Filmski maraton: Robert Pattinson

Filmski maraton: Robert Pattinson

Robert Pattinson ovih je dana gotovo jednako aktualan kao u zlatno doba ‘Twilight sage.’ Uloge u novom Batmanu i skorašnjem hitu Christophera Nolana, ‘Tenet’, potaknule su bujicu vijesti na društvenim mrežama i u stranim medijima. Iako mnogi to nisu očekivali, sve ga se više naziva najvažnijim glumcem nove ere, kako je to Screenrant naveo. Popularni 34-godišnji glumac prošao je svakojake žanrove, dobre, loše i fantastične filmove, a mi smo vam spremili jedan genijalni filmski maraton s njegovim najslavnijim ulogama.

Twilight saga

Uloga koja ga je proslavila, a definitivno i za dugo vremena zapečatila njegovu karijeru je ona vampira Edwarda Cullena. Ogroman uspjeh i horde teen obožavatelja bili su rezultati knjiga i pet filmova sage, no, i razlog zašto Pattinson dugo nije mogao pronaći ulogu koja će ga ‘osloboditi’ Cullena. ‘Twilight’ saga nije naš omiljeni filmski izbor, ali svakako je must-watch za one koji se žele prisjetiti Pattinsonovih početaka.

Water for Elephants

Snimljen po istoimenom romanu, ‘Water for Elephants’ drugi je romantični film na koji se Pattinson odvažio. Radnja filma odvija se u cirkusu u kojem se student veterine Jacob zaljubljuje u Marlenu, glavnu performericu, a spaja ih briga i ljubav prema slonovima. Pattinson je glavnu ulogu odigrao uz Reese Witherspoon, a iako su reakcije na film oduvijek bile podijeljene, svijet u koji nas knjiga i filma vode dovoljno je raskošan i šarmantan da vas potpuno uvuče u priču.

Remember Me

Ljubavna drama iz 2010. godine zadobila je slične kritike kao i prethodni film. ‘Remember Me’ prati Pattinsona kao Tylera, mladića iz New Yorka koji ima loš odnos s ocem otkad je obitelj potresla tragedija. Iako je mislio da je njegova ogorčenost neshvatljiva, uskoro kroz čudan splet okolnosti upoznaje Ally. No, kako njih dvoje razvijaju odnos tako na površinu izlaze tajne koje ih u konačnici mogu i rastaviti.

The Lost City of Z

‘The Lost City of Z’ prati život stvarne osobe, Percy Fawcetta, istraživanja koji u Amazoniji pokušava pronaći skriveni grad. Utjelovio ga je Charlie Hunnam (još jedan glumac čiji se pothvati posljednjih godina sve više ističu), dok Pattinson igra sporednu ulogu njegova pomagača Henryja Costina. Iako je za razliku od drugih filmova s liste u ovom u drugom planu, njegova gluma posebno se ističe i jedan je od najboljih aspekata filma.

Maps to The Stars

Uz Julianne Moore i Johna Cusacka, Pattinson se istaknuo i u filmu ‘Maps to the Stars’ što je za njega bila druga suradnja s redateljemm Davidom Cronenbergom. Utjelovio je Jeromea Fontanu, vozača limuzine u Hollywoodu koji se želi probiti kao autor. U gradu koji se vrti oko novca i slave, Pattinson glumi pojedinca koji se odbija prodati i želi držati vlastitu sudbinu u svojim rukama te se usprotiviti hollywoodskoj mašineriji.

The Lighthouse

Bez sumnje je ‘The Lighthouse’ jedan od najkvalitetnijih Pattinsonovih filmova. Istim je i započeo novu fazu karijere i suradnje s renomiranim redateljima i glumcima. U psihološkom trileru glumi uz legendarnog Willema Dafoea. Njih dvoje zajedno rade u svjetioniku, ali počinju gubiti razum nakon što zbog oluje moraju ostati na otočiću na kojem su stacionirani. ‘The Lighthouse’ je bio nominiran za najbolju kinematografiju na ovogodišnjoj dodjeli Oscara, a Pattinson je dobio niz pohvala za svoju izvedbu.

Good Time

Još jedan triler odlično je istaknuo Pattinsonovu glumu. U filmu igra glavnu ulogu pljačkaša banke koji očajnički traži izvor novca kako bi pomogao svom bratu s invaliditetom. Kritičari su nahvalili Pattinsona, kao i Benyja Safdieja koji glumu njegovog brata, a film se natjecao i za Zlatnu palmu u Cannesu. Po mnogima je uz ‘The Lighthouse’ ovo Pattinsonova najbolja uloga u karijeri.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori