Proslavljeni glumac Gael García Bernal gost je Filozofskog teatra u Zagrebu
Proslavljeni glumac Gael García Bernal gost je Filozofskog teatra u Zagrebu

Proslavljeni glumac Gael García Bernal gost
je Filozofskog teatra u Zagrebu

Filozofski teatar Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu od 2014. godine donosi redovit program koji uključuje razne debate, produkcije predstava, izdavaštvo te gostovanja. Gosti su do sada bili iz brojnih sfera. Od književnika, preko filozofa, pa sve do glazbenika i glumaca. Nadolazeće gostovanje sada je izazvalo veliko zanimanje javnosti. Riječ je o proslavljenom meksičkom glumcu Gael García Bernalu.

Riječ je o zadnjem ovosezonskom Filozofskom teatru, a najavljeno će gostovanje 19. lipnja biti svakako i njegov vrhunac.

Bogata glumačka karijera

Sin kazališnih veterana Patricije Bernal i Josea Luisa Garcíje iza sebe ima bogatu karijeru. Debitirao je na sceni kad je imao samo godinu dana. Najprije je studirao filozofiju na uglednome meksičkom sveučilištu UNAM, ali je odlučio putovati Europom gdje kasnije odlučuje studirati glumu. Tada upisuje Central School of Speech & Drama u Londonu.

Po završetku obrazovanja vraća se u rodni Meksiko gdje niže uspješne uloge u fimovima kao što su Pasja Ljubav, I tvoju mamu također, Loš odgoj i brojni drugi. Redovito surađuje s proslavljenim redateljima kao što su Alejando González Iñárritu, Pedro AlmodovarAlfonso Cuaron.

Uz bogatu glumačku, ali i redateljsku karijeru, Gael je od ranih dana ostao posvećen društvenom aktivizmu. Protestirao je za prava Zapatista, zalagao se za prava izbjeglica, a nedavno je snimio angažirani dokumentarac o posljedicama klimatske krize u Meksiku pod nazivom El Tema.

Nastavak razgovora o glumi, kazalištu i aktualnim temama

Filozofski teatar uređuje i vodi filozof Srećko Horvat, a razgovor s glumcem koji će se održati u zagrebačkom HNK-u svojevrsni je nastavak razgovora koji su njih dvojica vodili prošle godine. Tada su u Meksiku, na sajmu knjiga u Guadalajari, rodnom mjestu glumca, razgovarali o apokalipsi, filozofiji i glumi.

Tada je, komentirajući svoj susret s hrvatskim filozofom, glumac rekao: Ujedno i zato cijenim naše prijateljstvo, jer dijelimo mišljenje da će vulkan eruptirati svakoga trena ili je već eruptirao na različitim kontinentima od onoga na kojemu smo mi. A to dijeljenje tragedije omogućava nam povezivanje, na neki način je poput prečaca i događa se s ljudima iz cijeloga svijeta.

Razgovor u Zagrebu bit će posvećen prije svega glumi, kazalištu i filmu. Međutim, sigurno je kako će se Bernal i Horvat dotaknuti i filozofije, kao i aktualnih tema današnjice.

Foto: Profimedia, Pexels

Učitati još
Zatvori