Glazbeni dokumentarci zbog kojih ćete početi slušati neku novu glazbu

Glazbeni dokumentarci zbog kojih ćete
početi slušati neku novu glazbu

A Band Called Death

Zadnjih dana doslovno smo se navukli na glazbene dokumentarce. Osim do sada pogledanih dokumentarnih filmova o Amy Winehouse, Nini Simone, Whitney Houston i Janis Joplin, donosimo naš uži izbor glazbenih dokumentaraca koji će vas uvesti u svijet jazza, bluesa, rocka, punka, hip-hopa i elektronike. Iznimno zanimljivi, intrigantni, ponekad i šokantni, ovo su filmovi čije gledanje nećete požaliti!

A Great Day in Harlem

Art Kane, organizirao je 1958. godine skupnu fotografiju najboljih i najutjecajnijih jazz glazbenika tog doba, a sve za magazin Esquire. Dokumentarac prati svako lice s fotografije i donosi priče i razgovore tih velikih glazbenika u iznimno zanimljivom glazbenog vremenu i kontekstu.

A Band Called Death

Ovo je dokumentarac o braći, njihovoj glazbi, protopunku koji su stvarali sami, neznajući kako će tridesetak godina kasnije njihova glazba utjecati na američku, no i glazbenu scenu.

A Band Called Death

A Band Called Death

It Might Get Loud

Davis Guggenheim, dobro poznat po svom dokumentarcu An Inconvenient Truth, produbljuje naše poimanje električne gitare dovodeći tri virtouza iz različitih generacija: Jimmyja Pagea iz Led Zeppelina, The Edgea iz U2 i Jacka Whitea iz grupe The White Stripes.

Searching for Sugar Man

Ranih 70-tih Sixto Rodriguez je bio folk pjevač iz Detroita koji je imao kratku karijeru u kojoj je izdao dva dobro primljena no slabo prodana albuma. No njegova se priča nastavila i to u Južnoj Africi gdje je postao pop ikona I inspiracija za nove generacije. Nakon što se proširila vijest o njegovu samoubojstvu nekoliko je fanova odlučilo doznati kakva je prava sudbina njihovog idola.

Ono što slijedi bizarna je i potresna priča u kojoj su svakako otkrili više nego što su se nadali. Oscarom nagrađeni dokumentarac koji ćete gledati nekoliko puta.

Shut Up and Play the Hits

2. travnja 2011. godine LCD Soundsystem održali su svoj posljednji nastup u Madison Square Gardenu. Ovaj dokumentarac donosi jedinstven nastup i portret glazbenika Jamesa Murphyja dok nas vodi kroz nastup, no i u priče i sutuacije prije i poslije Madison Square Gardena.

Shut Up and Play the Hits

Freestyle: The Art of Rhyme

Ako vas hip-hop i MC scena nije baš zanimala, nakon ovog dokumentarca potražit ćete albume svih izvođača spomenutih u filmu. Odličan je ovo film o pjesništvu i vještini hip-hopa.

Freestyle: The Art of Rhyme

Stop Making Sense

David Bryne dolazi na pozornicu i izvodi solo Psycho Killer. Jerry Harrison, Tina Weymouth i Chris Frantz mu se pridružuju na još dvije pjesme. Potom se ekipi pridružuju još 3 glazbenika i dva back vokala. Svi pjevaju, sviraju, plešu i trče. Mijenjaju instrumente i odjeću. Byrne se pojavljuje u Velikom odijelu. Video wall je često posve crn, no tu i tamo prikazuje riječi, slike ili dječije crteže.

U ovom koncertnom filmu Talking Heads jedva da govore, no sve posve ima smisla.

Stop Making Sense

Stop Making Sense

Učitati još
Zatvori