastup, no i u priče i situacije prije i poslije Madison Square Gardena.

Freestyle: The Art of Rhyme

Ako vas hip-hop i MC scena nije baš zanimala, nakon ovog dokumentarca potražit ćete albume svih izvođača spomenutih u filmu. Odličan je ovo film o pjesništvu i vještini hip-hopa.

Stop Making Sense

David Bryne dolazi na pozornicu i izvodi solo Psycho Killer. Jerry Harrison, Tina Weymouth i Chris Frantz mu se pridružuju na još dvije pjesme. Potom se ekipi pridružuju još tri glazbenika i dva back vokala. Svi pjevaju, sviraju, plešu i trče. Mijenjaju instrumente i odjeću. Byrne se pojavljuje u Velikom odijelu. Video wall je često posve crn, no tu i tamo prikazuje riječi, slike ili dječije crteže.

U ovom koncertnom filmu Talking Heads jedva da govore, no sve posve ima smisla.

Foto: Instagram (@breehart)

Učitati još
Zatvori