Kultni filmaš Adam Curtis novi je gost Filozofskog teatra

Kultni filmaš Adam Curtis novi je
gost Filozofskog teatra

Adam Curtis cover

Nastavljajući ovogodišnju sezonu, novi gost Filozofskog teatra pri Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 29. travnja britanski je filmski redatelj Adam Curtis. Režiser kultnog statusa čiji filmovi istražuju suvremeni svijet kroz prepoznatljiv spoj uzbudljive montaže sa psihologijom, filozofijom i povijesti politike, po prvi će puta nastupiti pred hrvatskom publikom u HNK. Tijekom svoje karijere usko je surađivao sa BBC-om, a jedna od njegovih najdražih tema je, kako kaže sam Curtis, “moć i kako moć djeluje u društvu”.

Adam Curtis dolazi na Filozofski teatar

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova i u Hrvatskoj svakako je “Stoljeće sebstva” (“The Century of the Self”) u kojem je pokazao na koji je način od Freuda, preko njegova nećaka Edwarda Bernaysa, pa sve do današnje Amerike izmišljena struka koja se i u Hrvatskoj danas zove PR (“Public Relations”), dok bi pravi termin po Curtisu – i Freudovu nećaku – trebao biti “propaganda”. Jedna od tema koja prožima sve Curtisove filmove jest kako su različite elite (od nacista do Busha, a odnedavno i Trumpa) koristile ideologiju ne samo kako bi nametnule svoj pogled na svijet, već i osvojile i održavale vlast. Među njegovim najpoznatijim filmovima osim “Stoljeća sebstva” su ”Pandorina kutija” (1992), “Moć noćnih mora” (2004), “Zamka: što se dogodilo s našim snom o slobodi” (2007), a najnoviji dokumentarac “Hipernormalizacija” (2016) istražuje što se dogodilo sa postsocijalističkim društvima uslijed ekspanzije kapitalizma.

Najavljujući novog gosta, urednik i voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat sažima zašto smatra da je upravo u ovom trenutku važno što Curtis konačno dolazi u Hrvatsku: “Adam Curtis je već barem dva desetljeća prisutan kao kultna figura među hrvatskom publikom kojoj je stalo da protumači i shvati današnji svijet, od takozvane postsocijalističke tranzicije pa sve do kapitalističkog realizma. U doba u kojem nam se iznova nameću razne ideologije, upravo je gostovanje Adama Curtisa prijeko potreban pogled iza kulisa moći, tehnokracije i ideologije”.

U sklopu Filozofskog teatra s Adamom Curtisom 29. travnja u HNK, hrvatska će publika ekskluzivno imati prilike vidjeti i neke od isječaka iz autorovih najnovijih radova, a sudeći po temama kojima se Curtis dosad bavio, očekuje nas intrigantna noć u HNK.

Adam Curtis

Učitati još
Zatvori