Novu hrvatsku komediju ovaj petak možete pogledati u MSU-u

Novu hrvatsku komediju ovaj petak
možete pogledati u MSU-u

Filmska freska, stilizirana kombinacija maloljetničkog nasilja, obiteljskog ručka i komedije apsurda o porazu suvremene obitelji i njezinih vrijednosti. Dekonstrukcija proizašla iz ljudske naravi, animalnog i nepoznatog, većini neprihvatljivog, a sveprisutnog, zatvorena je u jedan krug, ciklus koji se ponavlja.

U fimu glume Nina Violić, Alen Liverić, Nina Batinić, Edita Karađole Šegvić, Alex Đaković, Iskra Jirsak, Dubravka Tintor te mnogi drugi, a film je premijerno prikazan u Art-kino Croatia u Rijeci 22. studenog, a ovaj petak ga možete pogledati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Novi hrvatski film: Glavno jelo

Film prati dvije priče, koje se odvijaju u različitim vremenima. Prva priča prikazuje noćni izlazak glavne protagonistice Lili i njenih prijatelja, također tinejdžera, koji se kroz noć zabavljaju konzumirajući različita opojna sredstva i divljajući provaljuju u jednu osnovnu školu. U drugoj priči pratimo jutro nakon izlaska, detaljnije upoznajemo Lili i njenu obitelj koja se priprema za nedjeljni ručak. Njihovu planiranu rutinu ometu očekivani i neočekivani gosti koji im se pridružuju za stolom.

Kristina Barišić je redateljica, povjesničarka umjetnosti i fotografkinja. Kroz svoj rad kombinira realne situacije koje obogaćuje ili konfrontira nadrealnim elementima. Cijelo vrijeme propituje ta dva odnosa što joj daje potpunu slobodu i u scenografskom ostvarenju. Osim toga, ulazak u privatne, samotnjačke, intimne prostore nasuprot javne predodžbe nekoga i nečega, još je jedna od tematika koju istražuje kroz suvremenost.

Zadiranje u kanone povijesti umjetnosti, kolažiranje i stapanje više forma u jedan sadržaj, video poetika je ono što joj zaokuplja pažnju. Iza sebe ima preko 20 režiranih glazbenih video spotova, kao i niz fotografskih priča koje su svaka na svoj način jedinstveno vizualno iskustvo. Jedna je od suosnivača Poligona, udruge koja se bazira na proizvodnji filma i multimedije, članica Distune promotion tima i producentica Impulse festivala.

Učitati još
Zatvori