Filmski maraton: Kraljevsko vjenčanje

Filmski maraton: Kraljevsko vjenčanje

Današnji dan u povijest će ostati zapamćen kao dan vjenčanja princa Harryja i Meghan Markle. Od samog početka, princ Harry, pripadnik najuže britanske kraljevske obitelji i najpoželjniji neženja na svijetu, i Meghan Markle, glumica, aktivistica i feministkinja, bili su neobičan spoj koji je zaintrigirao svijet. Od prvih zajedničkih fotografija pa sve do danas kada su u predivnom gradiću Windsor izrekli svoje sudbosno da pred više od 600 uzvanika među kojima su se našli svi od članova šire kraljevske obitelji do najpoznatijih imena showbiznisa, pred tisućama koje su se okupile na ulicama malog britanskog gradića i pred milijunima gledatelja koji su cijeli događaj pratili na malim ekranima u svojim domovima, princ Harry i Meghan Markle nisu prestajali plijeniti pažnju svjetske javnosti i medija.

NE TAKO OBIČAN KRALJEVSKI PAR

Svijet su danas preplavile fotografije predivne Meghan, vojvotkinje od Sussexa, u elegantnoj i jednostavnoj bijeloj vjenčanici s potpisom dizajnerice Clare Waight Keller za modnu kuću Givenchy, raskošnim velom i dijamantnom tijarom koju joj je za prigodu posudila sama kraljica Elizabeta II te Harryja, vojvode od Sussexa, koji je za veliki dan odabrao uniformu vojne jedinice Household Cavalry’s Blues and Royals s kojom je služio u Iraku. Osim po nezaboravnom i veličanstvenom vjenčanju, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa bez sumnje će ostati zapamćeni i kao kraljevski par koji je promijenio brojna pravila, obrisao mnoge granice i srušio predrasude te unio nalet svježine i suvremenosti u konzervativnu i tradicionalnu kraljevsku obitelj.

Kraljevsko vjenčanje koje smo vjerno pratili na malim ekranima inspiriralo nas je i za današnji filmski maraton. Od dokumentarnih filmova koji nas vode na putovanje kroz ljubavnu priču vojvode i vojvotkinje od Sussexa, ali i kroz njihove vrlo različite živote koji su prethodili njihovom susretu, do igranog filma koji donosi priču o novom kraljevskom paru uz vrlo očitu dozu fikcije i osrednju glumu do naših omiljenih igranih filmova koji su inspiraciju pronašli upravo u tradiciji kraljevske obitelji i raskošnim kraljevskim vjenčanjima, danas se prepustite ovog povijesnom danu i svoju večer provedite uz kraljevski filmski maraton.

ZARUČNIČKI INTERVJU

Nakon tek nekoliko zajedničkih fotografija koje su u sekundi obišle cijeli svijet i prvog zajedničkog pojavljivanja na Invictus Games, igrama organizacije posvećene ranjenim veteranima koju je stvorio princ Harry, princ Harry i Meghan Markle svoje prvi zajednički intervju odradili su prema tradiciji kraljevske obitelji nakon objave zaruka. Sretni i zaljubljeni, prince Harry i Meghan bili su opušteni i vidno uzbuđeni zbog svega što donosi budućnost. Cijeli intervju možete pogledati na službenom Youtube kanalu televizijske postaje BBC.

MEGHAN MARKLE: AN AMERICAN PRINCESS

Nakon objave zaruka i prvog zajedničkog intervjua, prince Harry i Megan bili su pod stalnim povećalom ne samo britanske, već i svjetske javnosti. Mediji su pratili svaki njihov korak, analizirali svaku gestu i pogled, a odjeća koju je Meghan Markle birale za prve službene posjete različitim institucijama, organizacijama i događanjima kao zaručnica princa Harryja i predstavnica britanske kraljevske obitelji u nekoliko sati nestajala je s polica. Ipak, osim svakog njihovog koraka i u slučaju Meghan, osim svake njezine odjevne kombinacije, svjetska, a osobito britanska javnost bila je zainteresirana za njezin život prije dolaska na kraljevski dvor.

Tako je nastao dokumentarni film Meghan Markle: An American Princess koji nas vodi kroz njihova vrlo različita djetinjstva i njezinu karijeru, ističe sve ono neočekivano i drugačije što je ovaj kraljevski par već unio u britansku kraljevsku obitelj i donosio najavu za sve ono što ih oboje, a osobito Meghan, od danas vojvotkinju od Sussexa očekuje ulaskom u kraljevsku obitelj – od brojnih protokola do novih, bitno drugačijih uloga od onih na koje je dosad navikla. Upoznajte Meghan, američku princezu, kroz komentare poznatih novinara, članove britanskog visokog društva, članove njezine obitelji i njezinih bivših kolega.

MEGHAN MARKLE: THE FIRST 100 DAYS

Osim dokumentarnog filma Megan Markle: An American Princess koji donosi pogled na njezinu prošlost i najavljuje sve ono što joj donosi titula vojvotkinje od Sussexa, dokumentarni film Meghan Markle: The First 100 Days donosi pogled na prvih sto dana njezinog kraljevskog putovanja, od dana kada su objavili svoje zaruke preko prvih službenih izlazaka do granica koje je pomaknula, pravila koje je prekršila i nepobitno utjecaja koji će imati kao članica kraljevske obitelji.

HARRY & MEGHAN: A ROYAL ROMANCE

Harry & Meghan: A Royal Romance

I dok su dokumentarni filmovi donosili priču o Meghan Markle i princu Harryju kroz retrospektivu njihova dva vrlo različita svijeta i života koje su vodili do prvog susreta i kroz intervjue s članovima njezine obitelji te poznatim novinarima, kraljevskim biografima i članovima visokog britanskog društva koji su poznavali ili su njihovu priču budno pratili kao predstavnici medija, priča o neobičnom kraljevskom paru poslužila je i kao inspiracija za TV film Harry & Meghan: A Royal Romance. Baš poput filma William & Kate, TV film inspiriran ljubavnom pričom princa Harryja i Meghan Markle donosi osrednju glumu, očitu dozu fikcije i dozu pretjerane i sladunjave romantike zbog koje ćete istovremeno poželjeti ugasiti TV i nastaviti gledati.

Iako ovo definitivno nije jedan od najboljih filmova koje smo vam ikad predložili u našim filmskim maratonima, niti najbolji film u današnjem filmskom maratonu, Harry & Meghan: A Royal Romance danas je i više no prigodan prijedlog koji će neke raznježiti, a druge dobro nasmijati.

Harry & Meghan: A Royal Romance

FILMOVI INSPIRIRANI KRALJEVSKOM OBITELJI

Kraljevske obitelji, njihove bogate tradicije, doza misterioznost koja obavija svaki kraljevski dvor i veličanstvena kraljevska vjenčanja koja su ostala zabilježena i zapamćena u povijesti oduvijek su bila inspiracija za romantične filmove koje naprosto volimo gledati. Prije bajkovite i gotovo filmske ljubavne priče vojvode i vojvotkinje od Sussexa, na velikim filmskim platnima i malim televizijskim ekranima prikazani su filmovi koji su donijeli priče o jednako neočekivanim kraljevskim parovima. U nastavku donosimo naša dva favorita.

THE PRINCE & ME

The Prince & Me

Šarmantan i vragolasti princ iz Europe koji stranice tabloida nerijetko puni svojim ponašanjem koje se prema kraljevskim standardima i pravilima može opisati kao više no ekscentrično zaljubljuje se lijepu Amerikanku čije se svijet bitno razlikuje od njezinog. Zvuči poznato? Iako bismo danas bili sigurni da se radi o Harryju i Meghan, film The Prince & Me s Juliom Stiles i Lukom Mablyjem u glavnim ulogama sličnu je priču ispričao još 2004. godine i do danas ostao jedna od našim omiljenih izmišljenih kraljevskih ljubavnih priča.

The Prince & Me

THE PRINCESS DIARIES: THE ROYAL ENGAGEMENT

Princess Diaries: The Royal Engagement

Mia Thermopolis bila je tinejdžerka kada je saznala da je zapravo princeza koja će se jednog dana naći u ulozi kraljice izmišljene države Genovie. Nakon prvog nastavka filma The Princess Diaries u kojem upoznajemo nespretnu Miu i pratimo ju kroz njezinu transformaciju u mladu princezu, drugi nastavak The Princess Diaries: The Royal Engagement dovodi nas do velike prekretnice u njezinom životu kada, da bih preuzela ulogu kraljice, prvo mora pronaći prikladnog ženika. Od neočekivane ljubavi do promijenjenih pravila, ovaj film je ugodna romantična komedija, savršena za završetak ovog dana koji će proći u znaku kraljevskog vjenčanja.

Princess Diaries: The Royal Engagement

Foto: Guliver Image/Getty Images, Screenshot

Učitati još
Zatvori