Filmski maraton: Sean Connery

Filmski maraton: Sean Connery

sean-connery

Sir Sean Connery jedan od najpoznatijih svjetskih glumaca, legendarni James Bond u desetljećima svoje karijere ostvario je brojne uspjehe. Od velikih filmskih nagrada kao što su Oscar, Bafta i Zlatni globus do različitih priznanja i od kritike i od publike. Preminuo je u 91.godini života, u snu na Bahamima. Mi smo ove nedjelje odlučili odati počast ovom velikom glumcu izborom nama najdražih njegovih ostvarenja. Uživajte u filmskom maratonu posvećenom Seanu Conneryju.

James Bond filmovi

  • Dr. No

Dr. No je britanski akcijski triler iz 1962. sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. Prvi je film o Jamesu Bondu, agentu MI6. Temeljen je na romanu Iana Fleminga Dr. No iz 1958., koji su adaptirali Richard Maibaum, Johanna Harwood i Berkeley Mather. U Bondovoj prvoj filmskoj avanturi, poslan je na Jamajku kako bi istražio smrt britanskog agenta. Trag ga vodi do otoka dr. Juliusa Noa, gdje upoznaje Honey Ryder. Ubrzo ih zarobljava Dr. No koji pokušava omesti američke raketne testove kako bi se osvetio Zapadu.

  • From Russia With Love

Ovo je drugi film iz serijala o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. Film je svjetsku premijeru doživio 10. listopada 1963. u Londonu. U filmu, James Bond je poslan u Tursku kako bi uz pomoć Tatjane Romanove spriječio SPECTRE-inu osvetu za ubojstvo Dr. Noa.

  • Goldfinger

Goldfinger je treći film o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu i treći sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. Radnja filma koncentrirana je na Bondove pokušaje zaustavljanja Aurica Goldfingera, zlatom opsjednutog tajkuna koji pokušava detonirati otrovnu bombu unutar Fort Knoxa, kako bi ozračio zlatne rezerve i povećao vrijednost svojih dionica.

Ako ste raspoloženi za još Bond filmova svakako pogledajte i ostale u kojima je Sean Connery najpoznatiji svjetski agent: Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967), Diamonds are Forever (1971), Never Say Never Again (1983).

The Untouchables

Za sporednu ulogu u ovom filmu Sean Connery osvojio je najprestižniju filmsku nagradu Oscar. Film Briana De Palme iz 1987. prati policajca Nessa (Kevin Costner) i Jamesa Malonea (Sean Connery u lovu na Al Caponea (Robert De Niro). Sjajna glumačka postava i istinita priča nastala prema istoimenoj seriji koja prati memoare policajca Nessa, s razlogom je postao hit, zaradivši preko 76 milijuna dolara u Americi.

Indiana Jones and the Last Crusade

‘Indiana Jones and the Last Crusade’ je pustolovni film Stevena Spielberga iz 1989. s Harrisonom Fordom i Seanom Conneryjem u glavnim ulogama. Nakon što dr. Henry Jones stariji (Connery) nestane u dugogodišnjoj potrazi za Svetim Gralom, Indiana mora ući u očev trag u nadi da će spasiti i njega i Gral iz ruka nacističke vojne mašinerije. Bio je to financijski najuspješniji film 1989. godine, a mnogima je obilježio odrastanje. S vremenom je stekao i kultni status.

The Hunt for Red October

Špijunski triler iz 1990. redatelja Johna McTiernana („Umri muški“) sa Seanom Conneryjem i Alecom Baldwinom u glavnim ulogama. Jedan od najpopularnijih filmova devedesetih specifičan je po svojoj tjeskobnoj i klaustrofobičnoj atmosferi koja je uvelike postignuta i specijalnim efektima za koje je film te godine osvojio nagradu Oscar. Ovaj film se i danas smatra modernim klasikom, a vječna tema rusko-američke borbe, i jednog čovjeka u pokušaju da se zaustavi svjetski rat napeta je i današnjim generacijama.

Finding Forrester

Ova odlična drama prati povučenog romanopisca Williama Forrestera koji je prije 40 godina osvojio Pulitzerovu nagradu, a sada se povukao u osamu. Stvari se krenu mijenjati kada se u njegov stan ušulja afroamerički student i sportaš Jamal Wallace (Rob Brown) i slučajno ostavi svoj ruksak pun pismenih radova. Jamal upozna ne samo svog prvog obožavatelja nego i mentora koji će ga izazvati i zauvijek promijeniti, a Forrester ima razlog da izađe iz svoje samonametnute samoće.

Entrapment

Još jedan kriminalistički triler s kraja devedesetih koji se mnogim filmofilima uvukao pod kožu. Mlada agentica Virginia Gin Baker (Catherine Zeta-Jones) dobiva zadatak da se pretvara da je kriminalka kako bi ulovila slavnog provalnika kojega do sada nitko nije uspio uloviti Roberta MacDougala (Sean Connery).

The league of extraordinary gentlemen

Super heroji s nadnaravnim moćima moraju udružiti snage kako bi spasili svijet. Neobičan ali odličan film za nedjeljno gledanje s cijelom obitelji. Uz Seana Conneryja u filmu glume i Naseeruddin Shah i Peta Wilson.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori