Filmski stil: Gal Gadot u Wonder Woman 1984

Filmski stil: Gal Gadot u Wonder Woman 1984

Nakon što je prva u nizu moderna ekranizacija kultnog strip lika Wonder Woman s Gal Gadot u glavnoj ulozi poharala kinoblagajne, okupila pozitivne kritike struke i zarobila srca publike, hype oko nastavka je bio stvaran.

Gal Gadot se krajem 2020. vratila ulozi hrabre Amazonke u drugom dijelu velikog DC kino hita iz 2017. godine koji je postao akcijski film s najvećom zaradom u povijesti koji je režirala žena. Patty Jenkins stoji i iza ekranizacije Wonder Woman 1984, a za razliku od prvog filma čija je radnja smještena u vrijeme Prvog svjetskog rata, nastavak priče o Diani Prince smješten je, kako i naslov kaže, u osamdesete godine prošlog stoljeća.

Wonder Woman 1984 je unatoč hypeu podbacio

Lansiran u nepogodnoj godini za kino produkciju, nakon nekoliko odgoda premijere, Wonder Woman 1984 je ipak uspio u dvorane privući priličan broj obožavatelja i srušiti rekord kao najgledaniji film u doba korona pandemije. No iako je već najavljen treći dio franšize, gledatelji su očekujući puno, u konačnici, iz kina izašli prilično razočarani. Čak ni povratak Chrisa Pinea kao pilota Stevea Trevora, velike Dianine ljubavi, nije uspio otopiti neka hladna srca. Iako je film zabavan, često komičan i odlično prenosi duh 80-ih godina zapletom i scenografijom, kritika je pronašla previše rupa u radnji da bi to mogla progutati. Pa tako, za najočitiju usporedbu dojma, Wonder Woman 1984 ima ocjenu od 5,5 na iMDB-u, za razliku od prethodnika koji je ocijenjen sa 7,4.

Fantastični lookovi koje nosi Gal Gadot u ulozi Diane Prince

No na stranu radnja, ono što nas je za gledanja odmah privuklo je kostimografija za izdanje još jednog Filmskog stila. Poznata po radu na filmovima Casino Royale, Nolanovom Vitezu tame te Četiri vjenčanja i sprovodu, kostimografkinja Lindy Hemming duh vremena je na vrlo stylish način preslikala na outfite Gal Gadot, odnosno Diane Prince. Kultni kostim Wonder Woman pao je u drugi plan zbog svih, danas vrlo nosivih, kombinacija u koje je odjenula Dianu – s očitom inspiracijom pronađenom u muškom ormaru.

Iako većina outfita vuče korijene iz vremena u koje je film smješten, samo ono najbolje iz ere 80-ih uzeto je da bi se skrojio Dianin look. Ideja je bila da Diana kao lik uvijek mora izgledati bezvremenski elegantno kada je u civilu, a to je svakako postignuto odabirom krojeva i materijala koje vidimo kroz većinu filma.

Najbolje od 80-ih

Dianina garderoba u najvećoj se mjeri sastoji od blejzera i hlača visokog struka koje onda kombinira s bluzama, košuljama i visokim petama – kada je u poslovnom okružju. Ono što kostimografkinja Lindy Hemming ističe je da je najvažnije bilo napraviti kroj bez greške pa su korišteni samo najfiniji materijali poput svile i lana. A Gal Gadot ove kreacije tako dobro nosi.

Look koji je odnio najviše uzdaha u filmu je bijeli komplet koji se sastoji od bluze i suknje s visokim izrezima koji su naglasili glumičine noge – a uparen je s nude salonkama, bujnim kovrčama i crvenim ružem. Najefektniji kostim zamišljen je za jednako efektne scene – one u kojima ponovno sreće izgubljenu ljubav, Stevea Turnera.

No, Gal jednako dobro izgleda i kad nosi radnički kombinezon s kosom zavezanom u punđu u trenucima kad je akcija na prvom mjestu.

Naši pak favoriti svakako su ležerni lookovi koje bi komotno mogli nositi i danas. Bijela bluza s visokim sivo-zelenim hlačama i lanenim blejzerom ili lanene hlače u kombinaciji s bijelom košuljom, prslukom i sakoom. Čak su i jastučići za ramena još jednom došli u modu.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori